ARSĂ DE VIE – SUAD recenzie

Dacă vreți să citiți cărți de groază… Nu vi-l recomand pe King, deși face si el o treaba bună. Vă recomand cărțile document scrise de femeile ce au reușit să scape din iad. O astfel de carte este ARSĂ DE VIE – SUAD. Pur și simplu nu am putut citi cartea fără întreruperi, nu am putut-o citi fără ca lacrimile să îmi înțepe ochii sau fără ca inima să mi se umple de ură împotriva acelor bărbați care își terorizează în asa un hal,  propria familie.

  În această carte-document este vorba despre modul în care supraviețuiesc femeile în locurile în care se aplică legea bărbaților și unde “crima de onoare” este o normalitate. Când se aplică această pedeapsă? Când un vecin dă zvonul că femeia în cauză s-a uitat spre un bărbat, că i-a vorbit sau se presupunea că ar avea întâlniri pe ascuns. Cine lua decizia acestei crime? Părinții, dacă vă vine să credeți. Pe mine acest amănunt m-a șocat de-a dreptul.

Vezi aici o carte asemănătoare

 
 
 
Dacă noi ne gândim că ne-ar plăcea să avem o fată, să îi facem codițe sau să o îmbrăcăm în tot felul de rochițe, pentru acei oameni este un blestem și sunt în stare de orice pentru a scăpa de această povară. Suad ne povestește în cartea ei că nu doar o dată și-a văzut mama cum își sufoca pruncii nou-născuți și că a trăit cu groaza că părinții o pot omorî oricând doresc.
 
Dacă vărsa un strop de lapte, o linguriță de zahăr sau o prindea odihnindu-se puțin, lua o bătaie soră cu moartea… De ce? Pentru că era femeie și nu valora nici cât o vită! În partea aceea a Cisiordaniei, rar călca poliția și dacă se întâmpla acest lucru, când era vorba de o crimă de onoare, închideau ochii.
 
Suad povestește modul în care era chinuită și maltratată, dar și faptul că până și femeilor li se părea normal, ele nu vedeau și nu știau că există o altfel de viață.
 
Prin câte a trecut Suad, cum a ajuns să locuiască în Europa și cum este viața ei în prezent, vă invit pe voi să aflați citind cartea.
 
Deși a fost o lectură dificilă, mă bucur mult că am citit-o! După o astfel de carte, nu mai poți privi lumea cu aceeași ochi.
 
 
Mulțumesc mult fetei ce m-a provocat să o citesc! 
 

You may also like...

37 Responses

 1. Pe mine una ma captivat povestea și chiar ma tentează sa o citesc. O s-o caut sa dau comanda.

 2. Cornelia spune:

  Si eu îmi doresc sa o citesc, sper sa reusesc curand. Felicitări pentru recenzie si pentru curajul de a o citi.

 3. Pare cutremurătoare. 🙁

 4. Felicitari pentru recenzie si pentru ca ai reusit sa o citesti! Desi pare tentanta, nu cred ca pot, nu acum cel putin.

 5. Admin spune:

  Mulțumesc! Inteleg 🙂

 6. Multumim pentru prezentare si recenzie.

 7. Admin spune:

  Mulțumesc! O sa-ti placa!

 8. A fost printre primele mele carti citite despre aceste ”practici”. Am fost surprinsă de mentalitatea și legile lor.

 9. Andraxela spune:

  Am rasfoit aceasta carte in weekend-ul asta la Targul de carte Gaudeamus si m-a captivat! Zilele aceste o voi comanda si eu 🙂

 10. Am inceput si eu sa citesc carti din alte culturi. Cate orori se intampla in alte tari si cat de norocoase suntem noi!

 11. Oana M. Roman spune:

  Frumoasă recenzie! Am citit și eu "Divorțata la 10 ani" și "În numele poporului meu" de Malalai Joya și am început să văd încă de acolo prin ce chinuri trec femeile din aceste popoare. Îmi doresc acum să citesc și această carte pentru că mi se pare și mai cuprinzătoare după recenzia făcută.

 12. Diana Ion spune:

  O am pe lista, am auzit ca este o carte cutremuratoare, imi place felul in care ne-ai recomandat-o…foarte frumos scris!

 13. Mikyangel spune:

  Vreau neaparat sa o citesc desi descrierea ta e intradevar sfasietoare dar nu putem sa ne prefacem ca acea parte a lumii nu exista sau ca lucrurile astea sunt normale.

 14. vyo vyoleta spune:

  Nu imi plac cartile de acest gen.

 15. Am incercat si King si nu mi a placut deloc, asa ca o sa incerc si aceasta carte.

 16. Nu a curaj sa citesc asa ceva. Pe King il citesc si n-am nimic pentru ca stiu ca este fictiune, dar stiind ca este ceva ce s-a intamplat in realitate, nu pot.

 17. Cand ma gandesc ca exista un sambure de adevar in aceasta poveste si ca sunt femei care sufera asa din cauza unor soti care se cred superiori ….

 18. Oana D. spune:

  Un articol foarte util! Mulțumim!

 19. Admin spune:

  Este un roman cutremurător!

 1. 9 martie 2019

  […] Arsă de vie – Suad.    […]

 2. 20 aprilie 2019

  […] aici o altă carte cu subiect […]

 3. 18 iulie 2019

  […] atâtea stări. Nu e nici pe departe cea mai dură carte pe care am citit-o despre Afganistan sau acele tări nefericite, dar cred că e prima în care a fost evidențiată atât de bine viața de dinainte ca […]

 4. 7 octombrie 2019

  […] direct cu ororile prin care personajele au fost nevoite să treacă, așa cum s-a întâmplat în Arsă de vie de exemplu, prin amintirile și scurtele istorisiri ale afganilor, am putut zări chinurile prin […]

 5. 5 decembrie 2019

  […] 1. Misery – recenzie 2. Chirurgul – recenzie 3. Arsă de vie – recenzie […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *