Stăpânul Otrăvurilor de Stephen Kinzer

De curând am primit un nou colet de la Editura RAO. Printre cărțile de ficțiune pe care le iubesc atât de mult, am avut și Stăpânul Otrăvurilor de Stephen Kinzer. Această carte de nonficțiune îl are în prim-plan pe Sidney Gottlieb – un chimist care a pus cercetările sale mai presus de umanitate.

Trebuie să recunosc că subiectul mă interesează și nu am lasat cartea să aștepte prea mult. Fiind nonficțiune am citit-o puțin mai greu, dar cu mare interes. Cu ce am rămas după o astfel de lectură? Cu ideea că aproape orice este posibil. Că până și criminalii pot căpăta statut de eroi, dacă se află în contextul potrivit.

Serviciile secrete americane sunt inspirație pentru multe filme și cărți. Deși ne place să ne păcălim că sunt ușor exagerate, cititnd o carte precum Stăpânul Otrăvurilor de Stephen Kinzer ne dăm seama că realitatea este cu mult mai sumbră decât ne este prezentată nouă. E imposibil să nu rămâi șocat de unele aspecte prezentate în carte, dar și intrigat de modul în care conducătorii lumi consideră că pot acționa. Oare scopul chiar ar trebui să scuze mijloacele? Spre exemplu, unul dintre lucrurile revoltatoare citite aici a fost faptul că unii doctori care au făcut experimente pe evrei în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial au fost ajutați să evite pedeapsa mult meritată și angajați să muncească alături de savanții americani.

stapanul otravurilor - stephen kinzer, experimente pe oameni, controlul mintii,

Stăpânul Otrăvurilor de Stephen Kinzer – despre eforturile CIA pentru controlul minții

Se pare că SUA, dar și alte țări ale lumii, au avut o mulțime de proiecte care implicau experimente pe oameni. Kinzer ne explică cum cei din CIA au ajuns la concluzia că Rusia deținea secrete despre controlul minții și le folosea în interesul lor. Pentru a asigura siguranța Statelor Unite, CIA a dat mână liberă chimiștilor și savanților sclipitori pentru a descoperi ceea ce rușii probabil știau deja.

Gottlieb era un chimist deosebit. Sub masca familistului convins, lua parte la diferite proiecte nonconformiste. El a fost cel care a condus programul MK-ULTRA. Muncea din greu pentru a descoperi secretele controlului minții. Nimic nu îi era refuzat. Dorea anumiți doctori în echipa sa, îi primea. Dorea bani, primea. Dorea cobai umani, primea, desigur. Bineînțeles, experimentele lui le egalau sau poate chiar le întreceau pe cele făcute de Îngerul morții în Cel de-al Doilea Război Mondial. Faptul că le făcea pentru siguranța țării îi oferea o oarecare scuză să își lase geniul nebun să facă orice dorea, indiferent de costuri sau de suferința oamenilor implicați.

Se pare că eforturile sale nu au fost în zadar. Gottlieb a fost capabil să creeze otrăvuri care au adus moartea multor oameni importanți ai lumii. De asemenea, poțiunile lui erau capabile să modifice percepția asupra realității și să influențeze gândurile.

Oare să avem curaj să credem că toate aceste proiecte au rămas în trecut? Mi-e tot mai greu să fiu atât de naivă. Vă invit să citiți și voi Stăpânul Otrăvurilor de Stephen Kinzer. Cartea a apărut la Editura RAO, iar acum are 50% reducere.

You may also like...

3 Responses

  1. Dana spune:

    Wow, un subiect tare interesant, chiar sunt curioasa!

  2. Suna tare bine cartea asta. Chiar interesant subiectul.

  3. Eva Anca spune:

    Nu știam de cartea asta. Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *