Desert cu cartofi – clene/cledine/knedle
Clene, cledine sau knedle… Sincer, habar nu am exact cum se numesc. Părerile sunt împărțite, iar eu nici nu cred că am știut vreodată. Îmi aduc aminte că mâncam în copilărie acest desert cu cartofi și tare mult îmi mai plăcea.
Anii au trecut, iar eu am uitat total de el, preferând mai mereu să pregătesc deserturi mai populare. La fel a făcut și mama, că de altfel tot mai prindeam eu o porție de cledine cândva.
Zilele trecute, pe un grup de gospodine, acest desert cu cartofi a fost vedetă. Pofta a învins și m-am apucat de treabă, ieri. Deoarece am văzut că multe vă doriți rețeta, v-o scriu mai jos.
Desert cu cartofi – clene, cledine sau knedle?
Pentru a pregăti 3 – 4 porții din acest desert cu cartofi, aveți nevoie de:
- 3-4 cartofi
- o linguriță de sare
- făină cât cuprinde. La mine a intrat cam un sfert de pungă.
- două cepe
- zahăr sau miere
- o lingură de unt
Cum preparăm clenele?
După ce fierbem cartofii, adăugăm sarea, apoi făina treptat, în timp ce frământăm un aluat pufos și foarte puțin lipicios. Presărăm făină pe blatul de lucru și din aluatul rezultat facem suluri subțiri de grosimea unui deget. Tăiem bucățele cam tot de un deget grosime și le punem la fiert în multă apă. La mine a durat cam 15 minute până au fiert, dar timpul este influențat de grosimea bucățelelor.
Între timp, tocăm mărunt ceapa și o călim în untul topit. Cu o spumieră scoatem clenele fierte și le adăugăm peste ceapă. Acum e momentul să punem și zahărul, iar aici fiecare pune cât dorește. Amestecăm totul și gata.
Simplu, gustos, delicios! Trebuie să-l încercați!
Voi știați de acest desert cu cartofi? Dacă da, sub ce denumire îl știți? Chiar sunt curioasă și vă invit să îmi spuneți în comentarii!
Eu stiam de knedle. Nu pun ceapă, dar fac un sos din smantana ci zahar si cu scortisoară. 🙂
Așa este facem tot mai rar!!!!
Nu imi pare cunoscut, dar arata delicios. Multumim pentru reteta!
La noi se numesc “pampuște” sunt din suceava(periferie)
Inițial am crezut ca s colțunași, seamănă, doar ca ei nu conțin cartofi. Orice ar fi, arată bine!
Buna reteta!
Mulțumim pentru rețetă.
Par un fel de gnocchi dulci. Interesant!
N-am auzit in viata mea de desertul asta. M-ai facut curioasa.
Super rețeta! Am incercat-o și eu și sunt delicioşi. În Italia se fac doar că nu dulci, cu sos, se numesc gnocchi. Trebuie sa facem si varianta italiană.
La noi se numesc “pampuște” , zona Sucevei!
In Bucovina pampustele sunt gogosi
Knedle, in Bucovina
Ummm …desert cu ceapa ?!??? Sincer nu suna absolut deloc, nu apetisant, dar nici măcar normal.
O sa incerc totuși partea normala a rețetei…respectiv pana la partea cu ceapa…
Vei fi surprinsă, dă-i cepei o șansă 🙂