Jurnalul Aurorei Serafim – Sidonia Drăgușanu
Recunosc că am citit Jurnalul Aurorei Serafim datorită coperții extrem de atractive. Descrierile de pe coperta a patra nu prea m-au încurajat să îi dau o șansă. Totuși, acum că am reușit să o citesc, mă bucur că nu am ignorat-o. Mi-a plăcut surprinzător de mult. Deși mă așteptam să dau peste o carte greoaie, am citit-o surprinzător de repede și cu mare drag. Mi-au plăcut până și paragrafele introduse la cererea Direcției Generale a Presei și Tipăriturilor. Această Direcție se ocupa cu cenzura în perioada 1949 – 1977.
Jurnalul Aurorei Serafim – „un roman social despre România anilor ’50”
Acțiunea romanului Jurnalul Aurorei Serafim se învârte în jurul personajului Aurora Serafim – o educatoare la un cămin de zi. Aurora este o femeie singură, mulțumită de viața ei și de liniștea pe care o are. Atunci când Lavinia – o prietenă veche pe care a preferat să o evite în ultimii ani – a vizitat-o, Aurora retrăiește momente din trecut. Momente de pe vremea când preda meditații celor mai mici decât ea, momente de când încă era cu Ștefan și trăia după regulile lui.
Deși la vremea aceea o considera pe Lavinia o prietenă adevărată, o persoană emancipată, aceasta a dezamăgit-o atunci când se aștepta mai puțin. Tot atunci Aurora a reușit să îi vadă adevăratul caracter și să simtă nevoia să se îndepărteze de ea. Acum Lavinia vine și îi alungă liniștea căpătată în ultimii ani, dar o și forțează să dea piept cu amintirile, să accepte tot ce s-a întâmplat.
Jurnalul Aurorei Serafim – un roman despre acceptare și regăsirea sinelui
Aurora Serafim își adora munca. Îi plăcea să lucreze cu cei mici și să se bucure de zâmbetele lor. Se implica atât de mult încât, uneori, conducerea îi atrăgea atenția. În generația pe care o avea acum în grijă, Nina o îngrijora cel mai mult. Ea locuia cu presupusul ei bunic și nu ducea deloc o viață normală. Aurora, împreună cu noul doctor pediatru, încearcă să ajute copila. Mi-a plăcut foarte mult modul în care cei doi s-au implicat în viața fetiței. De asemenea, gemenii Noni și Duțu, mi-au plăcut în mod deosebit. M-au amuzat și abia așteptam să văd ce năzbâtii mai pun la cale.
După cum spuneam și mai sus, mi-a plăcut mult Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Drăgușanu. Dacă vă tentează și pe voi, găsiți romanul aici.
Frumoasă descriere, cu siguranță este o carte care trebuie citită!
Merită, cu siguranță!
Am ceva în comun cu Aurora! Cred ca mi-ar plăcea povestea ei!
Sunt sigură!
Felicitari pentri recenzia minunata! Sunt curioasa si eu de roman, mai ales ca nu am citit nicio carte a autoarei.
Și pentru mine e prima, dar aș citi și altceva fără rețineri.
Pare chiar frumoasa. Pana acum nu imi spunea nimic, dar am pus-o pe lista.
Mă bucur tare. Cu siguranță ți-ar plăcea.
Chiar ma tenteaza romanul!