DEFECȚI de CECELIA AHERN recenzie

Deși Cecelia Ahern este autoarea mea preferată în acest moment, am amânat să citesc Defecți. Știind că următorul volum, Perfecți, încă nu e ieșit de la tipar, m-am temut că o să-mi rod unghiile până apare… și exact asta se întâmplă! Mi-am făcut curaj, am citit-o, mai exact am savurat-o și acum pur și simplu nu mai am răbdare, vreau să citesc continuarea poveștii.

young adult

Cecelia Ahern – stil diferit adoptat în Defecți

Deși în Defecți, adoptă un stil diferit, am găsit o parte din Cecelia Ahern pe care eu o cunoșteam, și aici.
Și în această carte alege să vorbească despre „elefantul din cameră” pe care cu toții am învățat, de voie sau nevoie, să îl tolerăm, să îl ignorăm. În Defecți etichetele sunt la ele acasă, răutățile celor ce se cred superiori sunt la ordinea zilei și nedreptățile fac parte din rutina zilnică.

Preferi să fii Defect sau Perfect?

Acolo unde Celestine North trăiește, oamenii sunt împărțiți în două categorii: defecți și perfecți. Dacă ai făcut o singură greșeală, ești catalogat ca defect și ești însemnat cu un fier înroșit pe o anumită parte a corpului, în funcție de greșeala făcută, și toată viața trebuie să trăiești după anumite reguli și cu diferite interdicții. Nu sună prea plăcut, nu?
 Dacă ești perfect, așa ca Celestine North, ești privit cu respect de toată lumea, se presupune că ești un om exemplar. Ca să rămâi perfect ai de respectat câteva regului: să nu faci greșeli și să nu ajuți defecții, indiferent de relația pe care o ai cu ei. Că ți-e mamă, că ți-e soră sau cel mai bun prieten, preferi să nu fii văzut în comania defectului sau riști să fii și tu însemnat.
Celestine North era una din cele mai mari susținătoare ale sistemului. Ea era iubita fiului judecătorului Crevan, Art, și adora să asculte detalii despre cazurile de la tribunal. Credea cu tărie în corectitudinea sistemului și în nevoia de a exista acesta. Relația dintre ea și Art era și ea perfectă. Cei doi își petreceau mult timp împreună și aveau planuri perfecte pentru viitorul lor perfect.
Într-una din zile, în timp ce mergea împreună cu Art și sora ei spre școală, cu autobuzul, a sesizat că unui bătrân defect, i se făcea o nedreptate. Deși Art a încercat să o oprească, compasiunea și sentimentul că acel defect este un bătrân lipsit de ajutor, s-a instalat și nu a mai ținut cont de reguli.

Prețul plătit pentru un gest de bunătate

Celestine a fost îngrozită când a văzut că a fost închisă și că urma să fie judecată pentru că a ajutat un bătrân. Îndoiala a pus stăpânire pe ea și spera ca judecătorul Crevan, o va înțelege și o va ajuta.
Cât timp aștepta să fie judecată, l-a cunoscut pe Carrick – un defect din naștere. Acesta stătea în celula vecină și chiar dacă nu au schimbat o vorbă, între ei s-a creat o legătură. Deși în primul volum nu a apărut prea mult, sunt sigură că în volumul doi, Perfecți, va fi un pion important.
Eu sunt extrem de încântată de această distopie a Ceceliei Ahern și v-o recomand cu drag!

You may also like...

31 Responses

  1. Daniella L spune:

    Îmi place mult cum scrie Cecilia Ahern, iar după cum sună recenzia, clar trebuie să o citesc.Sper să apară și continuarea curând, apoi vreau și eu!!! Te las să îți rozi unghiile singură, ale mele sunt prea frumoase ca să le stric. 🙂 :*

  2. Ne roadem unghiile impreuna. Si eu abia astept volumul 2.

  3. Nici nu am stiut ca va fi si continuare, credeam ca e carte individuala. Suna bine recenzia ta.

  4. Cornelia spune:

    Sper sa o citesc si Eu,sunt foarte curioasă în privința ei.

  5. Pare destul de trista cartea, insa interesanta

  6. Foarte captivanta cartea. O am si eu, asteapta pe noptiera sa ma apuc de ea, dar mai am cateva la rand inainte ��

  7. Irina Claudia spune:

    Foarte interesanta cartea. Mă atrage coperta.

  8. Stiu ca este aparuta de ceva timp. Am citit diverse recenzii despre ea si m-am convins ca este o carte buna doar ca n-am apucat s-o citesc inca

  9. Geo spune:

    Frumoasa recenzia, mulțumesc pentru recomandare! Am cartea, dar nu am citit-o încă.

  10. Am citit multe impresii bune despre aceasta carte. Chiar vreau sa o citesc.

  11. Dupa cum spuneam, ma tenteaza tare aceasta carte.

  12. dor ce-am terminat si eu cartea si chiar mi-a placut mult. abia astept si-al doilea volum!

  13. Oana D. spune:

    Mie Cecelia asta nu-mi place, in schimb imi plac recenziile tale si de multe ori le iau ca baza in viitoarele mele achizitii de carte!

  14. Tocmai pentru că mai este de așteptat nu am citit încă acest volum 🙂 Mă tentezi tu foarte tare, felicitări pentru recenzie!

  15. Andraxela spune:

    Cecelia Ahern este si autoarea mea preferata! Are un stil deosebit de a evoca diverse sentimente si efectiv traiesc ceea ce ea scrie 🙂

  16. Daniela Iorga spune:

    O carte minunata,îmi pare rău că încă nu a apărut și volumul 2,Perfecți. Abia aștept reîntâlnirea cu Celestine, sa văd cum reușește sa schimbe regulile și tiparele societății bolnave,Ghilda cea prost condusă de Crevan. Am trăit cu intensitate toate momentele și sunt foarte sigura ca și partea a doua va fi la fel de captivantă.

  17. Sin Elena spune:

    Felicitări pentru recenzie.O carte captivantă care te face sa trăiești tu povestea si sa te transpui in pielea personajelor

  18. Elisabeta Sin spune:

    Felicitari pentru recenzie.Inca nu am citit nimic de aceasta autoare dar m ai facut curioasa sa incerc

  1. 25 februarie 2019

    […] 10. Perfecți – recenzia aici. Despre primul volum, Defecți, v-am vorbit aici. […]

  2. 7 martie 2019

    […] vreo două greșeli, sau mai bine zis inadvertențe, cartea mi-a transmis aceeași stare ca și Defecți  Mi-a transmis sentimentul și certitudinea că trebuie să luptăm împotriva nedreptăților, că […]

  3. 7 martie 2019

    […] Defecți – recenzia aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *