FIICA PIERDUTĂ A FERICIRII de GELING YAN recenzie

Am cumpărat și citit Fiica pierdută a fericirii fără să citesc vreo recenzie sau măcar descrierea de pe spate. Mă așteptam la o carte lejeră, cu o poveste de iubire clișeică, dintre o chinezoaică și un american, poate între adolescenți… ideea e ca m-am gândit la orice altceva, nu am fost nici măcar pe aproape. Am găsit o poveste plină de suferință și nu mă refer la suferința unei singure persoane, ci la suferința unei întregi națiuni, în perioada isteriei anti-chineze.

Autoarea scoate în evidență viața grea și umilințele suportate de imigranții chinezi din anii 1860, însistând pe chinurile prostituatelor. 

Fusang nu era o prostituată tipică. Pe ea nu o vânduseră părinții și nici nu luase hotărârea aceasta de bună voie. 
Ea a fost fiica unei familii nici prea bogată, nici prea săracă. Mirele ei a fost stabilit dinainte să se nască și nunta a avut loc în lipsa lui,  deoarece era plecat peste ocean pentru a își întreține familia.

În una din zile, fata a fost păcălită și urcată pe un vas ce a dus-o spre iadul său. 

Fusang și-a acceptat ușor soarta și a învățat să trăiască în acele condiții, degajându-se de ceea ce i se întâmpla. A fost martoră la lucruri oribile și a suportat adevărate chinuri. Fusang își primea clienții și îi uita cu aceeași ușurință.

O carte cutremurătoare

 

 
 
Un lucru deloc neobișnuit în acea perioadă, era ca băieții tineri să își cheltuie banii de mâncare în locurile acelea. Chris nu făcea excepție. Deși avea doar 12 ani, făcuse o pasiune pentru Fusang. Deși banii oferiți îi dădeau ocazia să facă orice în acea cameră,  el se mulțumea să o privească sau să îi atingă faimoasele tălpi de 10 cm.
 
Deși era doar un copil, Chris are o mare impact în viața acestei chinezoaice, fiind acolo atunci când părea să nu mai aibă nicio șansă de scăpare.
 
Prin această carte, am simțit alături de acei oameni, ce înseamnă ura și discriminarea rasială, am văzut oameni schingiuiți, femei violate și omorâte din aceaste cauze. Este o carte dură, plină de nedreptate, dar și de resemnare. O recomand!

You may also like...

15 Responses

 1. Pare o carte super. Nu mă aşteptăm la un asemenea subiect.

 2. Diana Răuțu spune:

  Titlul mă ducea cu gândul la altceva, nu ştiu. Dar chiar dacă este o carte dură aş vrea să o citesc.

 3. Frumoasa prezentare, felicitari! Pare chiar interesanta cartea.

 4. Cristina Belt spune:

  Frumoasa prezentare,intradevar.Recomand si eu aceasta carte.

 5. Sincer, momentan nu îmi doresc sa o citesc… Deși sunt conștientă ca este o carte specială.

 6. Admin spune:

  E putin cam dura…

 7. Admin spune:

  Pare dura, dar cărțile ce ne prezintă cultura asiatica așa sunt in general. Mulțumesc pentru recomandare!

 8. îmi place subiectul, întotdeauna îmi plac romanele care aduc în discuție și bucăți de istorie. Felicitări pentru recenzie!

 9. Chiar dacă cartea este puțin mai dura ma tentează rău de tot..

 1. 7 martie 2019

  […]   1) Ești femeie sau bărbat?   Fiica pierdută a fericirii. Am citit cartea anul trecut și m-a marcat surprinzător de mult.     2) Descriere:   Ceva […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *