Casa activă – biletul spre o viață mai bună

-Dragă, pregătește bagajele! Plecăm în vacanță!

Iar? Dar de-abia am despachetat!

-Ți-am promis că o să te răsfăț? Păi te răsfăț!
Serialul Prietenii tăi este extrem de amuzant și nu doar o dată mi-am deranjat bebelușul adormit, din cauza hohotelor de râs imposibil de controlat.

Da? Păi atunci fă tu bagajele…

aia proiect

Atunci când ne-am hotărât să ne întemeiem o familie, ne-am dat seama că nu avem bani nici să visăm cu adevărat la viața de familie pe care chiar ne-o doream. În viziunea noastră, o viață de familie perfectă includea măcar doi copii, un câine, o curte mare și o casă frumosă. Am avea parte de duminici petrecute pe stadion, unde echipa de fotbal din care ar face parte și băiatul nostru, ar juca. Un salon mare în care să încapă toți copiii din echipă, dar și părinții lor. O bucătărie bine echipată, unde să îmi etalez talentele de gospodină. Ne doream o viață socială activă, cu seri petrecute alături de vecini în jurul grătarului din curte, cu dimineți plăcute petrecute pe terasă, savurând câte o cafea înainte ca ziua să înceapă cu adevărat. Totul părea un vis frumos, nerealizabil. Dar nu ne-am dat bătuți…

Nimic nu e imposibil dacă îți dorești cu adevărat

Ca tot românul care dă de greu sau care vrea să realizeze ceva „acum”, ne-am gândit să stăm câțiva ani în străinătate și să strângem bani pentru a putea ridica casa perfectă pentru familia noastră. Nu au fost cei mai frumoși ani din viața noastră și cu siguranță nici cei mai ușori. În toți acești ani în care nu ne-am oferit prea multe, fiind tot timpul cu gândul la scopul nostru comun, vorbeam continuu despre cum va fi viața noastră și visam cu ochii deschiși la o vacanță adevărată în care să ne relaxăm și să ne răsfățăm.

Am stat plecați departe de casă mai mult decât intenționasem, dar în cele din urmă, am reușit să strângem suficienți bani pentru a ne întoarce în țară și să demarăm proiectul vieții noastre. Văzându-mă atât de aproape de a-mi atinge visul, m-am descurajat. Îi explicam soțului meu că imediat ce vom reuși să ne mutăm în casa mult visată, nu vom mai putea niciodată să ne relaxăm cu adevărat. Facturile și cheltuelile necesare pentru a întreține o astfel de casă, ne vor consuma toate resursele și vom ajunge să muncim doar pentru a locui într-o casă drăguță. O familie presupune mult mai mult decât întreținerea unei case și vom avea nevoie de bani și pentru alte lucruri. Văzându-l atât de zâmbitor și amuzat de gândurile care îmi stricau buna dispoziție, m-am gândit că a câștigat la loto, dar eram foarte departe de adevăr.

Casa eficienta energetic – casa viitorului

În căutările lui a dat peste „casa activa” – un concept total străin mie, dar pe care, se pare că el l-a cam studiat în ultima perioadă. În timp ce eu eram pe punctul de a renunța la visul nostru, el a căutat soluții pentru a putea avea viața pe care ne-o doream.

Iubito, dacă reușim să facem un astfel de proiect de casa, o să te răsfăț toată viața! , mi-a spus el, aducându-mi zâmbetul pe buze. Lovindu-mă de entuziasmul lui molipsitor, l-am lăsat să-mi explice de ce credea el că o casa eficienta energetic va fi biletul nostru spre o viață mai bună.

-O astfel de casă are consumul aproape zero.  În loc să ne facem griji pentru facturi, ne vom gândi ce vom face cu banii rămași în plus. Bine… Deja îmi venea să râd, dar parcă nu mă lăsa inima să îl întrerup. Casa eficienta energetic are grijă de confortul nostru, dar și de mediu, neaducând prejudicii solului, apei sau aerului. Toate acestea sunt posibile datorită consumului minim de resure neregenerabile.
Datorită sistemului de ventilare special, aerul va fi mult mai curat…

Ha,Ha! nu am mai putut rezista. Să înțeleg că această casa nZEB nu ne transformă doar în oameni mai bogați, ci și oameni mai sănătoși? Ba chiar în ecologiști? Putem să punem o plăcuță cu ”green house” la poartă ca să știe prietenii unde să ne găsească?

-Iubito, iar te grăbești! Ascultă până la capăt și apoi să te văd dacă mai ai curaj să râzi de mine. Cu materialele potrivite pierderile vor fi aproape de zero. Elementele productive ale casei active asigură folosirea energiei generată. Dacă va exista un surplus, acesta poate fi valorificat. Nimic nu se pierde. Mi-a cam dispărut zâmbetul ironic de pe față și încep să iau în serios posibilitatea de a începe un astfel de proiect de casa.

Ce preț are casa viitorului?

Și cât zici că ne-ar costa o astfel de casă? Casa activa, ai spus?

-Chiar contează cât va costa? Contează, dacă tot nu ai câștigat la loto, îmi zic eu în gând, în timp ce îl urmăresc cum se agită din ce în ce mai tare. Este casa viitorului. Tehnologia a avansat, iar noi ar trebui să o valorificăm și să ne bucurăm de ea la adevărata ei valoare. Copiii noștri vor putea crește într-un mediu mult mai sănătos. Crezi că e puțin lucru ca aerul respirat să nu fie atât de viciat? Indiferent de costuri, trebuie să facem ce e mai bun pentru sănătatea noastră. Să nu mă iei cu fraze de genul „noi așa am crescut și uite că suntem bine mersi”!

Face o mică pauză pentru efect(offf, îl cunosc mult prea bine) și continuă: trebuie să le oferim tot ce putem mai bun  viitorilor noștri copii și să avem grijă cât de mult putem și de noi. N-ai decât să mă faci ecologist, dar chiar trebuie să ne gândim și la mediul înconjurător. Cât crezi că va mai rezista planeta asta într-un astfel de ritm? Schimbarea este în fiecare din noi! Nu putem aștepta ca vecinul să se schimbe, atât timp cât noi ne comportăm la fel.

Trebuie să fim un exemplu pentru cei din jur! Aș înțelege dacă părinții noștri sau bunicii ar fi reticienți, dar tu ce scuză ai? Ok! M-a convins încă de când a abordat sănătatea copiilor noștri, dar mă distram prea bine urmărindu-l.

Ești dispus să-ți împrumuți casa activa cu bani?

-Și totuși, de câți bani mai avem nevoie pentru a demara un astfel de proiect de casa? Întreb eu, cu un zâmbet în colțul gurii. Toată tensiunea s-a evaporat când a văzut că nu sunt împotriva unui astfel de proiect de casa. De ce aș fi? Îmi oferă tot ce mi-am dorit și, pe deasupra, mai și economisim câte ceva. Bine, bine, recunosc! Îmi pasă și de mediu…

-Iubito, dar știi? Nu ți-am spus faza cea mai bună… Casa activa practic se plătește singură, doar că îi va lua câțiva ani. Avem răbdare, nu-i așa?
Investiția noastră se va amortiza în vreo 12, poate 18 ani. Vom afla mai multe atunci când vom contacta echipa care se va ocupa de casa visurilor noastre.  Poate că ar trebui să îi contactez chiar acum, spunea el tot mai entuziasmat.  Vreau să ne întâlnim cât mai curând, abia aștept să văd măcar în imagini casa noastră perfectă! Cine vorbea de răbdare….

Poți economisi având parte de confortul dorit

Atunci când ai o casa eficienta energetic, ai parte de tot confortul dorit. Să pleci de mai multe ori pe an în vacanță, nu ți se va mai părea un lux și dacă va dori să demonstreze că te iubește și că vrea să te răsfețe, va trebui să facă el bagajele.

*Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019

You may also like...

11 Responses

  1. Dana spune:

    Cu asa un concept, multi am indrazni sa visam la casa noastra. Foarte bun articol, felicitari!!!

  2. Eva Anca spune:

    Un articol foarte frumos. M-ai facut si pe mine sa visez la o astfel de casa.

  3. Silvia spune:

    F frumos articolul!!!!

  4. Îmi place genul acesta de articole, mă fac să visez! Felicitări pentru starea de bine pe care o transmiți! <3

  5. Catalina Coman spune:

    Foarte bine documentat si frumos articolul tau.

  1. 18 martie 2019

    […] Casa activă – biletul spre o viață mai bună […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *