Fata și noaptea de Guillaume Musso

Guillaume Musso m-a surprins tot timpul cu romanele sale. Îmi place tot mai mult stilul său, modul în care crează personajele și poveștile lor de viață. Toate personajele sunt reale, cu toții au slăbiciuni, cu toții au ceva de ascuns, dar, în cele din urmă, totul iese la suprafață. Dacă nu mă înșeală memoria acum, în ultimele două – chiar și în aceasta – am observat că pune accent pe dreptul omului de a alege dacă vrea să trăiască sau nu. Eu nu sunt deloc de acord cu acest lucru, dar asta nu influențează calitatea cărții.

Ca și muți alți autori, Musso s-a „dat cu lumea” și, în Fata și noaptea, avem cupluri gay. În ultima vreme, când citesc cărți noi, am impresia că toate trec printr-un fel de control, cum se întâmpa la noi în vremea lui Ceaușescu… nu ai cupluri gay, nu trece; nu se sinucide nimeni, rescrie. Să nu se înțeleagă greșit, nu am nimic cu orientarea nimănui, dar mi-a tot sărit în ochi acest lucru și parcă nu mai putea trece nespus. Hai că am dat în altele… Să ne întoarcem la cartea noastră, Fata și noaptea de Guillaume Musso.

fata si noaptea

Fata și noaptea – un thriller tulburător

Thomas este un scriitor cunoscut. La cei patruzeci și ceva de ani, cărțile sunt singurele care îi sunt mereu aproape. Thomas s-a îndepărat de familie, vizitându-i extrem de rar. Scriitorul nostru ținea doamnele la distanță și nu pentru că ar fi fost ceva neînregulă cu el. Era un bărbat inteligent și deloc plictisitor. Singura lui „problemă” era faptul că nu putea trece peste dispariția Vincăi – o fată pe care a cunoscut-o în timpul studiilor. Vinca lua mințile oricui întra în contact cu ea și Thomas nu a făcut excepție. Faptul că aceasta a dispărut cu unul dintre profesorii lor, pentru el a fost de neacceptat. Și știți de ce? Pentru că el era printre puținii care știau că nu era adevărat, că fizic nu ar fi fost posibil.

Deși trecuse mult timp de când nu mai fusese pe Coasta de Azur, reuniunea colegilor de clasă, după 25 de ani, l-a făcut să se întoarcă acasă. Nu la mult timp după ce s-a întors, fantomele trecutului și-au făcut simțită prezența și nu într-un mod plăcut, mai ales când Thomas primește un mesaj de amenințare.

Fata și noaptea – trecutul nu iartă

Ajuns în orașul natal află că școala va intra în renovare, că sala de sport va fi dărâmată și că ceva grandios se va construi. Acest lucru reușește să îl sperie pe Thomas, dar și pe prietenii lui din timpul școlii – Maxime și Fanny. Secretul lor era pe cale să fie dărâmat la propriu și nici ei nu au fost scutiți de mesajul care promitea răzbunare. Ce ascund cei trei prieteni? Cine îi amenință și, mai ales, cine îi ucide pe cei din jurul lor? Thomas începe o investigație pe cont propriu și speră să dezlege misterioasele ițe înainte de a fi prea târziu.

Bineînțeles că și în Fata și noaptea avem parte de iubire marca Musso. De o poveste deosebită de dragoste, în care singurul lucru care contează este ca cei doi să fie împreună. Care sunt personajele norocoase din carte, nu vă spun. Vă las pe voi să aflați, deznodământul vă va uimi.

Mulțumesc, Libmag, pentru lectura incitantă! Mi-a plăcut foarte mult.

You may also like...

15 Responses

 1. Dana spune:

  Mă faci tot mai curioasă în privinţa lui Musso, trebuie să fac cunoştinţă cu el. Iar, după prezentarea ta, aş începe cu această carte!!!

 2. anasylvi spune:

  Chiar imi place ceea ce aflu despre acest roman! foarte frumos sa citesc diverse opinii despre el, dar toate incurajatoare. O lectura care imi starneste curiozitatea, o recenzie foarte frumoasa si la obiect!

 3. Eva Anca spune:

  Chiar sunt curioasa si eu cu privire la cartea asta. Imi place cum scrie Musso si cred ca mi-ar placea cartea asta. O adaug in lista de dorinte.

 4. Silvia spune:

  Foarte frumoasă recenzie!!!

 5. Eram sigura ca si cartea asta e super. Tare fain mai scrie Musso.

 6. M-ai făcut mult mai curioasă cu privire la acest roman… Felicitări pentru recenzia minunată și extrem de tentantă! <3

 7. Laura spune:

  Acum ca am citit-o, am fugit sa văd recenzia ta! Mi-a plăcut mult si imi place ca ne tii pe jar cu recenziile tale 🙂 !

 1. 21 aprilie 2019

  […] aici o altă carte scrisă de G. […]

 2. 4 ianuarie 2020

  […] suspans, nu poate ieși nimic altceva în afară de un roman reușit. Și în Chemarea îngerului, Musso se folosește de atuurile lui și ne ține captivi în paginile cărții sale. Și în Chemarea […]

 3. 15 februarie 2020

  […] acest autor. Am citit aproape tot ce s-a tradus la noi. Până acum îi cumpăram cărțile de la Editura ALL. Viața secretă a scriitorilor a apărut la Editura […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *