Cozonac cu nucă

Pe 8 Noiembrie, acasă la părinții mei se serbătorește hramul bisericii. Oamenii se pregătesc ca pentru orice sărbătoare și pun tot felul de bunătăți pe masă. Bineînțeles, se vitează și se simt bine. Așadar, când am anunțat că mergem acasă de hram, am primit o comandă de cozonac cu nucă de la mama.

Eu nu sunt fan nucă. O mănânc foarte rar, de obicei în sfințișori/mucenici. Acolo mi se pare wow, fiind acoperit gustul amar de cel de miere. Cătălina face sfințișori demențiali și niciodată nu am simțit nevoia să scutur nuca. Rețeta ei o puteți citi aici. Aaaa, și în colivă accept nuca. Pur și simplu nu îi simt amăreala aia acolo.

Așadar, am onorat cerința și am făcut cozonaci. Am făcut și cu cremă de cacao și rahat, dar despre ei vom vorbi în altă zi.

cozonac cu nuca,cozonaci,cozonaci pufosi

Cozonac cu nucă – rețetă simplă

Pentru a face doi cozonaci grăsuni am avut nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 ml lapte călduț
  • 120 grame zahăr
  • un cub de drojdie proaspătă (iese și cu un plic de drojdie uscată)
  • 1 kg făină
  • o linguriță rasă de sare
  • 3 ouă
  • 160 gr unt topit

Pentru umplutura de nucă:

(Am făcut crema de nucă după gustul mamei, care o preferă așa. Data viitoare, când voi face pentru musafirii mei, am de gând să dublez cantitățile, pentru a fi mai bogați)

  • 500 grame nucă
  • 100 grame zahăr
  • o lingură de cacao
  • 200 grame lapte fierbinte
  • esență de rom

Pentru uns cozonacii:

  • un ou
  • un zahăr vanilat

Cum am pregătit cozonacii cu nucă

Pentru a pregăti aluatul am pus drojdia și o lingură de zahăr în 100 ml de lapte. Am amestecat și am lăsat bolul deoparte. Separat, am amestecat făina cu sare și restul de zahăr. Am făcut o gaură în mijloc și am adăugat restul de lapte, ouăle la temperatura camerei și amestecul cu drojdie. Am frământat până totul s-a omogenizat, iar mai apoi am încorporat și untul topit, treptat. Am mai frământat până a devenit un aluat neted, nelipicios. Apoi l-am acoperit și l-am lăsat la dospit până și-a dublat volumul.

Pentru a pregăti umplutura de nucă pentru cozonac am mărunțit nuca cât am considerat eu de cuviință, am amestecat-o cu zahărul și cu cacao, iar apoi am pus esența și laptele. Laptele se toarnă treptat, pentru a nu scăpa mai mult decât trebuie. Umplutura trebuie să nu fie lichidă, dar să se poată întinde.

După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în patru bucăți aproximativ egale și îl lăsăm iar să se odihnească vreo 15 minute. Apoi, întindem câte o foaie din fiecare parte și punem câte un sfert din umplutura de nucă pe fiecare. Întindem bine și rulăm fiecare parte. Vom avea patru rulade pe care le împletim două câte două, pentru a forma doi cozonaci. Îi transferăm în tăvi și îi lăsăm din nou la crescut vreo 20 – 25 de minute.

După ce cozonacii au crescut în tăvi, îi ungem cu ou bătut cu un zahăr vanilat și îi băgăm în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 45 de minute sau până trece testul scobitorii. Eu jumătate din timp i-am lăsat să se rumănească și cealaltă jumătate de timp i-am acoperit cu o hârtie de copt.

Simplu și gustos! Poftă bună!

You may also like...

5 Responses

  1. Dana spune:

    Tare bun a fost, sa mai faci! :))

  2. Eva Anca spune:

    Tare bine arata, sa va fie de bine!

  3. Valeria Chertes spune:

    Mulțumim pentru rețetă.

  4. Silvia spune:

    Foarte buni și cu aspect deosebit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *