Gogoși la cuptor cu caramel
Săptămâna trecută am avut mare poftă de gogoși. Am ales să fac gogoși la cuptor, așa cum am tot făcut de când am hotărât să dau câteva kilograme jos. Alor mei le plac la fel de mut ca și cele prăjite în ulei, așadar, nu am niciun motiv să mă întorc la cele prăjite. Deocamdată! Știu că poftele mele o iau razna într-o anumită perioadă a lunii, deci nu pot să zic că voi rămâne mereu la varianta aceasta.
Gogoșile la cuptor au mai puține calorii decât cele prăjite în ulei și sunt mult mai sănătoase. Cum le fac eu? Vă spun în articolul de astăzi.
Ingrediente necesare pentru gogoși la cuptor:
- 500 grame făină
- o cană (250 ml) lapte
- un sfert de cană de ulei sau unt topit
- un ou
- un plic de drojdie uscată
- un zahăr vanilat + 2 sau 3 linguri de zahăr, după gust
- un praf de sare
- două sau trei linguri de unt pentru uns gogoșile abia scoase din cuptor
Cum pregătim aluatul și coacem gogoșile
Într-un vas am pus făina amestecată cu sare. Am făcut o gaură în mijloc și am turnat jumătate din laptele călduț. În lapte am adăugat drojdia, o linguriță de zahăr, zahărul vanilat și le-am amestecat ușor. Am lăsat puțin să se dizolve drojdia în lapte, apoi am adăugat oul, uleiul și restul de lapte. După ce am pus toate ingredientele, am frământat aluatul până a devenit ferm, dar moale. La nevoie mai puteți adăuga puțin lapte, sau făină. Am format o bilă din aluat, apoi l-am acoperit cu un prosop curat și l-am lăsat să își dubleze volumul.
După ce aluatul a crescut, am întins câte o foaie de aluat, pe un blat presărat cu făină. Apoi, cu ajutorul unei căni am format gogoșile. Am repetat procedeul până când am terminat aluatul din vas. Am lăsat cercurile în tavă, să crească, până cuptorul s-a încins, la 180 de grade. Dacă doriți gogoși mai mari și mai umflate, întindeți foile de aluat mai groase. Eu le-am preferat micuțe, să încapă și în mânuța piciului.
După ce gogoșile s-au rumenit în cuptor, le-am scos și le-am uns cu unt. Mi-au ieșit vreo 20 de gogoșele.
Cum am făcut sosul caramel pentru gogoși la cuptor umplute cu caramel
Deși sunt foarte bune și așa, doar pudrate cu zahăr, am avut chef și de un sos caramel. Așadar, le-am umplut.
Ingrediente pentru sos caramel:
- o căniță de zahăr, aproximativ 150 grame
- o cutie de frișcă lichidă, de 200 grame
- un sfert de pachet de unt
Am pus zahărul într-o cratiță și l-am lăsat să se topească, scuturând cratița din când în când. Când a început să se topească am început să amestec cu un tel. Când zahărul s-a topit total și a căpătat o culoare brună, am turnat frișca lichidă, amestecând în continuare. După ce amestecul a devenit omogen, am pus untul și am amestecat în continuare, pentru încă 3-4 minute. Apoi am turnat sosul într-un borcan curat și l-am lăsat să se răcească. Dacă doriți să fie mai gros, îl puteți ține la frigider câteva ore sau chiar peste noapte.
Pentru a umple gogoșile m-am folosit de un poș. L-am mânuit cam greu, recunosc, dar rezultatul a fost foarte apreciat.
Poftă bună!
Arată super
Multumesc pentru rețetă!
Arată tare bine și sigur sunt și delicioase. Mulțumesc pentru idee!
Vai, ce bunătate! ❤️
Yummy-yummy! Arata mult prea gustos! Trebuie sa le fac si eu zilele astea!
Arata tare bine si chiar mi-ai facut pofta! Nu am facut niciodata gogosi la cuptor, dar pentru toate exista un inceput! 🙂
Foarte bune!!
Lasa ca arata dar cred ca au fost f bunee !
Nu am încercat pa a acum sa fac gogoși la cuptor, dar mi-ai făcut o poftaaaa! Arată delicioase!
Ce idee interesanta, nu m-am gandit sa umplu gogosile cu caramel. Mersi de pont.
Gogosile sunt desertul copilariei mele, doar ca bunica mea le umplea cu branza sarata sau uneori cu gem de prune.
Vai de capul meu cum arata. Nu stiu ce fac gresit ca nu-mi ies deloc gogosile
Arata delicios! Nu am facut niciodata la cuptor. Sosul de caramel trebuie neaparat sa il incerc.
Ce bine arata. Si eu inceput sa renunt la prajeala, pentru ca nu este prea sanatoasa. Pastrez reteta, mai ales pentru sosul de caramel.
Wow, cu caramel?! Nu m-as fi gandit la asta, multumesc pentru idee!!