Erupția dentară la bebeluși

Parcă mai ieri eram însărcinată, iar azi deja mă confrunt cu erupția caninilor ai lui bebe. Repede mai trece timpul și parcă nu reușesc să mă bucur suficient de toate aceste momente frumoase, cât încă bebe este mic. Erupția dentară nu este o perioadă plăcută nici pentru bebe, nici pentru părinți. Dar faptul că nu sunt la primul copil și mai țin minte una alta, de când a trecut Maia prin asta, parcă mă încurajează puțin.

Bineînțeles că fiecare copil e diferit și reacționează altfel la durere și la toate aceste lucruri absolut normale, precum erupția dinților. Totuși, sunt câteva simptome care ne avertizează că dinții se pregătesc să iasă și dacă nu sunt însoțite de alte aspecte îngrijorătoare, putem să ne răsfățăm puiuțul și să încercăm să îi facem perioada aceasta mai ușoară. Atât la Maia, cât și acum la Albert, am citit multe articole și multe studii legate de acest subiect. Pur și simplu nu mă pot abține! Mă trezesc noaptea și mai dau un search, dacă nu am reușit să mă lămuresc peste zi.

Cum știm că începe erupția dentară

De obicei, simptomele încep dinainte ca dintele să erupă, dar apogeul și disconfortul maxim apare atunci, cu două sau trei zile înainte, și pot ține o zi sau două după ce îl simțiți ieșit. Ne putem aștepta ca dințișorii să apară dacă:

  • copilul salivează abundent
  • mușcă sânul sau roade orice prinde
  • este mai agitat decât de obicei
  • stă mai mult timp la sân
  • gingia se umflă și se albește în locul unde ar trebui să apară dintele
  • scaunele sunt mai dese și mai moi. Albert a avut cam 3 zile de scaune dese și mai moi la fiecare dinte. Nu a făcut diaree, deci pampersul nu a absorbit totul. Din studiile recente am aflat că diareea – deci scaune multe pe zi și apoase, care sunt absorbite în totalitate de pampers – nu pot fi asociate cu erupțiile dentare.
  • face febră care nu depășește 38,5 grade C. Toate studiile spun că temperatura corpului nu crește mai mult de 38 – 38,5 dacă este vorba doar de erupție dentară. Totuși, cunosc multe mămici care au ajuns la spital cu micuțul din cauza febrei ridicate și s-a constatat că doar inflamația dentară putea fi cauza. În cazul copiilor mei, până acum, niciunul nu a depășit 38,5 în această perioadă. Un lucru e cert. Dacă suntem îngrijorați, temperatura este ridicată sau durează mai mult de 2-3 zile, trebuie să apelăm la un doctor.
eruptia dentara. febra de la dinti

Ce putem face când apare erupția dentară

  • hidratăm copilul. În perioada erupțiilor dentare trebuie să ne asigurăm că micuțul se hidratează bine, deoarece, din cauza băluțelor, pierd mai mult lichid. Deci, dacă copilul este alăptat, lăsați-l să sugă cât de des dorește. Știu că este greu și obositor, trec și eu prin asta, dar așa sigur se hidratează și, în plus, se și alintă, suportând mai ușor disconfortul. Copiii care nu sunt alăptați, vor fi încurajați să consume ceaiuri sau apă, dacă au mai mult de 6 luni.
  • le oferim jucării pentru dentiție. Deoarece vor fi tentați să roadă orice prind, aceste jucării sunt perfecte în această perioadă.
  • aplicăm geluri pentru calmarea gingiei. Aceste geluri se găsesc la farmacie și au efect, chiar dacă pentru puțin timp. Sunt, de asemenea, paste de dinți naturale, care au și acest efect de calmare, datorită ingredientelor precum aloe vera. Eu acum folosesc Splat Baby. Pun câte puțin pe periuța aceea de silicon, care se pune pe deget, și îi masez gingia, în timp ce curăț și ceilalți dinți deja ieșiți.
  • în caz că disconfortul copilului este prea mare, febra și durerea putând avea acest efect, se pot administra și doze de paracetamol sau ibuprofen. Acest lucru ar trebui discutat în prealabil cu medicul.

Perioada erupțiilor dentare nu este o perioadă ușoară, după cum spuneam și mai sus. Înarmați-vă cu răbdare, pregătiți-vă de nopți albe și aveți grijă de micuțul vostru!

You may also like...

25 Responses

  1. Dana spune:

    Cât e de adorabil cu doi dinţişori! Deşi o perioadă grea, atât pentru bebe, cât şi pentru voi, zâmbetul ăsta compensează. Vă doresc să treceţi cât mai uşor peste acestă etapă. Un articol foarte util !

  2. Eva Anca spune:

    Cât e de dulce Albert! Să treacă cu bine și perioada asta pentru voi. La Denisa a fost destul de ușor, a făcut febră, dar nu mare, în schimb scaunele erau… ufff, nici nu vreau să îmi amintesc!

  3. anasylvi spune:

    E foarte dragut Albert cu zambetul lui smecher. 🙂

  4. Catalina spune:

    Superb puiutul tău Adriana Sa crească voinic și sănătos.
    Foarte util articolul, cel puțin am mai aflat ce ma așteaptă și pe mine
    Multumesc frumos!

  5. Stan Bianca spune:

    Habar nu aveam lucrurile astea.informatiile sunt foarte utile

  6. Mititelul de el! Lasa ca o sa treaca perioada asta. Eu tin minte ca ii aplicam lui Iris un gel racoritor si ii dadeam cat mai multe jucarii create special pentru dentitie.

  7. Silvia spune:

    Un articol f bun!!!!

  8. Golumbu Raluca spune:

    Un articol foarte informativ

  9. Ioana Margineanu spune:

    Foarte bun articolul. Tare grea a fost perioada asta a dintisorilor. Al meu facuse un fel de iritatie in jurul gurii pt ca saliva extram de tare.

  10. Un iepuras simpatic cu doi dintisori 🙂

  11. Nu sun prea încurajator.pribabil de asta ma. Si tem ca nu voi fi o mma prea grozava

  12. Tare ne-au mai chinuit si pe noi dintii. E mare bebe Albert, a trecut timpul rapid. 😀

  1. 18 octombrie 2019

    […] de pampers, nu atunci când este puțin mai lichid. Din câte am citit eu (și știți deja de aici că citesc multe articole și studii atunci când bebele meu are diferite probleme), la bebeluși, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *