Desert cu cartofi – clene/cledine/knedle

Clene, cledine sau knedle… Sincer, habar nu am exact cum se numesc. Părerile sunt împărțite, iar eu nici nu cred că am știut vreodată. Îmi aduc aminte că mâncam în copilărie acest desert cu cartofi și tare mult îmi mai plăcea.

Anii au trecut, iar eu am uitat total de el, preferând mai mereu să pregătesc deserturi mai populare. La fel a făcut și mama, că de altfel tot mai prindeam eu o porție de cledine cândva.

desert cu cartofi clene

Zilele trecute, pe un grup de gospodine, acest desert cu cartofi a fost vedetă. Pofta a învins și m-am apucat de treabă, ieri. Deoarece am văzut că multe vă doriți rețeta, v-o scriu mai jos.

Desert cu cartofi – clene, cledine sau knedle?

Pentru a pregăti 3 – 4 porții din acest desert cu cartofi, aveți nevoie de:

  • 3-4 cartofi
  • o linguriță de sare
  • făină cât cuprinde. La mine a intrat cam un sfert de pungă.
  • două cepe
  • zahăr sau miere
  • o lingură de unt

Cum preparăm clenele?

clene, cledine,knedle

După ce fierbem cartofii, adăugăm sarea, apoi făina treptat, în timp ce frământăm un aluat pufos și foarte puțin lipicios. Presărăm făină pe blatul de lucru și din aluatul rezultat facem suluri subțiri de grosimea unui deget. Tăiem bucățele cam tot de un deget grosime și le punem la fiert în multă apă. La mine a durat cam 15 minute până au fiert, dar timpul este influențat de grosimea bucățelelor.

Între timp, tocăm mărunt ceapa și o călim în untul topit. Cu o spumieră scoatem clenele fierte și le adăugăm peste ceapă. Acum e momentul să punem și zahărul, iar aici fiecare pune cât dorește. Amestecăm totul și gata.

Simplu, gustos, delicios! Trebuie să-l încercați!

Voi știați de acest desert cu cartofi? Dacă da, sub ce denumire îl știți? Chiar sunt curioasă și vă invit să îmi spuneți în comentarii!

You may also like...

20 Responses

  1. Laura spune:

    Eu stiam de knedle. Nu pun ceapă, dar fac un sos din smantana ci zahar si cu scortisoară. 🙂

  2. Silvia spune:

    Așa este facem tot mai rar!!!!

  3. Eva Anca spune:

    Nu imi pare cunoscut, dar arata delicios. Multumim pentru reteta!

  4. Dana spune:

    Inițial am crezut ca s colțunași, seamănă, doar ca ei nu conțin cartofi. Orice ar fi, arată bine!

  5. Valeria Chertes spune:

    Mulțumim pentru rețetă.

  6. anasylvi spune:

    Par un fel de gnocchi dulci. Interesant!

  7. N-am auzit in viata mea de desertul asta. M-ai facut curioasa.

  8. Ana Maria spune:

    Super rețeta! Am incercat-o și eu și sunt delicioşi. În Italia se fac doar că nu dulci, cu sos, se numesc gnocchi. Trebuie sa facem si varianta italiană.

  9. Ionela spune:

    La noi se numesc “pampuște” , zona Sucevei!

  10. Mirona spune:

    Knedle, in Bucovina

  11. Ioana spune:

    Ummm …desert cu ceapa ?!??? Sincer nu suna absolut deloc, nu apetisant, dar nici măcar normal.
    O sa incerc totuși partea normala a rețetei…respectiv pana la partea cu ceapa…

  1. 28 martie 2020

    […] Zilele acestea de izolare trec destul de greu. Și nu din cauza statului în casă neapărat, ci din cauza situației în care ne aflăm și a stresului care vine la pachet. Cu toate acestea, rosul unghiilor nu este o soluție și mai bine facem ceva util. Așadar, cum familia trebuie să mănânce, îmi petrec timp în bucătărie și, pe lângă mâncarea pe care o pregătesc, îi răsfăț și cu câte un desert delicios. Într-una din zilele săptămânii trecute am făcut papanași fierți, nu la mult timp după ce am pregătit clene. […]

  2. 4 aprilie 2020

    […] spus că de când #stămacasă îmi petrec mai mult timp în bucătărie, nu-i așa? Ei, bine, mereu avem câte o poftă sau pur și simplu mă trezesc gândindu-mă la ce […]

  3. 11 august 2020

    […] clene […]

  4. 3 februarie 2021

    […] Desert cu cartofi – clene/cledine/knedle. Încă un desert din cartofi care îmi aduce aminte de copilărie. Cred că îmi fac o porție pe diseară, chiar dacă azi am făcut și brioșe. Sunt prea bune clenele astea și nu prea le rezist. Când îmi aduc aminte de ele trebuie să îmi fac câteva, altfel stau mereu cu gândul la ele. […]

  5. 11 ianuarie 2022

    […] Desert cu cartofi – clene/cledine/knedle. Pe locul 2 în topul celor mai căutate 5 rețete pe blogul meu în 2021, este de asemenea un desert din zona mea pe care ni-l pregătea mama în copilărie și care îmi place extrem de mult. Îl prepar cam rar, dar îl savurez de fiecare dată. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *