Mergi unde te poartă inima – Susanna Tamaro

Mergi unde te poartă inima de Susanna Tamaro este o cărticică scurtă, de doar 200 de pagini, dar cu mare greutate, dacă îmi permiteți să mă explim așa. Citisem câte ceva despre ea, pe coperta a patra. Dar doar așa, fugitiv, din frică de spoilere. Știam că este o carte care vorbește despre sentimente, despre întâmplări nefericite și regrete, dar m-a surprins.

Inițial, după ce am apucat să citesc câteva pagini, m-am gândit că poate e prea devreme ca eu să citesc această carte, că poate o voi înțelege mai bine peste câțiva ani, când copiii vor fi mai mari și, eventual, plecați de acasă. Când mi-am dat seama de suflul poetic pe care îl are scriitura, am fost cât pe ce să o las pe altă dată. Tot continuând să citesc, mi-am dat seama că am foarte multe de învățat din acest roman, că mărturisirile Olgăi pot fi la fel de bine mărturisirile oricărui părinte luat, la un moment dat, prin surprindere de direcția în care viața a luat-o.

Mergi unde te poarta inima

Mergi unde te poartă inima

 „Cartea mea spune povestea unor femei: pentru că nefericirea coboară, de obicei, pe linie feminină, ca o anomalie genetică, ea se transmite de la mamă la fiică și devine mai intensă.“

Susanna Tamaro

Olga nu mai este tocmai în cea mai bună formă a sa. Deși orice bătrân aflat în situația ei și-ar suna cea mai apropiată rudă, în cazul ei pe nepoata pe care a crescut-o, Olga alege să nu o împovăreze. În schimb, începe să îi scrie. Îi lasă un fel de jurnal care, speră ea, să o ajute în zilele în care se va întoarce acasă și ea nu va mai fi.

Olga se deschide ca niciodată în fața scrisorii. Îi povestește nepoatei tot ceea ce ar fi trebuit să îi spună față în față. Știa că așa ar fi fost de dorit, dar și Olga era un om. Un om cu bune și cu rele, cu slăbiciuni și temeri.

În această scrisoare, tip jurnal, aflăm totul despre Olga, începând de la copilăria ei. Descoperim întâmplările care au modelat-o în femeia care a trăit acea viață de care nu este mereu mândră. În bunica din ziua de azi, care ar fi vrut să fie mai curajoasă la momentul potrivit.

Mergi unde te poartă inima de Susanna Tamaro mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam. Intenționez să îmi comand și continuarea, Ascultă glasul meu, deoarece vreau neapărat să aflu și gândurile nepoatei.

Eu am comandat romanul Susannei Tamaro la Anticariatul Târgul Cărții. Cartea a ajuns în cea mai bună stare posibilă, lucru care m-a încântat peste măsură.

You may also like...

14 Responses

 1. Dana spune:

  Abia așteptam impresii, tare curioasa eram. Acum știu sigur că o să îmi placă.

 2. Eva Anca spune:

  Suna tare bine recenzia ta, iar titlul si coperta sunt chiar tentante.

 3. Silvia spune:

  Frumoasă prezentare !!

 4. Mihuț spune:

  Foarte bună recenzia ta.

 5. carmen alexa spune:

  Foarte frumos ai prezentat aceasta carte. M-ai facut curioasa si voi cauta cartea in magazine!

 6. anasylvi spune:

  O poveste sensibila si tentanta!

 7. Rokolla spune:

  O alta lectura interesanta pe care am trecut-o deja pe lista mea

 8. Pare o carte interesanta si lejera, de citit in weekend!

 9. Simona Tucu spune:

  Ce carte interesanta, sunt sigura ca mi-ar plăcea si mie!!

 10. Denisa spune:

  Nu am citit cartea dar din recenzia ta imi place. Chiar pare o carte interesanta.

 11. Ceaușescu Madalina spune:

  Merita citita!

 12. Roxana spune:

  Frumoasa recenzia, mi a trezit interesul, de pus pe wish list(to read)

 1. 3 martie 2020

  […] Anticariatul Târgul Cărții romanul Viața pe care am visat-o de Kerry Lonsdale. Știam că toate cărțile de pe Târgul Cărții arată foarte bine și nu am ezitat să o comand. Mi-am dorit-o încă de când a apărut, dar nu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *