Anul de grație – Kim Liggett

Printre cadourile de Crăciun, a fost și Anul de grație de Kim Liggett. Dana, de la Ups Blog, mi-a dăruit romanul și îi mulțumesc! De Crăciun am fost plecați la bunici. Am luat cu mine doar o carte, gândindu-mă că nu voi avea timp să citesc mai mult. Într-adevăr, ziua nu am avut timp, dar noaptea nu prea m-a vizitat somnul și am terminat rapid cartea. Așadar, darul pe care tocmai îl primisem, s-a bucurat de toată atenția mea. Nici Anul de grație de Kim Liggett nu a rezistat mai mult de două nopți. Era de așteptat. Mi-a plăcut foarte mult și nu prea voiam să o las din mâini.

Anul de grație impresii

Anul de grație este un roman marcant. Un roman care scoate la suprafață răutatea din oameni. Autoarea, prin această distopie, arată că de oameni trebuie să ne fie cel mai frică. Nu de animale, nu de boli… Oamenii provoacă cel mai mare rău. Tot în Anul de grație este subliniată și bunătatea oamenilor, dar și iubirea necondiționată. Din punctul meu de vedere, merită toată atenția celor care apreciază distopiile. Am văzut în online că acest roman este considerat și SF sau că este încadrat în alte genuri. Totuși, eu aș încadra-o la distopii. Dacă nu sunteți de acord cu mine, să-mi fie cu iertare 🙂 .

Ținutul unde femeile erau simple obiecte…

Tierney, deși a crescut într-o familie cu multe surori, a fost crescută ca un băiat. Mai exact, tatăl său a învățat-o lucruri pe care femeile din ținutul lor nu trebuiau să le știe. Tierney locuia într-un loc unde bărbații făceau legea. Ei spuneau că femeile au în ele o magie, care îi poate ademeni. Așadar, fetele erau trimise în anul de grație, unde trebuiau să își accepte magia și să și-o consume. Astfel, se întorceau în ținut ca femei purificate, pregătite să fie soții exemplare. O soție exemplară își desfăcea părul doar în fața soțului său. O astfel de femeie purificată nu visa, nu fredona. Nici măcar o baie cu petale de flori în cadă nu făcea. Dacă bărbatul său considera că femeia nu și-a consumat toată magia, femeia era judecată și arsă pe rug, dacă era cazul. Apoi, bineînțeles că bărbatul își putea alege o altă soție. Chiar dintre cele care urmau să plece în anul de grație. Foarte convenabil, nu-i așa?

Tierney și Michael erau prieteni din copilărie. Chiar dacă de mult timp prietenia lor ar fi trebuit să fie întreruptă, ei s-au întâlnit în continuare, pe ascuns. Tierney, îl considera cel mai bun prieten și se baza pe el, deoarce urma să devină conducătorul lor, să o trimită pe câmp la muncă, după anul de grație. Era sigură că nu va primi niciun voal, deoarece îndepărtase orice bărbat voia să se apropie de ea. Totuși, înainte de a pleca, alături de alte fete, spre purificare, Tierney s-a ales cu un voal și cu toate visele ei spulberate. Oare cine o dorea de soție pe Tierney cea Teribilă?

Anul de grație – ce se întâmplă în anul de grație, rămâne secret

În Anul de grație plecau toate fetele care împlineau șaptesprezece ani. Erau speriate, nimeni nu vorbea despre ceea ce se petrecea pe durata acelui an. Se încredeau doar în zvonuri. Știau că vor fi vânate, știau că o magie ciudată le va cuprinde. Știau că nu se vor întoarce toate înapoi în ținut. Pe lângă acestea, mai știau că trebuie să să întoarcă, că nu trebuie să renunțe. În caz contrar, surorile mai mici erau pedepsite.

Cine le vâna pe fete? Ce era acea magie care le lua mințile? Se va întoarce Tienrey acasă sau va ceda?

You may also like...

25 Responses

 1. Eva Anca spune:

  M-ai facut tare curioasa cu recenzia asta. Acum imi doresc sa o citesc si eu.

 2. Dana spune:

  Mă bucur că ţi-a plăcut! Chiar este o poveste tare captivantă, mi-a plăcut tare mult şi mie! Şi din punctul meu de vedere, clasificarea SF nu i se potriveşte.

 3. anasylvi spune:

  Foarte interesant, deja sunt tentata de aceasta carte din tot ceea ce am citit despre ea, pare o carte foarte buna.

 4. Golimba Lucia spune:

  Wow!!! Pare interesantă!!!!
  Trebuie citită neaparat

 5. Dobrișan Maria Ancuța spune:

  O carte pe care o am în wishlist și sper să o citesc în aceasta lună pentru că m-ai făcut foarte curioasa. Felicitări pentru recenzie.

 6. Liliana spune:

  Frumoasa recenzie. M-ai convins, abia astept sa o cumpar si sa o citesc si eu!

 7. Valeria Chertes spune:

  Mi se pare o carte foarte interesanta,mulțumim pentru recenzie.

 8. NicoleMarcu spune:

  Multumim de recenzie, abia astept sa o citesc

 9. Ana Maria Chiperi spune:

  Abia aștept să o citesc și eu. Frumoasă recenzie! Felicitări!

 10. Loredana spune:

  Si eu vreau sa citesc aceasta carte , dar nuneram prea sigura. Recenzia ta m-a convins.

 11. Cat de faina pare cartea . Neaparat o voi citi.

 1. 5 ianuarie 2020

  […] Și Anul de grație de Kim Liggett am primit-o cadou. Se pare că Editura Litera a predominat în alegerile mele din luna decembrie. Părerea mea despre carte o găsiți aici. […]

 2. 23 septembrie 2020

  […] Anul fabricației. Deși anvelope pot părea ca noi și au un preț foarte bun trebuie să țineți cont de anul în care au fost fabricate. Astfel vă puteți da seama dacă nu sunt mai vechi decât aveați intenția să le cumpărați. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *