Îmbrățișează-mi defectele – Andrada Rezmuveș

Zilele acestea mi le-am petrecut în compania cărții Îmbrățișează-mi defectele de Andrada Rezmuveș. Cartea a apărut la Editura Celestium, iar eu am primit-o acum ceva timp, alături de continuarea ei – În brațele tale – și Învierea de Florin Buharu.

Îmbrățișează-mi defectele a început în forță, dacă pot să îi spun așa. Mi-a plăcut extraordinar de mult prologul. Din acele câteva pagini, mi-am făcut o idee despre ce ar fi putut urma. Bine, după aceea am fost surprinsă de direcția în care au luat-o lucrurile.

Îmbrățișează-mi defectele

Îmbrățișează-mi defectele – atunci când îți dorești să nu mai ieși la lumină

Maria a avut norocul să fie adoptată atunci când avea 9 ani, deși nu își dorea asta. La orfelinat îl avea pe Hades, iar acesta o făcea să se simtă în siguranță și mulțumită.

În cei nouă ani în care cei doi nu s-au văzut, Maria a devenit o drogată. A fost înconjurată de alți adolescenți care aveau aceleași plăceri. Maria suferea după moartea mamei adoptive, iar singurul său scop era autodistrugerea. Cel puțin eu asta am înțeles din comportamentul ei. Tatăl său a hotărât să se întoarcă în orașul din care au adoptat-o pe aceasta, sperând că dacă o va duce departe de acel anturaj, lucrurile se vor îndrepta. Sincer? De la tată am avut multe așteptări, dar degeaba.

Aici, și-a făcut alt grup de prieteni, dar nu diferit de celălalt. Așadar, și-a continuat obiceiurile. Yarris, iubitul său, a urmat-o și a devenit „șeful” grupului de drogați.

Hades ținea mult la Dolores. Aceasta a crescut și ea la orfelinat. Cei doi au intrat și ei în același grup cu Maria. Hades a fost extrem de dezamăgit de ceea ce a devenit Maria și a încercat să se țină la distanță, lucru care o ucidea încet pe aceasta. Credeți că a reușit?


Cam atât vreau să vă spun eu despre acțiunea cărții Îmbrățișează-mi defectele. Deși mi-a plăcut foarte mult prologul și subiectul ales, au fost și lucruri care nu prea m-au dat pe spate. Nu m-am putut identifica cu niciun personaj. Nu am reușit să-i înțeleg, să îmi formez o imagine despre caracterul lor real. Totuși, nu e de mirare, doar erau consumatori de droguri, iar eu nu știu cum e în lumea aceea, cât de mult te schimbă și cum, probabil, te face să gândești una și să faci alta sau să nu fii consecvent. Maria m-a surprins de multe ori cu deciziile ei, dar nu într-un mod pozitiv.

Sunt curioasă dacă voi ați citit acest roman. Dacă nu ați făcut-o și sunteți capabili să treceți peste unele inadvertențe, vă invit să o faceți.

You may also like...

15 Responses

 1. Dana spune:

  Pare o poveste interesanta, as fi curioasa sa citesc cartea.

 2. Eva Anca spune:

  Felicitari pentru recenzia frumoasa si sincera!

 3. Laura spune:

  Povestea este frumoasă, dar nici eu nu m-am putut identifica cu niciun personaj! Sunt curioasă cum ti se va parea următorul volum!

 4. Geo spune:

  Ce pot spune? Se mai întâmpla sa nu ne fie pe plac o carte… Mie mi-a plăcut.

 5. Nu cred că scopul unei cărți este să ne identificăm cu personajele. Nu citim pentru a ne regăsi în x sau y personaj. Sunt adolescenți aici, am cam trecut noi de vârsta aia ca să ne identificăm. În plus, uităm inconsecvența pe care o aveam la vârsta aia, că nu eram așa deciși ca adolescenți. Nu le putem cere hotărârea și determinarea pe care experiența de viață ți-o dă. Identificare cu personajele nu avem nici la cele care trec prin războaie, nu trăim toate experiențele lumii, citim să ne dezvoltăm, să aflăm. Dincolo de personaje, observăm stilul de scriere, forța cuvântului scris, nu doar identificarea cu personajul.

  PS: Știam că nu îți va plăcea. Cartea nu se mai găsește, nici pe Libris, editura s-a închis.

  • Oana, cred că nu e cazul să îmi spui ce ar trebui să îmi placă la o carte sau cum să o citesc. După cum ți-am mai zis, fiecare trece cartea prin filtrul său și da, eu încerc să mă identific cu personajele să văd dacă e vreo șansă ca reacția să fie reală, din punctul meu de vedere. Știu că și tu faci asta, doar ți-am citit o mulțime de recenzii. O carte îți place sau nu, simplu ca bună ziua. Asta nu o face proastă sau bună.

 6. anasylvi spune:

  M-a intrigat recenzia ta, eu una as citi cartea tocmai pentru zona aceasta psihologica, poate confuza, a adolescentilor cu diferite adictii si probleme, nefiind fan YA, in general. Multumesc pentru impresii!

 7. Catalina Coman spune:

  Faina recenzie, ca de obicei. Tare curioasa ma faci.

 8. Simona Banica spune:

  Foarte interesanta mi as dori sa o citesc!

 1. 6 februarie 2020

  […] defectele de Andrada Rezmuveș. Părerea mea despre carte o găsiți aici. mulțumesc Editurii Celestium pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *