Clientul de John Grisham, titlu original : The Client

De mult timp am vrut să citesc o carte scrisă de acest autor și mă bucur că în sfârșit am reușit. Dar mă bucur și că am început cu aceasta. M-a convins să mai cumpăr și alte cărți scrise de John Grisham.

Mi-a plăcut atât de mult Clientul, încât abia așteptam să aflu cum se termină povestea chinuitoare a tânărului Mark. În același timp, îmi era și frică ca finalul să nu fie oribil și mă tot consolam cu gândul că nu este scrisă de Sparks, deci Mark are o șansă 🙂 .

Mi-a plăcut foarte mult modul în care autorul a descris locurile, personajele și sentimentele lor. Pur și simplu nu a lăsat “locuri” goale și a fost foarte ușor de vizualizat totul. De asemenea, umorul subtil introdus în poveste a făcut cartea mult mai ușor de citit.

“Mafia nu uită și nu iartă” este citatul care l-a făcut pe Mark să paralizeze de frică.

Mark a avut ghinionul de a-l cunoaște pe avocatul Clifford inainte ca acesta să se sinucidă. Mark și Ricky – fratele său mai mic – se aflau în pădure când avocatul a oprit acolo, hotărât să își ia zilele. Copilul, curajos din fire, a vrut să îl oprească. Dar planul nu a funcționat tocmai cum și-a dorit și s-a trezit prizonier în mașina avocatului, care avea chef de o ultimă conversație.

După ce Mark a reușit să scape, el și Ricky au fost martori la sinuciderea avocatului. Lucru care i-a cauzat lui Ricky stres traumatic.

Conștiința nu l-a lăsat pe Mark să uite de cadavru. Așadar, a sunat la poliție, încercând să fie anonim. Bineînțeles că “curcanii” i-au dat de urmă și s-a trezit turnând o grămadă de minciuni pentru a ascunde ceea ce aflase de la avocat.

“Mafia nu uită și nu iartă”

Acum, Mark și mama lui locuiau la spital, alături de Rocky. El nu dădea semne să își revină prea curând. Asaltat de polițiști și sigur pe faptul că știe ceva ce nu ar trebui, Mark hotărăște să angajeze un avocat.

Avocata lui – Reggie Love – era o femeie de vreo 50 de ani. Era trecută prin multe greutăți, cu un suflet bun și foarte bine pregătită din punct de vedere profesional. Aceasta a fost impresionată de povestea și istețimea băiatului și a hotărât să îl ajute.

Când Mark și-a angajat avocat, atât FBI-ul, presa dar și mafia, s-au convins că puștiul știe ceva despre cadavrul senatorului. Așadar, au început să îl hărțuiască. Mark a dat dovadă de multă stăpânire de sine, inteligență și curaj. Dar, cu toate astea, erau pasaje care îmi aminteau că era doar un copilaș și îmi venea să-i plâng de milă.

Recomand cu toată încrederea această carte și mulțumesc anticariatului Printre cărți că mi-a oferit-o!

clientul
 
 
Judecătorul Harry a fost un alt personaj care m-a impresionat. Un exempu de om al legii. Am adorat dăruirea și ajutorul necondiționat oferit de Reggie. Mi-au plăcut deciziile luate de FBI spre sfârșitul cărții. Mi-a plăcut foarte tare și modul ștrengăresc al lui Mark de a-și  rezolva problemele.
Nu mi-a plăcut sistemul. Legile. 

Atâtea emoții am trăit prin intermediul acestei cărți, încât sunt sigură că o să îmi rămână mult timp în suflet și în gând. Nu am avut nici măcar  o secundă în care să mă simt plictisită, iar momentul de la final, dintre avocată și clientul său, m-a lăsat cu lacrimi în ochi…

 

 

You may also like...

16 Responses

  1. Foarte frumoasă, felicitări pentru recenzie!

  2. Minunată prezentarea ta.

  3. Admin spune:

    Acum m-ai făcut curioasa 🙂

  4. O foarte interesanta recenzie. Cartea sper sa o citesc si eu. Felicitari.

  5. Vero Budea spune:

    Acest gen de căruia prind repede. Felicitări

  6. Am citit cartea acum multi ani. O am si acum si cred ca e cazul sa o recitesc 🙂

  1. 18 aprilie 2019

    […] Clientul de Jhon Grisham – un autor nou ce era de mult în listă și care m-a cucerit definitiv ;-), am primit această carte pentru recenzie și am scris despre ea aici . […]

  2. 19 februarie 2020

    […] mult cum scrie acest autor și am grijă să tot adun cărți semnate de el. Atunci când am citit Clientul, m-am declarat încântată de stilul lui și încă nu m-a dezamăgit niciun roman de al […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *