Vânătorii de zmeie – Khaled Hosseini

Am terminat de câteva zile bune Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini, dar până acum nu prea mi-am găsit cuvintele să vă vorbesc despre ea. Atunci când am comandat-o de pe Libris, nu m-am gândit că mă va trece prin atâtea stări. Nu e nici pe departe cea mai dură carte pe care am citit-o despre Afganistan sau acele țări nefericite, dar cred că e prima în care a fost evidențiată atât de bine viața de dinainte ca Afganistanul să devină Afganistanul pe care cu toții îl știm.

Vânătorii de zmeie

Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini ne poartă prin lumea aceasta a nedreptăților, prin lumea nebunilor fără acte care omoară în numele Domnului, care au distrus o țară frumoasă și un popor fericit. Nu dintotdeauna femeile erau atât de îngrădite ca astăzi, nu dintotdeauna țara a fost atât de săracă și chinuită. Cel puțin nu pentru toată lumea. De altfel, ca în orice altă țară, există oameni care o duc bine și oameni care abia supravețuiesc.

Vânătorii de zmeie – O carte despre alegeri și despre urmările lor

Amir și Hassan sunt doi copii care locuiesc la aceeași adresă, dar sunt separați de statutul social. Amir este fiul unui om foarte bine văzut, iar Hassan este fiul servitorului lor. Cei doi își petrec foarte mult timp împreună. Hassan și-ar da și viața pentru Amir, dar acesta are momente când este extrem de răutăcios și oarecum invidios pe el. Amir este tipul de copil care stă cu nasul în cărți și care evită orice încăierare. Hassan este un copil curajos, dar care își cunoaște bine locul în societate. Atunci când Hassan este abuzat de alți băieți, Amir se face că nu vede, urmărindu-și scopul personal. Încă de atunci vina îl macină și nu mai poate sta deloc în preajma servitorului lui fără să își aducă aminte cât a fost de laș. Așadar, îi înscenează un furt acestuia, pentru a scăpa de el și de vina care îl urmărește.

Atunci când lucrurile au scăpat de sub control în Kabul, Amir și tatăl său s-au mutat în San Francisco. Acolo și-au continuat viața fericiți. Tatăl în sfârșit își acceptă fiul așa cum e, iar Amir își face curaj să trăiască așa cum dorește. Dar, trecutul nu îl iartă. Vine vremea ca Amir să aibă ocazia să își spele păcatele comise în copilărie, chiar dacă își pune viața în pericol, chiar dacă ar trebui să se întoarcă în iad. Oare va fi suficient de curajos sau va fugi din nou? Vă invit pe voi să aflați!

Vânătorii de zmeie este o carte care ne arată latura urâtă a caracterului uman, este o carte care vorbește despre devotament, iertare și cruzime. Mie mi-a plăcut mult și sper să reușesc să citesc și celelalte două cărți ale autorului, traduse la noi. Voi i-ați citit cărțile?

You may also like...

15 Responses

  1. Dana spune:

    Foarte mult imi place cum ai prezentat-o! Doar citind recenzia, am simtit un gol in stomac, crde ca lectura acestei carti va fi un carusel ede emotii.

  2. Silvia spune:

    Foarte bună prezentare!!!!

  3. Eva Anca spune:

    Foarte frumoasă recenzia ta. Nu am citit cartea.

  4. Laura spune:

    Asteptam parerea ta! Felicitari! Eu mai astept puțin până sa-i citesc si celelalte cărți ale autorului!

  5. Pare cutremuratoare. Sigur mi-ar placea si mie.

  6. anasylvi spune:

    O am de mult in biblioteca, chiar vreau sa o citesc! Recenzia ta e mai mult decat tentanta.

  7. Este preferata mea de la autor. Felicitări pentru recenzia absolut minunată și tentantă! <3

  1. 10 august 2019

    […] și 1-ul pe lista morții de James Patterson, le-am luat de pe Libris. Recenziile lor le găsiți aici și […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *