CĂLĂTOAREA prima parte a seriei OUTLANDER de Diana Gabaldon

Pentru că Diana Gabaldon este o autoare nouă pentru mine, am decis să scriu câteva lucruri despre ea:  S-a născut pe 11 ianuarie în Arizona,unde încă locuiește. A fost profesor universitar până a descoperit plăcerea scrisului. CĂLĂTOAREA este romanul său de debut(1991). Acest roman s-a bucurat de un succes neașteptat- succes ce a motivat autoarea să continue povestea, astfel Seria Outlander a ajuns să conțină încă șapte romane. În 2014 Outlander a devenit și serial TV, acesta fiind la fel de apreciat.

    Am ales să citesc CĂLĂTOAREA fiind sigură că va fi o lectură plăcută, dar nu m-am gândit că o să am parte de o aventură deosebită, o poveste ce o să-mi rămână mult timp în minte datorită originalității ei, a detaliilor istorice, a fantasticului aparte, a momentelor dureroase și a  iubirii ce îndulcește chinul acelor zile. Am descoperit în filele cărții realități ignorate cu bună știință de mine, o cruzime ce-ți chinuie sufletul și îți torturează mintea… dar pe care eroii din CĂLĂTOAREA nu au avut ocazia să o ignore fiind nevoiți să o înfrunte- cealaltă cale fiind moartea.   În anul 1945 Claire Randell era o fostă soră medicală ce își însoțea soțul în Scoția pentru ca acesta să găsească detalii despre unul din strămoșii lui. Claire si Frank aveau o relație frumoasă, se iubeau mult și nu duceau lipsă de pasiune.

Le plăcea să descopere obiceiurile locatarilor și să exploreze zona. Viața lor s-a schimbat în momentul în care, printr-un cerc din pietre, Claire a trecut într-un  alt secol, în anul 1743.    Înainte să își dea seama ce se petrece și ce anume s-a schimbat din momentul în care a intrat în cercul de pietre și până în momentul în care a ieșit de acolo și s-a lovit de brutalitatea strămoșului lui Frank, era deja înconjurată de scoțieni fioroși în drum spre castelul clanului MacKenzie.

Vezi aici recenzia volumului 2, Talismanul

Când Claire și-a dat seama ce i s-a întâmplat, a hotărât să nu dezvăluie nimănui modul în care a ajuns acolo, deci a fost nevoită să inventeze o poveste ce o făcea să pară o simplă englezoaică cu origini franceze ce a avut ghinionul să fie atacată în drumul ei spre Franța, sperând astfel să reușească să se întoarcă la cercul de pietre. Dar se pare că, căpetenia clanului- Column MacKenzie nu s-a lăsat ușor păcălit și suspecta că aceasta ar fi o spioană.   

Cum a ajuns Claire din acest punct până să fie căsătorită aproape cu forța cu Jaime și mai ales cum a ajuns să îl iubească la nebunie, o să vă facă plăcere să descoperiți singuri, totuși pot să vă spun că firea romantică și umorul lui au contribuit mult.   “Dacă ai fi crezut că sunt o vrăjitoare? Tot ai mai fi luptat pentru mine?- Aș fi mers pe rug cu tine.””-Îți pare rău că nu te-ai însurat cu o fată din partea locului? am întrebat, cochetând.- Dacă tu crezi că o să spun da în timp ce tu stai în fața mea cu o foarfecă de grădinărit în mână, a remarcat el, înseamnă că ai o părere foarte proastă despre inteligența mea. “

“Căci o femeie virtuoasă este o perlă de mare preț, ce valorează mai mult decît rubinele.”

 
 
 
 
 O englezoaică printre scoțieni era ca o pată neagră pe un pergament alb, așa că oamenii din sat se uitau la ea cu o incruntare ce nu prevestea deloc ceva bun. Claire ajunge să trăiască clipe teribile și să simtă cruzimea oamenilor despre care doar citise în fosta ei viață.  Ignoranța și prostia lor deloc surprinzătoare în acele vremuri, m-a intrigat la culme și rezultatele acțiunilor nu doar o data mi-au făcut pielea de găină.
 
 
Claire este pusă de multe ori pusă în situații limită și tot timpul este nevoită să facă alegeri dificile, așadar nu avem timp să ne plictisim deloc pe parcursul celor 795 de pagini. 
 
Am dat cărții patru steluțe pe goodreads și o recomand cu drag iubitorilor de romance sau fantasy. 

You may also like...

15 Responses

 1. Ce frumoasă pare! Eu o am pe listă, dar din cate am vazut sunt mai multe volume si de aceea nu am cumpărat-o încă.

 2. Am auzit ca este o serie foarte frumoasa. Stiu ca este si serial facut. Mai degraba as fi tentata sa vad serialul. Ma retine faptul ca are mai multe volume.

 3. Admin spune:

  Chiar merita cumpărată! Eu mai am Talismanul și intenționez să iau și Cercul Pietrelor. Filmult încă mu l-am vazut… dar am în plan!
  Aștept și parerea ta după ce reușești să o citești!
  Parca era și pdf…

 4. Gheorghita Cosmina spune:

  Am fost tentata sa imi cumpar seria, dar nu eram sigura daca are si o poveste de dragoste, eu fiind o mare iubitoare de carti care contin iubire. Recenzia ta m-a lamurit. Seria o sa fie adaugata in lunga mea lista de carti pe care trebuie sa le citesc.

 5. M-am indragostit de seria asta vazand filmul :D. De fapt, am aflat de serie vazand serialul si m-a facut sa imi doresc si cartile. Super faine.
  Fb: Ema Georgiana

 6. Anonim spune:

  Foarte interesanta pare.

 1. 7 martie 2019

  […] când vom putea citi ceva nou scris de această autoare?     6) Unde ai vrea să fii acum?   Călătoarea Tare bine mi-ar sta călătorind…     7) Cum te simți?   Viața e ușoară, nu-ți face […]

 2. 11 martie 2019

  […] 1. Nebunul alb – recenzie 2. Urlet în tăcere – recenzie 3.  Călătoarea – recenzie […]

 3. 3 mai 2019

  […] aici recenzia primului […]

 4. 27 august 2019

  […] Târgul cărții, am dat peste Crucea de foc volumul 1 din a cincea parte a seriei Outlander de Diana Gabaldon. Nici nu am mai stat pe gânduri, am plasat direct comanda. Am citit celelalte 4 părți și mă […]

 5. 24 noiembrie 2019

  […] se întâmple. Știu cum e să te atașezi de o serie. Deși prefer cărțile de sine stătătoare, Outlander de Diana Gabaldon dă […]

 6. 25 noiembrie 2019

  […] în acest moment, dintre cele finalizate. Ar fi o luptă strânsă între Saga cuceritorului și Outlander, dacă cea din urmă ar fi […]

 7. 15 mai 2020

  […] primești cadou Bărbatul care n-a mai sunat. Despre acest roman am scris aici. Iar aici, aici și aici găsești alte titluri apărute la această editură, care mi-au […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *