Emma de Jane Austen

Am terminat de citit cartea primită ca provocare la jocul organizat de noi, pe grupul Prefață de carte și Porția de citit. Deși aveam de ceva timp Emma de Jane Austen, ceva m-a oprit să o citesc. Probabil acel ceva a fost faptul că aveam în bibliotecă cărți mai moderne, cărți mai de actualitate, care m-au atras mai mult. Dar asta e frumusețea jocului nostru. Ajungem să citim cărți pe care probabil le-am tot amâna 🙂 .

Despre Emma de Jane Austen

După cum sugerează și titlul, în roman este istorisită viața Emmei -o tânără cu sânge nobil, care își ocupă timpul având grijă de tatăl ei și oferindu-le vecinilor săi atenția care li se cuvine. Este o tânără încrezută si conștientă de rangul său. Aceste lucruri erau obsolut normale în acea perioadă, unde rar se  întâmpla ca cei bine înzestrați, cu familie bună și tradiție să se amestece cu restul lumii. Singura problemă a domnișoarei Emma era că în acel sătuc nu era prea multă lume de rangul ei. Așadar, se mai întreținea si cu persoane mai sărace, dar bine educate. Din această cauză se hotărî să se împrietenească cu domnişoara Harriet. Ea era o domnișoară crescută la o școală de fete. Aceasta a fost susținută financiar de către tatăl ei, pe care nimeni nu-l cunoștea.

emma de jane austen, carte clasica, emma clasici


Emma se plictisea adesea. Așadar, s-a pus pe organizat nunți. După ce guvernanta ei s-a măritat, și-a pus pata pe biata Harriet, influențând-o.
Mi-a părut  bine că pe parcursul cărții, după ce a făcut destule greșeli, Emma a evoluat. Dar oare și-a schimbat și decizia de a nu se căsători vreodată?

Fericirea perfectă, chiar şi atunci când e în domeniul amintirilor, nu e un lucru uşor de găsit.”

După cum am mai spus, inițial Emma mi s-a părut plictisitoare. Dacă nu participam la jocul nostru, probabil o abandonam. Totuși, mă bucur că am citit-o până la capăt. Astfel nu am rămas cu o impresie negativă despre Jane Austen. Mi-au plăcut în mod deosebit unele idei găsite în carte, unele replici rostite de personaje.

Apariția lui Frank, fiul guvernantei, dobândit prin căsătorie, și a lui Jane, nepoata doamnei Bates, au mai condimentat cât de cât cartea. Spre sfârșit chiar eram curioasă cum o să se așeze lucrurile.

Au fost câteva personaje care erau pe atât de amuzante pe cât de enervante. Aici mă refer la tatăl Emmei. Acesta era obsedat de sănătate. Și domnişoara Bates a fost un astfel de personaj. Rămasă fată bătrână, săracă dar plină de o bunăvoință ce îi făcea pe toți să se îngrijească de ea. Un alt astfel de personaj a fost și ultima venită în sat, doamna Elton. Aceasta era o doamnă care se credea mai bună și mai importantă decât era în realitate.

You may also like...

9 Responses

  1. Mie imi place Jane Austen dar nu stiu de ce nu cred sa fi citit aceasta carte. In liceu am citit foarte multe carti, unele din placere altele din obligatie (fiind la un profil uman aveam disciplina "Literatura universala") .

  2. Eva Anca spune:

    Am citit Jane Austen in timpul facultatii, dar Emma nu am citit. In schimb, nu stiu daca as mai putea acum, desi apreciez clasicii, imi vine tare greu sa ii inteleg, mi se pare un scris greoi fata de ce citesc in general.

  3. Simona Banica spune:

    Îmi place suna bine recenzia!

  4. Mie mi-a placut, acum multi ani, cand am citit-o.

  5. Silvia spune:

    Frumoasă prezentare!

  6. Dana spune:

    De mult vreau sa o citesc, cred că prezentarea ta tentantă e un semn.

  1. 5 februarie 2021

    […] roman static, care se citește fără grabă și cu multă răbdare, ca și cărțile scriitoarei Jane Austen, de altfel. Personajele sunt bine conturate și interesane, iar poveștile lor de viață sunt […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *