CÂND ÎNFLOREȘTE LILIACUL de MARTHA HALL KELLY recenzie

Deși mi-a plăcut extraordinat de mult, îmi e foarte greu să să vorbesc despre această carte… deja nu mai este o surpriză că atunci când apare numele lui Hitler într-o carte, este o carte trista, crudă și cutremurătoare. Poate vi se pare că acest subiect a fost mult prea exploatat, dar cu fiecare carte citită, eu una observ mai mult decât nebunia acelui om… încerc să simt bunătatea oamenilor, puterea lor de a se ajuta reciproc chiar și atunci când practic nu te mai poți baza pe nimeni, când te aștepți ca toți să tragă cu dinții de o firimitură de pâine, când umilințele sunt la ordinea zilei…

MARTHA HALL KELLY a surprins foarte bine aceste lucruri în CÂND ÎNFLOREȘTE LILIACUL. Este o carte pe cât de crudă, pe atât de înduioșătoare, o carte ce te ajută să crezi că soarele va ieși chiar și pe cea mai întunecată stradă!    Când am aflat că această carte se bazează pe o poveste adevărată, că unele personaje au existat, mi-am dorit neapărat să o citesc. Autoarea a oferit multe date istorice necesare, a descris frumos imprejurimile și a conturat foarte bine personajele, așadar, nu mi-a fost greu să îmi imaginez totul și am avut parte de o lectură deosebită.   Autoarea ne-a prezentat vețile a multor personaje interesante, dar a scos în evidență trei femei diferite a căror drumuri s-au intersectat la un moment dat.

Unele personaje din carte au existat în realitate

Caroline (personaj real), este o newyorkeză ce lucrează la consulatul francez, ea se ocupă de copiii nevoiași și tot timpul se dă peste cap pentru a putea trimite cât mai multe ajutoare. Înainte de a începe războiul, Caroline l-a cunoscut pe Paul- un actor carismatic ce i-a furat inima. Deși acesta era căsătorit în Franța, cei doi au început să se întâlnească tot mai des și nu a durat mult până s-au îndrăgostit. Când trupele lui Hitler vroiau să ocupe Franța, Paul a hotărât să se întoarcă acasă să își ajute soția ce purta sânge evreiesc.

Deși cei doi au hotărât să își trimită multe scrisori, războiul s-a împotrivit. Curând Caroline a aflat că Paul și soția lui au fost ridicați și trimiși în lagăre. Deși dărâmată de această veste, ea încerca în continuare să ajute copiii Franței și să afle cât mai multe posibil despre Paul și familia acestuia.   Kasia este o adolescentă poloneză ce s-a infiltrat în REZISTENȚĂ după izbucnirea războiului. Acest lucru avea să o bântuie pentru mult timp, deoarece în urma unei misiuni a fost ridicată de naziști și trimisă alături de mama, sora, profesoara și o prietenă de a ei, într-un lagăr ce a devenit coșmarul lor. Kasia este o fire încăpăținată ce se luptă din greu să rămână în viață. Ea se simte vinovată pentru soarta celorlalte femei ce au fost ridicate cu ea și acest lucru îi mănâncă sufletul.

O carte tulburătoare

 
 
 
 
 
 
Deși Zuzanna-sora Kasiei- era medic, a hotărât să țină acest lucru pentru ea și să stea alături de restul. Zuzanna este personajul meu preferat din această carte, o tânără blândă, bună la suflet, deșteaptă și altuistă! 
 
Mama lor le-a spus naziștilor că este o fostă infirmieră și a fost mutată în altă baracă unde condițiile erau mai bune, dar oare acest lucru chiar a ajutat-o sau a dus-o și mai aproape de moarte?
 
Doctorița germană Herta(personaj real), a ales să practice medicina în acel lagăr pentru a-și ajuta familia cu bani și pentru a scăpa de fostul ei patron. Inițial nu a fost de acord cu ceea ce i se cerea să facă acolo, dar curând a început să simtă că ceea ce făcea ea era important și nu se dădea înapoi de la nimic, nici măcar atunci când i s-a cerut să facă experimente medicale pe deținute. 
 
Au reușit cele două surori să supravețuiască? Care este prețul plătit de Herta pentru munca ei? Cum vor reuși supravețuitoarele să trăiască cu tot ce au văzut și au simțit atunci, după încheierea războiului? Se va face vreodată dreptate sau toată acea cruzime va rămâne ascunsă?
 
M-a surprins enorm devotamentul unora și integritatea lor, m-a șocat la fel de mult și cruzimea de care au dat dovadă alții, am suferit și am sperat alături de personaje, o călătorie unică pe care vă invit și pe voi să o faceți!

You may also like...

15 Responses

 1. Mă faci curioasă!

 2. maria ancuta spune:

  trebuie sa citesc si eu aceasta carte…felicitari pentru recenzie

 3. Laura Candrea spune:

  Dacă apare Hitler e clar ca e o carte cu detalii socante dar din pacate adevarate. Sunt curioasă in privinta cărții! ����������

 4. Admin spune:

  Sigur o vei aprecia. Lectură plăcută!

 5. Dana spune:

  Este si va ramane una dintre cele mai frumoase si marcante carti pe care le-am citit!

 6. Silvia spune:

  O carte f frumoasă!!!

 7. Eva Anca spune:

  Cred că am și eu cartea asta. Încă nu am citit-o.

 8. Dana spune:

  Încă nr. 1 pe lista de cărți citite.

 1. 9 mai 2019

  […] cărţi pe care mi le-a împrumutat şi care au rămas la loc de frunte în clasament, au fost Când înfloreşte liliacul şi Elizabeth a dispărut. Au urmat multe cărţi care m-au cucerit şi care m-au transformat […]

 2. 5 decembrie 2019

  […] Când înflorește liliacul – recenzie 2. Fiica pierdută a fericirii – recenzie 3. Ecouri […]

 3. 9 ianuarie 2020

  […] Beata și fetele ei vor trece cu bine peste iadul creat de Hitler și se vor bucura de un final oarecum fericit, vă las pe voi să […]

 4. 29 martie 2021

  […] emoțională, însă asta nu a atenuat impactul pe care l-a avut asupra mea. Împreună cu  Când înflorește liliacul – Martha Hall Kelly și Privighetoarea – Kristin Hannah , Se numea Sarah, va fi  o carte pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *