Diavoli sau zeițe de Judy Batalion

Am terminat de citit această carte de ceva timp, dar am tot amânat să scriu despre ea, deoarece nu știu cum să fac să o prezint la adevărata sa valoare. Diavoli sau zeițe de Judy Batalion m-a surprins într-un mod extrem de plăcut. M-a captivat la fel de tare precum o carte de ficțiune, eu fiind mare iubitoare a cărților de ficțiune. Am citit-o repede și cu mare interes, fiind cucerită total de forța femeilor și fiind impresionată de dorința lor de a lupta contra naziștilor, de a muri cu demnitate, de a nu ceda. Stilul de scriere al autoarei a făcut totul ușor de citit și înțeles.

Diavoli sau zeițe de Judy Batalion este povestea adevărată a femeilor evreice din Polonia, care au trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O poveste tulburătoare, care inspiră, chiar dacă este de o cruzime greu de suportat.

 Diavoli sau zeițe de Judy Batalion

„Nu erau oameni, poate diavoli sau zeițe. Calme. Agile precum artistele
de circ. Adesea trăgeau simultan cu pistoale ținute în ambele mâini. Aprige
în luptă, drepte până la capăt. Era periculos să te apropii de ele.” – comandant nazist

Femeile sunt extrem de curajoase, în general. Iar atunci când se află în situații limită, își dau și ele seama de acest lucru. Așadar, nu e chiar de mirare cât de implicate au fost în rezistența împotriva naziștilor, care le exterminau semenii. Totuși, deși am citit o mulțime de cărți despre război și despre rezistență, nu aș fi crezut că o rețea atât de complexă, cu femei în conducere sau ca pioni principali, ar fi fost posibilă. În vremurile respective femeilor nu li se dădea atât de mult credit.

Cartea conține o mulțime de informații despre modul în care operau femeile din rezistență. Despre pierderile suferite, despre șocurile pe care trebuiau să le trăiască. Despre umilințele îndurate. Deși am citit o mulțime de cărți despre război și despre rezistență, nu aș fi crezut că o rețea atât de complexă ar fi fost posibilă. Din Diavoli sau zeițe de Judy Batalion aflăm cum reușeau să se deghizeze astfel încât să nu pară evreice și să își poată face treaba. Cu femeile jucau roluri atât de bine încât nu erau descoperite. Nu poțisă nu rămâi uimit de stăpânirea de sine de care au dat dovadă curajoasele femei evreice, care alegeau să nu lase capul plecat și să meargă la moarte fără luptă.

După cum v-am spus și la începutul acestui articol, e dificil să redau frumusețea și complexitatea aceste cărți deosebite. Așadar, mi bine vă invit să o citiți și voi. Diavoli sau zeițe de Judy Batalion se poate comanda de aici.

You may also like...

1 Response

  1. Eva Anca spune:

    Mulțumesc pentru recomandare! O trec și eu în wishlist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *