Diamantul din șatră – Nelu Sorin Stancu

”Sunt rrom, un sărman călător,
Căruța mi-e casă și mănăstire,
Inima e locul de rugăciune.
N-am haine mândre :
Dumnezeu spune că trupul
Este mult mai frumos decât veșmântul.
Nu îmi fac griji pentru mâncarea de mâine:
Tatăl nostru cere pâinea cea de toate zilele… “

     Mai întâi de toate trebuie să îi mulțumesc autorului că mi-a permis accesul  la o bucățică din sufletul dumnealui,  mi-a oferit posibilitatea să descopăr și să înțeleg mai bine tradițiile rromilor. Nelu Sorin Stancu mi-a oferit o lectură                          captivantă, plină de emoții, de trăiri și de…pasiuni.

                                                     
                                                                  *   *   *

             Societatea în care trăim este plina de prejudecăți.  Fie ca ești alb, negru, cu ochi oblici, sau rrom…întotdeauna vei fi vinovat de ceva. Oamenii nu se vor opri pentru o scurtă analiza, îți vor pune o etichetă și cam atât. Romanul lui Nelu Sorin Stancu este primul cu acest subiect pe care eu îl citesc, primul care mi-a mai tras niște pânze de pe ochi și care totodată îmi permite
                           “să trăiesc” lumea pe care o descrie.

                   
                                                          💎 💎 💎 💎 💎

    Tradiții, vrăjitorie, magie alba, culoare, muzică și pasiune… o lume înflăcărata, o lume unde totul se face cu pasiune, o lume în care tuturor le fierbe sângele în vene.

  Unitate în diversitate, cam așa am putea descrie o tabără de rromi nomazi.  Fiecare comunitate e o mică lume, cu trepte ierarhice bine puse la punct,  cu ordine bine trasate de-a lungul generațiilor.  Definiți de libertate, îndrăgostiți de drumuri, nomazii nu prind rădăcini.  Se simt liberi în bătaia vântului, cu obrajii arși de soare și cu sentimentul de “toată lumea e a mea” în suflet.



              Volumul debutează cu un episod tragic din istoria țării noastre.  Trupele de sub conducerea mareșalului Antonescu,  au ordin să deporteze toate persoanele de etnie rromă în lagăre. Antonescu sprijinea visul lui Hitler de a avea o rasă pură.  Hotărâți să nu lase soldații să le confiște aurul,  bătrânii șatrei hotărăsc sa ascundă toate salbele, bijuteriile și cocoșeii protejându-le cu un blestem puternic al vrăjitoarei Gaia. Cel care ar fi găsit comoara, trebuia să o                    folosească pentru asigurarea longevității șatrei.


   
                                                              💎 💎 💎 💎 💎

      După anii de exil, numai doua persoane se întorc acasă: Godrun și Mama Sia, cea care era acum vrăjitoarea  comunității rrome.

 Toată acțiunea se va concentra în jurul comorii îngropate și a talismanului care oferea indicii despre locul în care era ascunsă: crime, moarte, trădarea                            conceptului de șatră puse toate sub semnul lăcomiei.

                                                                     💎 💎 💎



 Deoarece toți sunt pe picior de egalitate, autorul nu se dezminte și ne aduce în prim plan toate personajele cărții.  Facem cunoștința cu emoțiile primei iubiri, cu “jucatul cămășii”, cu petrecerile de nuntă ca în povești care durau trei zile și trei nopți, dar și cu durerea și cu trădarea.

  Aidoma unui proces de transhumanta,  rromii fac cale întoarsă în Transnistria pentru a comemora pe cei pierduți în lagărele de concentrare. Deși vor avea parte de bucurii, de libertate și de căruțele lor cu coviltire colorate, rromii vor descoperi în curând că acest drum este unul al durerii, al pierderilor, unul care le va schimba viața pentru totdeauna.

  Ca cititor asiști la viata ca un spectacol : te bucuri, râzi, plângi, ești liber, te temi și simți. Emoții puternice izvorâte din pasiune, din credință, din bunătatea omului care împarte tot ce are și a celui care își apăra și cel mai neînsemnat seamăn.  De ce? Pentru ca ei trăiesc intens, ei se bucură, și nu se lasă subjugați de stresul lumii moderne. Numele insolite( Șandor, Papurică, Agarici), melodiile tradiționale și limbajul colorat asigura deliciul acestei cărți și te introduc mai bine în atmosfera unei tabere nomade. Obiceiurile, meșteșugarii, atenția spre detalii îndulcesc latura fantastică a acestei cărți și asigură echilibrul perfect între cele două planuri.

     Fete care aleargă prin rouă să culeagă flori, femei supuse, ghicitoarea care așteaptă cu ghiocul doar cât să-i dai un ban să îți prezică viitorul, fuste colorate și galbeni împletiți în păr, dansuri seducătoare și supunere, copii care râd cu gura până la urechi. Emoții, trăiri, emoții.


  Decimată, tristă, împărțită între tradiții și modernism, tot timpul călătoare între început și sfârșit , pentru șatră există doar o opțiune: 


    ” – În ce direcție o luăm, bulibașă?
      – Înainte, Papurică, înainte.”


        Sinceritate și minciună, prietenie și trădare,  înțelepciune și oportunism, pasiune și durere.. toate puse laolaltă asigura cititorului o lectură relaxantă. Îl felicit pe autor pentru lumea pe care a creat-o iar voi dacă doriți să cumpărați cartea puteți fie sa o cumpărați de la Gaudeamus, fie sa dați click aici

                                                           
                                                           💎 💎 💎 💎 💎

         După ce am terminat cartea , am vrut să simt , să cunosc și să ascult muzica lor. Un limbaj non-verbal, un cocktail de sentimente, melodiile cu influența rromă te transpun în lumea colorată unde fie tristețe, fie bucurie ei transmit prin ritm, prin dăruire și pasiune zeci de sentimente.                              Dați click aici (versurile melodiei le veți regăsi și în text).

   ”Diamantul din șatră”- este romanul de debut al autorului Nelu Sorin Stancu. 
Născut în toamna anului 1973, locuiește în București, este căsătorit și are un fiu.

You may also like...

11 Responses

  1. Laura Elena spune:

    Felicitări pentru recenzia extrem de grăitoare și ispititoare! Vreau și eu să citesc această carte, poate și doar pentru că, eu una nu am mai citit o așa carte, cu un astfel de subiect. Cred că e unicul roman din literatura română contemporană ce tratează această temă! Vreau, Vreau!

  2. Wow! Felicitări pentru recenzie! Acum sunt si mai curioasă în privința cărții.

  3. Admin spune:

    Ce frumos sună! În mod clar trebuie trecută pe listă!

  4. Frumoasa recenzia! Si eu sunt curioasa in ceea ce priveste aceasta carte. Mai ales ca subiectul este unul aparte.

  5. Foarte frumoasa recenzia, felicitari! Eram tare curioasa in legatura cu aceasta carte, pe care mi-o doresc, inca de cand am vazut ca urma sa fie lansata. Recenzia ta m-a ajutat sa ma conving ca merita sa cumpar cartea.

  6. Abia astept sa o citesc si eu. Tare curioasă m-ai facut.

  7. Mariam spune:

    Felicitări pentru recenzie! Abia aștept și eu acest roman…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *