Djamilia – Cinghiz Aitmatov

În ultima comandă făcută pe site-ul Editurii ALL am avut și Djamilia de Cinghiz Aitmatov. Cartea are doar 107 pagini și se citește extrem de ușor și rapid. Este potrivită pentru o seară pe care dorești să o petreci în compania unei cărți mai ușoare, în compania unei povești de dragoste atipică. Nu sunt eu fanul iubirilor interzise de acest gen, dar, luând în considerare că nu se știe exact cum a ajuns Djamilia să se căsătorească, o văd ca pe o eliberare, ca pe un lucru bun pentru ea.

djamilia

Acțiunea are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o regiune din Kârgâzstan. În aceasta carte, autorul surprinde spiritul liber al unei fete din acea zonă. Djamilia este o tânără femeie care și-a văzut soțul plecând în război. După ce s-a căsătorit a început să locuiască cu familia lui, deci și după plecarea lui a rămas acolo. Djamilia nu era genul de noră pe care toată lumea o avea. Ea era o femeie directă, corectă, harnică și extrem de veselă. Unii spuneau că s-a căsătorit din dragoste, alții că a fost constrânsă. Oricum ar fi fost, Djamilia își dorea să fie iubită, iar dezamăgirea era extrem de mare când vedea că în scrisorile soțului său abia era amintită.

Djamilia – când soarta îți scoate în cale fericirea

Deoarece majoritatea bărbaților erau pe front, femeile erau nevoite să preia din muncile grele. Așa a ajuns Djamilia să care la gară saci cu cele necesare, pentru a avea soldații ce mânca. Bineînțeles că nu a fost trimisă singură. Cumnatul său de vreo cincisprezece ani o însoțea, dar și un fost soldat, întors rănit de pe front. Djamilia se simțea foarte bine cu ei. Glumea, râdea, cânta și nici prin cap nu-i trecea că se va îndrăgosti. Cum vor decurge lucrurile, vă invit pe voi să aflați.

You may also like...

8 Responses

 1. Dana spune:

  Pare o poveste draguta si interesanta, as fi curioasa sa descopar povestea Djamilei.

 2. Eva Anca spune:

  Tare frumoasa pare cartea asta. Si coperta e inedita.

 3. Silvia spune:

  Multumim pentru prezentare!

 4. Raluca Anghel spune:

  O poveste inedită! Multumesc pentru recomandare, mi-ar plăcea mult sa o citesc

 5. Illusion spune:

  Pare o poveste interesantă, cred că merge citită și în vacanță (oricum de luat în bagaj e perfectă dacă spui că are atât de puține pagini).

 6. Mirela Marin spune:

  Este exact cartea de care aș avea nevoie la acest moment.
  Mi-ar prinde bine să o citesc!
  Mulțumesc pentru recomandare!

 7. anasylvi spune:

  Cred ca si mie mi-ar placea aceasta carte! Imi place sa citesc autori din cat mai multe spatii geografice.

 1. 2 august 2019

  […] Djamilia de Cinghiz Aitmatov. O carte interesantă, povestea unei iubiri nepermise. Despre ea v-am vorbit aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *