TRĂDAREA de HELEN DUNMORE recenzie

Am ales Trădarea de Helen Dunmore datorită coperții. Nu știu exact la ce mă așteptam, dar oricum nu la ce am găsit. Trădarea de Helen Dunmore m-a surprins într-un mod plăcut.

editura all

Trădarea – despre Leningradul stalinist

 
Doctorul pediatru, Andrei, și educatoarea, Ana, formează un cuplu frumos. Ei îl au în îngrijire și pe Kolea, fratele adolescent al Anei. Aceștia încearcă să își revină și să își creeze o viață frumoasă după război. Ei fac parte dintre puținii norocoși care nu sunt nevoiți să își împartă apartamentul cu o familie străină.
 
Kolea este pasionat de pian și exersează ori de câte ori are ocazia, chiar dacă unii vecini se arată deranjați. Unele zile și le petrec la țară, având grijă de căsuță și de grădina cu legume. Amândoi au locuri de muncă stabile și nu le lipsește nimic esențial. Per total, sunt pe drumul cel bun spre o viață frumoasă și liniștită. Pentru a ajunge acolo, sunt conștienți că nu trebuie să atragă atenția și să nu intre sub lupa autorităților. Dar oare este posibil?
 
 
 

Trădarea – când ghinionul îți bate la ușă…

 
Andrei a fost implicat de către un coleg într-un caz medical care a adus necazul asupra familiei lui. Când Gorea – fiul unui reprezentant al Ministerului de Interne, Volkov – este internat în spitalul lor, Andrei este târât în mijlocul dezastrului. Deși nu era un caz de compentența lui, colegul său s-a sustras implicându-l pe el.
 
Andrei s-a comportat exemplar, așa cum îi cerea jurământul depus, iar când s-au dovedit bănuielile că Gorea ar avea cancer, tatăl acestuia l-a constrâns să nu renunțe la caz. Gorea îl plăcea pe Andrei, iar Volkov a cerut ca toți medicii implicați să îi raporteze lui Andrei.
 
 

Trădarea – Boala nu ține cont de statutul social

 
Deși operația de amputare a piciorului a decurs bine, copilul se obișnuise cu lipsa piciorului și cu recuperările, iar Andrei se liniștise cât de cât, în câteva luni, Gorea a fost din nou internat cu metastaze. Atunci totul a luat-o razna. Valkov căuta vinovați pentru eșecul medical. Un părinte îndurerat, dar care avea puterea de a distruge multe vieți. 
 
La fel ca și ceilalți medici implicați în acest caz, Andrei a fost ridicat și torturat cu scopul de a-l face să recunoască că totul a fost un complot împotriva sistemului și că nu s-a vrut vindecarea lui Gorea. Medicii au fost numiți „criminali în halate albe”. Ce se va alege de Andrei și familia lui, vă las pe voi să aflați citind Trădarea.
 
 
 Romanul este unul captivant, deși părțile dedicate Anei și muncii ei m-au cam plictisit în prima parte a cărții. Poate că mi s-a întâmplat asta doar pentru că eram nerăbdătoare să aflu ce se întâmpla la spital, nu pot să vă spun exact. Veți întâlni detalii dure, scene violente la care erau supuși prizonerii, veți lua parte la ororile trăite de oameni nevinovați aflați în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Recomand Trădarea de Helen Dunmore celor interesați de acest subiect. Cartea se găsește pe site-ul Editurii ALL.
 
 
 
 
 

 

You may also like...

26 Responses

  1. anasylvi spune:

    Foarte frumoasa recenzia! Autoarea e americana?

  2. Admin spune:

    Mulțumesc mult!

  3. pare o carte cutremuratoare! am o multime de titluri pe lista, dar in fiecare zi reusesc sa mai adaug cate unul!

  4. Doina Racoti spune:

    Pare o carte frumoasa. Si da, si eu mai aleg cartile dupa coperta.

  5. Interesanta pare. Eu chiar i-as acorda o sansa, cred ca mi-ar fi pe plac.

  6. Pare o carte interesantă. Mersi pentru recomandare!

  7. Intriga pare destul de captivanta chiar daca lipsesc din peisaj personaje feminine importante.

  8. O carte care abordeaza un subiect mai dur si mai delicat.

  9. Unique by MM spune:

    Chiar mă gândeam că nu am mai citit o recenzie făcută de tine.
    Sunt bune și mereu mă conving că trebuie trecute pe listă cărțile prezentate de tine.
    La fel voi face și cu ”Trădarea”.

  10. Un subiect interesant! Am sa caut si eu cartea, mi-a placut recenzia foarte mult!

  11. Am trecut-o si eu pe lista, suna bine!

  12. Da, da, da! Asta sigur mi-ar placea. Si eu m-as fi asteptat la altceva, dupa coperta.

  13. Vai de mine ce poveste trista. Mi se pare greu de citit o astfel de carte chiar daca subiectul este interesant

  14. Oana D. spune:

    Suna bine ce scrii tu sici, e foarte posibil sa-mi doresc si eu sa citesc cartea asta de Helen Dunmore.

  15. E interesanta si m-ar tenta si pe mine sa o citesc, cu toate ca nu ma innebunesc dupa drame, la modul general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *