Cum simțim mărțișorul în 2022?

Mi-am început ziua într-o manieră pozitivă, cu un buchet de lalele frumoase foc, care mi-a adus aminte că martie și-a intrat în drepturi. Mereu mi-a plăcut luna martie, cu simpaticul său mărțișor care se plimbă din mână în mână, aducând bucurie și zâmbetele celor mici, dar și a celor mari. Mărțișorul nu este sărbătorit la nivel internațional, iar acest lucru îl face deosebit.

Îmi aduc aminte din copilărie cât de mult așteptam an de an 1 martie. La noi, în Bucovina, fetele oferă băieților mărțișoare de 1 Martie, iar băieții oferă flori și ciocolată pe data de 8. O tradiție frumoasă, care sper din suflet să nu se piardă.

Anul acesta mărțișorul ne este umbrit de evenimentele din Ucraina. Nu știu cum sunteți voi, cum vă simțiți, dar eu recunosc că dispoziția îmi e influențată de acest eveniment tragic. Atmosfera este apăsătoare și greu îmi iau gândul de la suferința acelor oameni. Știu de Iraq și toate țările care trăiesc războaie ani de zile, nu sunt ignorantă. Deranjată am fost și la începerea acelor lupte, dar cu timpul mintea mea s-a obișnuit cu ideea și, așa cum este programată să lucreze, a învățat să ocolească subiectul. Bineînțeles, faptul că războiul dintre Rusia și Ucraina are loc atât de aproape de noi, mă face să îl simt altfel, să mă pun mai ușor în papucii lor…

martisor 2022, despre martisor, traditii. flori,
Lumânarea parfumată din ceară de soia o găsiți la Magic By IoAna

Mărțișorul la școală și grădi în 2022

Vă spuneam că sper ca acest obicei să nu se piardă, așa ca multe altele de-a lungul timpului, dar la cum stau lucrurile cred că sper degeaba. Albert s-a întors cu un singur mărțișor de la grădiniță, din păcate. Dar atât de bucuros a fost și încântat! L-a pierdut pe drum, deoarece nu a vrut să mă lase să îl duc eu, sau să îl pun în ghiozdănel. Ne-am întors din drum, cu lacrimile curgându-i pe obraji. Din fericire, l-am găsit și s-a încheiat drama :-)) .

La Maia… care e mereu entuziasmată de orice obicei sau tradiție, nu i s-a permis să ducă mărțișoare la școală. Domnul ei profesor consideră că pericolul Covid-ului nu a dispărut și că nu are sens să riscăm pe ultima sută de metri. Vă dați seama cât de fericiți au fost toți copii, nu-i așa? Cu toate acestea, m-a rugat să o las să ia un mărțișor pentru prietena ei cea mai bună și unul pentru colegul ei de bancă, fiind sigură că aceștia nu o vor pârî. I-am permis, recunosc, sunt vinovată și nu regret deloc.

La voi cum stă treaba cu mărțișorul în 2022?


P.S. Acum, recitind articolul, îmi dau seama că nu are nicio tentă pozitivă, deși cu gândul acesta mă apucasem de scris. Să zicem că mi-am vărsat năduful. M-am descărcat. De acum revin la vechile mele articole 🙂 .

You may also like...

2 Responses

  1. Silvia spune:

    O primăvară frumoasă!!!

  2. Eva Anca spune:

    La noi fetele primesc mărțișoare, iar Denisa a primit de la colegii ei. Eu anul acesta nu am purtat mărțișor, nu am avut starea necesară, din cauza situației cu bunica mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *