Prăjitură răsturnată cu ananas și caramel

Nu de foarte mult timp, am cumpărat un ananas de la Lidl. Părea foarte bun la prima vedere și chiar mi se făcuse poftă. Dar când am ajuns acasă și l-am gustat, surpriză! Nu era prea gustos. De fapt, îi cam lipsea dulceața aceea specifică ananasului. L-am lăsat vreo două zile prin frigider și când am văzut că nu avea nimeni de gând să se apropie de el (pe bună dreptate) am hotărât să fac o prăjitură răsturnată cu ananas și caramel, în loc să îl arunc.

A ieșit foarte bună și cu siguranță o voi mai face curând. Mai ales că nu am folosit tot ananasul, ci doar jumătate. Cealaltă jumătate am pus-o la congelator.

prăjitură răsturnată cu ananas și caramel

Ingrediente necesare pentru a prepara prăjitură răsturnată cu ananas și caramel

  • o cană de lapte (aproximativ 250 ml)
  • o cană de făină ( folosiți aceeași cană ca și la lapte)
  • 2 linguri mari de gem (eu am folosit gem de gutui și mere)
  • jumătate de cană de ulei
  • un plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 ouă
  • 2 linguri mari de zahăr în aluat ( mai mult dacă preferați să fie mai dulce, pentru noi a fost suficient) + o cană mică (150 grame) pentru caramel
  • 100 grame unt (pentru caramel)
  • jumătate dintr-un ananas

Preparare caramel

Prima dată am tăiat ananasul cubulețe și am pregătit caramelul. Într-o cratiță am pus o zahărul și l-am lăsat să se topească, scuturând tigaia din când în când. După ce s-a topit tot zahărul și a căpătat o culoare brună aurie, am adăugat untul. Am tot învârtit cu un tel până când untul s-a topit și totul s-a omogenizat. Apoi l-am turnat într-o tavă în care am pus hârtie de copt. Nu e neapărat să puneți hârtie de copt, mai ales dacă doriți ca prăjitura să aibă o formă perfectă. Eu pun accent pe partea practică și folosind hârtie de copt, o scot ușor din tavă.

Peste caramelul turnat în tavă, am pus bucățile de ananas și am introdus tava în cuptor, la 170 degrade (funcția ventilator, căldură sus-jos) pentru câteva minute, până ce am terminat de pregătit și aluatul. Ajută ananasul să se înmoaie.

Pregătirea aluatului pentru prăjitura răsturnată cu ananas și caramel

Într-un bol amestecăm făina și praful de copt. Separat, batem ouăle până cresc în volum și se albesc puțin. Adăugăm treptat zahărul, mixând continuu. Apoi, adăugăm și uleiul și dulceața. Făina se adaugă tot treptat. După ce totul este încorporat și aluatul are consistența unei smântâni groase, scoatem cu grijă tava din cuptor și îl turnăm peste caramel și ananas. Nivelăm cu o spatulă și introducem tava înapoi în cuptor, pentru 30 de minute sau până când trece testul scobitorii.

După ce prăjitura trece testul scobitorii, o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească în tavă. După ce s-a răcit, punem un platou peste tavă, o învârtim, ridicăm tava și hârtia de copt. Apoi, e gata de servire.

O puteți consuma așa cum e sau puteți adăuga puțină frișcă peste. Sau chiar o cupă de închețată de vanilie. Yummy!

You may also like...

14 Responses

  1. Eva Anca spune:

    Arată absolut delicios! Chiar mi se pare o idee bună, mai ales că pare simplu și rapid de preparat. Mulțumesc pentru idee!

  2. Dana spune:

    Chiar că yummi!!! Arată spectaculos de bună!

  3. Trebuie s-o incerc, prea buna pare reteta!

  4. Arată într-un mare fel și sunt convinsă că și gustul este unul demențial! 🙂

  5. Mirela Marin spune:

    Ananasul este printre fructele mele preferate iar prăjiturile cu fructe, adoratele mele! În concluzie: mi-ai făcut o pofta încât ma pregătesc sa încerc rețeta ta. Mulțumesc!

  6. E o idee de prajitura buna pentru care nu te pregatesti, folosesti doar ce gasesti prin frigider si camara.

  7. Irina spune:

    Cred ca a fost foarte gustoasa.

  8. Ce idee buna si ce usor se face! Cred ca o sa o incerc si eu!

  9. Oana spune:

    Wow, cat de bine arata, cred ca sotul meu ar fi tare incantat daca i as pregati acest savuros desert, trebuie neaparat sa il incerc si eu, mersi de reteta!

  10. Denisa spune:

    Arata extrem de bine! Cu siguranta as incerca si eu aceasta prajitura.

  11. Rokolla spune:

    Arata bine si sunt sigura ca este si gustoasa. Voi incerca si eu reteta

  12. Arata wow! Sunt convinsa ca a fost delicioasa! As icnerca-o si eu, dar dupa perioada postului 🙂

  13. Arata absolut delicios. O sa iti fur reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *