Mucenici moldovenești – rețetă simplă
După ce anul trecut când am mers în vizită la Galați, Cătălina ne-a servit cu mucenici moldovenești, am descoperit rețeta perfectă.
Nu îmi plac mucenicii seci sau cei prea puțin însiropați, deoarece se simte gustul puternic de nucă și nu îmi place. Dar, pregătiți în modul acesta până și nuca parcă are sens și completează perfect gustul. Mai exact, amăreala nucii ce mă deranjează pe mine, dispare, fiind acoperită de dulceața mierii, lăsând doar aroma aceea plăcută. Perfect!
Anul acesta nu am mai fost la Galați. Așadar, am pregătit eu mucenicii și ne-am răsfățat de 9 martie.

Ingrediente necesare pentru a pregăti mucenici moldovenești
Pentru aluat:
- 1 kg făină albă
- 4 ouă
- 200 grame zahăr
- 300 ml lapte
- 200 gr unt
- un praf de sare
- un plic de drojdie uscată
- o esență de rom sau vanilie
Pentru sirop:
- 2 litri apă
- 2 esențe de rom
- 4 linguri de zahăr
Pentru uns:
- miere de albine
- nucă măcinată
Mod de preparare
Amestecăm făina cu sarea și formăm o gaură în mijloc, unde punem drojdia, o linguriță de zahăr și puțin lapte. Amestecăm ușor și lăsăm drojdia să se activeze acolo, în lapte. Între timp, topim untul și îl amestecăm cu ouăle și zahărul. Apoi, turnăm amestecul în vasul cu făină. Tot acum punem și laptele și începem frământarea.
Când aluatul s-a legat, a devenit ferm, dar nu tare, am mai pus 2-3 linguri de ulei și am mai frământat puțin. Dacă aluatul e prea tare, se mai adaugă puțin lapte. Dacă e prea moale, se mai pune făină. Ca și consistență, trebuie să fie ca și cel pentru gogoși. Am oprit aparatul, am acoperit aluatul cu un prosop curat și l-am lăsat să crească.

După ce aluatul și-a dublat volumul, am modelat mucenicii. Am luat aluat cât mi-a încăput în palme și l-am făcut precum o fâșie sau un șiret mai gros. L-am așezat în tavă, în formă de 8, peste hârtia de copt. I-am pus în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 20 de minute, funcția ventilator.
Cât mucenicii au stat la cuptor, am pregătit siropul. Am pus apa la fiert, împreună cu zahărul și esența. Când zahărul s-a topit, am oprit focul. Am scos mucenicii fierbinți și i-am băgat în siropul cald. I-am lăsat acolo cam 2 minute, apoi i-am scos și i-am uns cu multă miere. Am presărat nuca măcinată și voilà.
Poate pare complicat întreg procesul, dar să știți că nu e. Dacă aveți răbdare și pricepere, îi puteți împleti precum Cătălina și să impresionați și prin aspect, nu doar prin gust. Eu, anul acesta, am zis pas și am simplificat procesul. Dar nu se știe niciodată 🙂 .
Par ușor de făcut. Eu nu am făcut sau mâncat mucenici vreodată. Mulțumesc pentru rețetă!
Tare ma bucur ca va plac mucenicii dupa reteta mea.
Mmmm, o rețetă de mucenici tare delicioasa si aratoasa ! Trebuie sa o incerc si eu !
O rețetă delicioasă, merită încercată!
Yummy ador mucenicii