Gogoși la cuptor cu caramel

Săptămâna trecută am avut mare poftă de gogoși. Am ales să fac gogoși la cuptor, așa cum am tot făcut de când am hotărât să dau câteva kilograme jos. Alor mei le plac la fel de mut ca și cele prăjite în ulei, așadar, nu am niciun motiv să mă întorc la cele prăjite. Deocamdată! Știu că poftele mele o iau razna într-o anumită perioadă a lunii, deci nu pot să zic că voi rămâne mereu la varianta aceasta.

Gogoșile la cuptor au mai puține calorii decât cele prăjite în ulei și sunt mult mai sănătoase. Cum le fac eu? Vă spun în articolul de astăzi.

Ingrediente necesare pentru gogoși la cuptor:

  • 500 grame făină
  • o cană (250 ml) lapte
  • un sfert de cană de ulei sau unt topit
  • un ou
  • un plic de drojdie uscată
  • un zahăr vanilat + 2 sau 3 linguri de zahăr, după gust
  • un praf de sare
  • două sau trei linguri de unt pentru uns gogoșile abia scoase din cuptor

Cum pregătim aluatul și coacem gogoșile

Într-un vas am pus făina amestecată cu sare. Am făcut o gaură în mijloc și am turnat jumătate din laptele călduț. În lapte am adăugat drojdia, o linguriță de zahăr, zahărul vanilat și le-am amestecat ușor. Am lăsat puțin să se dizolve drojdia în lapte, apoi am adăugat oul, uleiul și restul de lapte. După ce am pus toate ingredientele, am frământat aluatul până a devenit ferm, dar moale. La nevoie mai puteți adăuga puțin lapte, sau făină. Am format o bilă din aluat, apoi l-am acoperit cu un prosop curat și l-am lăsat să își dubleze volumul.

După ce aluatul a crescut, am întins câte o foaie de aluat, pe un blat presărat cu făină. Apoi, cu ajutorul unei căni am format gogoșile. Am repetat procedeul până când am terminat aluatul din vas. Am lăsat cercurile în tavă, să crească, până cuptorul s-a încins, la 180 de grade. Dacă doriți gogoși mai mari și mai umflate, întindeți foile de aluat mai groase. Eu le-am preferat micuțe, să încapă și în mânuța piciului.

După ce gogoșile s-au rumenit în cuptor, le-am scos și le-am uns cu unt. Mi-au ieșit vreo 20 de gogoșele.

Cum am făcut sosul caramel pentru gogoși la cuptor umplute cu caramel

Deși sunt foarte bune și așa, doar pudrate cu zahăr, am avut chef și de un sos caramel. Așadar, le-am umplut.

Ingrediente pentru sos caramel:

  • o căniță de zahăr, aproximativ 150 grame
  • o cutie de frișcă lichidă, de 200 grame
  • un sfert de pachet de unt
gogosi umplute cu caramel, sos caramel simplu, gogosi la cuptor

Am pus zahărul într-o cratiță și l-am lăsat să se topească, scuturând cratița din când în când. Când a început să se topească am început să amestec cu un tel. Când zahărul s-a topit total și a căpătat o culoare brună, am turnat frișca lichidă, amestecând în continuare. După ce amestecul a devenit omogen, am pus untul și am amestecat în continuare, pentru încă 3-4 minute. Apoi am turnat sosul într-un borcan curat și l-am lăsat să se răcească. Dacă doriți să fie mai gros, îl puteți ține la frigider câteva ore sau chiar peste noapte.

Pentru a umple gogoșile m-am folosit de un poș. L-am mânuit cam greu, recunosc, dar rezultatul a fost foarte apreciat.

Poftă bună!

You may also like...

17 Responses

  1. Dobrișan Maria Ancuța spune:

    Arată super

  2. Silvia spune:

    Multumesc pentru rețetă!

  3. Eva Anca spune:

    Arată tare bine și sigur sunt și delicioase. Mulțumesc pentru idee!

  4. Dana spune:

    Vai, ce bunătate! ❤️

  5. Alexa spune:

    Yummy-yummy! Arata mult prea gustos! Trebuie sa le fac si eu zilele astea!

  6. Ioana spune:

    Arata tare bine si chiar mi-ai facut pofta! Nu am facut niciodata gogosi la cuptor, dar pentru toate exista un inceput! 🙂

  7. Stoica. Viorica spune:

    Lasa ca arata dar cred ca au fost f bunee !

  8. Gio spune:

    Nu am încercat pa a acum sa fac gogoși la cuptor, dar mi-ai făcut o poftaaaa! Arată delicioase!

  9. Paula Caraman spune:

    Ce idee interesanta, nu m-am gandit sa umplu gogosile cu caramel. Mersi de pont.

  10. Roxana C. spune:

    Gogosile sunt desertul copilariei mele, doar ca bunica mea le umplea cu branza sarata sau uneori cu gem de prune.

  11. Rokolla spune:

    Vai de capul meu cum arata. Nu stiu ce fac gresit ca nu-mi ies deloc gogosile

  12. Arata delicios! Nu am facut niciodata la cuptor. Sosul de caramel trebuie neaparat sa il incerc.

  13. Ana Maria B spune:

    Ce bine arata. Si eu inceput sa renunt la prajeala, pentru ca nu este prea sanatoasa. Pastrez reteta, mai ales pentru sosul de caramel.

  14. cudrag.cristina spune:

    Wow, cu caramel?! Nu m-as fi gandit la asta, multumesc pentru idee!!

  1. 7 iulie 2021

    […] Caramelul l-am pregătit așa cum v-am spus deja aici. […]

  2. 29 septembrie 2021

    […] fac de mult timp gogoși cu lingura, se pare că nu v-am lăsat niciodată rețeta după care le pregătesc. Nu știu de ce […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *