IT de Stephen King

Până nu demult nu citeam cărți horror. După Misery am prins curaj și uneori mă delectez și cu genul acesta de carte. De la Stephen King am citit trei cărți ( Misery, Dolores Claiborne, IT) și toate diferite. Da, au în comun stilul inconfundabil al autorului, modul în care prezintă lucrurile, modul în care reușește să îți facă pielea de găină, descriind diferite întâmplări sau locuri, dar asemănările dintre cărți se cam opresc aici. A… ar mai fi și faptul că atât în Misery, cât și în IT personajul principal este scriitor. Am înțeles că destul de des se întâlnește acest aspect în cărțile lui, dar vă voi spune eu sigur, după ce îi citesc și celelate cărți, care deja sunt în wishlist pe Libris.

Când monstrul îți fură… copilăria

Derry este un orășel în care toate relele se adună. De-a lungul timpului, au fost perioade, care se întindeau pe câțiva ani, în care copiii dispăreau, iar crimele erau la ordinea zilei. Așa s-a întâmplat și cu George – fratele lui Bill. Deși se spunea că ar fi murit accidental, în timp ce se juca cu o bărcuță făcută de fratele său, Bill și-a dat seama că monstrul i-a ucis fratele și i-a furat lui copilăria și atenția părinților.

Monstrul apărea constumat într-un clovn. El oferea copiilor baloane și promisiunea că acolo jos toți vor pluti. Printre cei pe care monstrul i-a abordat, au existat și supravețuitori. Copii suficient de ageri să fugă, să se apere sau copii care pur și simplu au avut noroc. Acești copii, atrași și uniți de întâmplări asemănătoare și de o forță nevăzută, au suficientă încredere unul în altul ca să povestească ce li s-a întâmplat și să își dea seama că în Derry există un monstru care ucide copii, care se folosește de puterile sale și de oameni, pentru a ucide. Acest monstru ia forma celui mai de temut coșmar al fiecăruia dintre ei.

IT Stephen king

Cei șapte se hotărăsc să îl ucidă. Cum au decurs lucrurile nu știm cu exactitate, deoarece, după ce s-au îndepărtat de Derry, au uitat partea aceea a copilăriei lor. Totuși, atunci când primesc un apel din Derry, știu că trebuie să se întoarcă acasă și să înfrunte ceva ce este peste puterile lor. Cum vor decurge lucrurile acum și cum s-au descurcat copiii în trecut, aflăm pe parcursul lecturii.

IT – o carte surprinzătoare

IT m-a surprins, a fost mai mult decât mă așteptam. Mi-a plăcut faptul că autorul a subliniat, printre rânduri, că monstrul e în fiecare dintre noi. În vecinul care întoarce capul când cel de peste gard își bate soția. În bărbatul care intră în casă atunci când pe stradă câțiva adolescenți îl bat pe un altul. În femeia care se face că nu vede că o tânără este bruscată pe stradă. În profesorul care ignoră vânătăile de pe mâinile elevilor și așa mai departe. Cu toate acestea, au fost și părți care mi s-au părut în plus, au fost și întâmplări care nu își aveau rostul, de parcă autorul a vrut să adune toate chestiile urâte în cele 776 de pagini ale acestui roman.

Personajele sunt foarte bine conturate și prezentate. Mi-a plăcut modul în care cartea a fost scrisă și structurată. Modul în care au fost făcute trecerile dintre capitole și felul în care autorul mi-a stârnit curiozitatea. Mi-a plăcut modul în care, spre final, trecutul și prezentul s-au contopit oarecum, deznodământul devenind incert. Aș fi preferat ca spre sfârșit să nu se transforme într-un asemenea SF. Dar dacă aceasta a fost viziunea autorului, eu o respect și o apreciez așa cum e.

Acestea fiind spuse, mi-a plăcut IT de Stephen King și mă bucur că mi-am făcut curaj să o citesc. Pe voi vă atrage genul acesta de carte?

You may also like...

18 Responses

 1. Dana spune:

  Vaiii, prietenul meu King! :)) Si eu am citi Misery care m-a bagat in sperieti, apoi Dolores Claiborne care a fost un pic mai usoara. Si eu vreau de mult sa citesc IT, asteptam recenzia ta si acum vad daca am curaj pentru inca o repriza de King. :))

 2. Eva Anca spune:

  Eu încă nu am avut curaj să citesc vreo carte de la acest autor. Aș citi IT, deoarece am văzut filmul.

 3. Angela Tudose spune:

  N-am citit nimic de acest autor încă. Da, uneori am dispoziție și de a citi astfel de cărți, dar deocamdată starea mea sufletească nu mă împinge spre….

 4. anasylvi spune:

  O am in biblioteca in editia mai veche, cu titlul “Orasul bantuIT”. Tata era fan Stephen King, thriller, horror, spionaj. Am citit si eu cand eram mai pustoaica, dar nu acest roman. Acum rar citesc cate un thriller sau horror si imi plac cele de dimensiuni mai mici si foarte concentrate.

 5. ANDREEA spune:

  Superbă …felicitări ptr articol

 6. Silvia spune:

  Felicitări pentru articol!!!

 7. Simona spune:

  Sincer nu e genul de carte care l-as citi. Cum ai scris recenzia, mi-a placut si m-ai facut curioasa. Poate o sa incerc…:))

 8. Illusion spune:

  Nu prea citesc horror. Singurul roman horror pe care l-am dus la bun sfârșit a fost Umbra de John Saul. Am mai încercat și Cimitirul Animalelor, dar m-am oprit pentru că mi se părea cam ciudat. Aș încerca totuși IT pentru că am văzut filmul și mi s-a părut OK (asta e bine, căci eu nici la filme horror nu mă uit, aici nu am avut de ales, fiind singura care nu se uita la astfel de filme).

 9. Elvira spune:

  Nu citesc horror de mult timp. Chiar le ocolesc, asta e.

 10. Ioana Vlad spune:

  Am fost fan Stephen King, mi-au placut foarte mult carile lui dar in ultimul timp n-am mai citit. O sa pun aceastacarte pe lista.

 11. Georgiana spune:

  Din pacate, eu nu pot sa ma uit la filme horror sau sa citesc ceva horror. Pur si simplu nu pot! Am incercat sa ma uit la It, dar nu am vazut nici jumatate din film.

 1. 2 iulie 2019

  […] Prima carte citită în luna Iunie a fost IT de Stephen King. Acest autor este un maiestru al genului horror și al thriller-ului cu accente horror. M-am convins de acest lucru citind Misery și Dolores Claiborne. Amândouă mi-au plăcut, dar thriller-ul a primat. IT se încadrează în genul horror și mi-a plăcut mai mult decât Misery. Cu toate acestea, mi s-a părut că a fost puțin prea lungă. Mai multe v-am spus deja în recenzie, adică aici. […]

 2. 3 iulie 2019

  […] deoarece îmi plac cărțile polițiste. Așadar, atunci când am intrat pe Libris și am comandat IT de Stephen King, am pus în coș și Fără limite de DJ Robb. Am făcut o alegere foarte bună, […]

 3. 24 septembrie 2019

  […] are aspecte horror, lucru care mi-a plăcut extrem de mult. La fiecare pas apărea câte un spirit, care avea ceva de […]

 4. 6 iunie 2020

  […] Stephen King e un Rolling Stones al romanelor, Koontz e un adevărat Beatles” – […]

 5. 17 iunie 2020

  […] întrecut cu mult așteptările. Am ales-o datorită mărturiilor de pe coperta a patra, ale lui Stephen King și Kristin Hanah, doi dintre autorii mei preferați. Din fericire, nu am fost dezamăgită, ba din […]

 6. 24 august 2020

  […] umani sunt uneltele autorului în acest roman și sunt mult mai de temut. Și în acest roman, eroii sunt copiii, iar lupta lor cu răul ne ține cu sufletul la […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *