Jurnalul Perlei Orientului / The private papers of Eastern Jewel – Maureen Lindley

   “Un roman de debut uluitor, Jurnalul Perlei Orientului are în centru povestea unei eroine asiatice de la începutul secolului XX,  una dintre acele femei aventuroase,  fascinante  pentru care lumea nu poate fi decât libera și interesanta.”

  
NUME : Jurnalul Perlei Orientului 
Editura: Polirom 
Pagini: 361






    Am terminat cartea acum vreo câteva ore și am avut nevoie sa ma reculeg un picuț. Citisem pe coperta cărții că : “… Demonstrează faptul că realitatea poate fi mai absurdă decât ficțiunea”.  Asta este fraza perfecta care ar putea descrie cartea.






  Pentru mine lecturarea ei a însemnat să asist la distrugerea și decadenta unei persoane, la participarea indirectă a unei lupte în care un suflet se bate cu el însuși,  un personaj care nu are bariere si care luptă in continuu pentru atenție și as fi spus și dragoste – dar Perla are un fel ciudat și bolnav de afecțiune. 




 Deși cartea este scrisa și  construita în jurul unor întâmplări reale din istoria Chinei și Japoniei, povestea este centrată pe un personaj principal: Perla Orientului.


  Într -o lume în care sa fii femeie însemna doar sa stai în genunchi și sa fii supusă, unde împărți o casa cu 19 surori și cu un număr incredibil de concubine,  nu e ușor sa fii remarcata.
 Perla Orientului se pare ca înțelesese asta de la  o vârstă fragedă, 8 ani avea pe atunci, și făcea cam tot ce putea pentru a atrage atenția, chiar dacă faptele ei atrăgeau după ele o muștruluiala zdravănă atât ei cât și mamei ei. 










  După ce este prinsa și pârâta de una din surori ca pândea actul sexual al tatălui sau cu o concubina, Perla este trimisa în Japonia la Curtea unui prieten al tatălui său. Bineînțeles ca nu este de acord, însă nici lacrimile, nici cuvintele ei nu schimba hotărârea tatălui sau.






   În casa familiei adoptive din Japonia, Perla nu își găsește locul între femei. Le este greu și acestora sa accepte stilul ei nonconformist și înclinat către cunoaștere sexuală, gândire occidentala de care ea dădea dovada din plin.






  Tânjește în secret după dragostea mamei ei adoptive, pe care nu o va primi niciodată. Mai ales ca Perla ajunge sa aibă relatii intime cu Kawashima. După aceea, tatal ei adoptiv – Kawashima – ii trimite rand pe rand bărbati în camera pentru  avea relatii intime cu aceștia. Perla rămâne însărcinata, iar după întreruperea de sarcina, rămâne stearpă.  Lucrul acesta nici nu o bucura, nici nu o întristează iar asta mie mi-a dovedit încă o dată  golul din sufletul ei și incapabilitatea de a iubi pe altcineva în afara de sine, de țigările cu opiu, mâncarea buna și sticlele cu sake.






  Se atașa de persoanele din viata ei, dar de-a lungul cărții am observat că incerca sentimente de afectiune fata de persoanele care erau descrise ca victime, sau care sufereau într-un anume fel. 






  După ce este data în căsătorie unui print mongol care nu stia de trecutul ei și nici de faptul ca era stearpă ,  Perla reuseste din nou sa faca totul după placul ei. Își folosește din nou seducția ca arma și îl păcălește pe unul din noii sai cumnați sa o ajute sa fuga din nou în Japonia.






  Reuseste, însă de aici începe declinul sau. În copilărie dorea sa rupă toate barierele,  iar ca adult traieste o viata fără nici un fel de bariera. Dependenta de opiu, de sex și de viata luxoasa mai întâi este prostituata, apoi cade în mrejele câte unui domn care promitea sa o satisfacă.




  Traieste în Shanghai unde limita dintre decenta și păcat, intre sărăcie și bogăție, între onoare și decădere este atât de subtila, încât lasă să se amestece toate tipurile de oameni, iar asta o face pe Perla sa fie și mai debusolata decât era.






  Ajunge sa își urască tara de baștină, China, și se crede japoneza autentica. Prinsă în vâltoarea aceasta ajunge sa lucreze în Serviciile Secrete Japoneze și sa întoarcă spatele țării  in care vazuse prima oara lumina soarelui. 




  Perla a luat anumite hotărâri pe care chiar ea sustinea în jurnalul ei ca nu le-ar mai fi luat dacă ar fi putut începe viata din nou, a iubit frumusețea ei și viata îndestulata pe care a avut-o mai mult ca pe cei care au încercat sa o aducă pe drumul cel bun.






  A trăit o viata plina de placere, de orgii sexuale, o viata cu momente de fericire iluzorie pierdută printre rotocoalele pipelor cu opiu și s-a bazat prea mult pe frumusețea ei, dar și pe importanta pe care credea ca i-o oferă Japonia.






  O viata plina de iluzii, de lux și opulenta, de vorbe ispititoare si de admirație, însă goala de esență, de dragoste sinceră si de respect.



Dar va primi Perla recunoștința Japoniei? Își va găsi locul? 


  Cartea merita citita, înveti printre rânduri ca în spatele zâmbetului fals și a luxului, sta o inima pustiita ce nu s-a putut bucura de adevărata frumusețe a vieții.  Și dacă am putea alege,  care ” frumusețe ” am alege-o? 










Mulțumim anticariatului ” Printre cărți” pentru minunatele cărți oferite pentru recenzii. 
Găsiți mereu pe rafturile de la ” Printre cărți” titluri foarte bune la preturi avantajoase, pe gustul fiecăruia. 

You may also like...

4 Responses

  1. Foarte interesanta recenzia, mersi mult de recomandare!

  2. Felicitări pentru recenzie! pare foarte interesanta din descrierea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *