VOX – Christina Dalcher

Nu mai este nicio noutate pentru nimeni faptul că ador cărțile de la Rao. Bineînțeles că am mai nimerit de-a lungul timpului și cărți mai puțin wow, dar majoritatea sunt pur și simplu geniale. Atunci când vreau să aleg un thriller captivant, sunt sigură că la Editura Rao îl găsesc. Chirurgul este un astfel de thriller și este extrem de greu de egalat. Tot la Rao găsesc și cărți de dragoste, care îmi rămân mult în minte – precum aceasta – sau ficțiune istorică absolut fascinantă – precum aceasta. De curând am descoperit și o distopie foarte faină, care a propulsat mult genul în lista preferințelor. VOX de Christina Dalcher m-a trecut printr-o mulțime de stări. Am trecut de la șoc la furie, de la furie la groază, de la groază la resemnare și apoi iar la furie. VOX este un roman captivant. Un roman pe care nu îl poți lăsa ușor din mâni. Acest roman vorbește despre greșeala de a fi pasiv și despre oamenii care profită de pe urma nepăsării noastre.

”Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic.”

Jean McClellan este un neurolingvist. Unul genial care căuta, împreună cu echipa sa, un tratament pentru afazia Wernicke. Bine, asta se întâmpla înainte ca lucrurile să o ia razna în țara ei. Din cauza unei doctrine religioase, care avea ca scop reinstalarea valorilor familiei tradiționale, femeile nu mai aveau dreptul să muncească sau… să vorbească! Inedit, nu-i așa? Pentru mine așa a fost. Nu am mai citit niciodată o astfel de carte și m-a încântat la culme.

VOX Christina Dalcher distopie

Pentru femeile ca Jean această nouă lege era foarte greu de respectat. Ea nu era genul de femeie supusă, iar acum a ajuns să regrete fiecare moment în care și-a ignorat datoria socială și nu s-a prezentat la vot sau nu a ripostat atunci când a considerat că lucrurile nu sunt așa cum ar fi trebuit. Cel mai dificil lucru pentru ea, era să își privească fiica cum devine ceea ce sistemul își propusese să facă din toate femeile. De asemenea, faptul că fiul său cel mare împărtășea această doctrină, o deranja peste măsură. Dar ce putea să facă? Cum să îi explice ce e normal cu doar 100 de cuvinte pe zi?

VOX – puterea este în mâinile noastre

Jean nu știa ce trebuia să facă, dar știa că trebuia să facă ceva. Șansa a venit atunci când i s-a cerut să își ducă la bun sfârșit munca, pentru a-l ajuta pe fratele președintelui. Din această poziție Jean și-a permis să negocieze câteva lucruri, dar oare va reuși vreodată să schimbe noul sistem? Va reuși să le ofere copiilor ei o viață normală?


După cum spuneam și mai sus, cartea aceasta m-a trecut prin diferite stări. Neputința a pus stăpânire pe mine, iar furia a fost omniprezentă. Faptul că și fetițele erau supuse aceluiași tratament m-a îngrozit. Doar gândul că Maia mea ar trebui să se supună acestei orori îmi instala starea de revoltă. Ce poți face ca părinte în situația aceasta? Cum îi explici unei fetițe că ea nu are voie să vorbească, chiar dacă frații ei vorbesc mereu vrute și nevrute? Un scenariu greu de digerat, cu impact puternic, care ne trezește la realitate și ne pune în gardă cu privire la pericolul îndoctrinării și a ignoranței. Cartea se găsește aici.

You may also like...

27 Responses

 1. Eva Anca spune:

  Tare interesantă pare cartea asta. Mulțumesc pentru recomandare!

 2. anasylvi spune:

  Foarte frumos ai prezentat cartea. Inteleg ca mesajul este sa spunem ceea ce avem de spus, cand avem prilejul. Chiar daca nu se intampla ceva extrem si distopic precum in carte, lipsa de reactie poate provoca intarzieri serioase in procesele de evolutie ale societatii, ba chiar pasi inapoi din unele puncte de vedere, cand se aud doar anumite voci.

 3. Dana spune:

  Chiar m-ai făcut curioasă tare!!!

 4. Ce subiect inedit, chiar m-ai făcut să-mi doresc să citesc cartea!

 5. Oprea Carmen spune:

  hm, interesant! nu ma gandeam la prima afirmatie dar cred ca asa este! vreau sa o citesc!

 6. Silvia spune:

  Interesantă recenzie!!!

 7. Deyutza spune:

  Eu sunt mai mult pe genul fantasy , mosntrii, vampiri sau povesti adevarate de viata.. ..trebuie sa fie intereasnta si aceasta carte

 8. Anca spune:

  E interesanta aceasta carte, dar nu stiu daca as citi-o. Mie imi plac cele de dragoste sau comedie.

 9. Raluca spune:

  De prea multe ori alegem sa fim pasivi. Poate ar trebui sa invatam din greselile personajului.

 10. Femei care nu mai ai dreptul sa vorbească? Interesant! Acum stau și ma întreb, oare care o fi motivul? O sa citesc cartea pentru a descoperi.

 11. Mirela Marin spune:

  Din mesajul transmis, am înțeles ca aceasta carte trebuie să se afle pe lista mea de cărți de citit.
  Și exact asta voi face.
  Mulțumesc!

 12. Adela spune:

  Chiar ca puterea este în mâinile noastre, interesanta recenzia. O sa caut și eu cartea

 13. Georgiana spune:

  Ce carte interesanta! Eu nu prea am carti de la RAO, dar pe aceasta sigur o sa o cumpar! Multumesc pentru aceasta recenzie!

 14. Pare o carte cu un subiect tare incitant, trebuie sa o iau si eu.

 15. Denisa spune:

  Ce frumoasa carte, imi place recenzia ta. Am sa o pun pe lista.

 16. E un subiect dureros, eu cred ca as înnebuni sa nu putem fi tratate la fel ca bărbații!

 17. Neaparat trebuie sa mi-o iau si eu. Pare fix pe stilul meu. Mi se pare crunt sa ai atatea de spus si sa nu ai voie sa o faci. Cred ca si pe mine m-ar trece prin toate starile.

 18. Eu nu pot sa citesc astfel de carti. Poate pentru ca imediat ma gandesc la fetita mea si ma deprim. ..

 19. O recenzie minunată, felicitări! <3

 20. Madalina Marincas spune:

  Pare un thriller ca un carusel! Recent mi-am demonstrat ca prefer alte tipuri de carti, dupa ce am citit Regina nebunilor 🙂

 21. Rokolla spune:

  Mereu imi starnesc dorinta de a citi genul asta de carti

 22. Alexandroaia Elena-Cristina spune:

  Foarte interesanta aceasta carte. Nici nu imi pot imagina cum ar fi să nu mi se permită să vorbesc, mai ales având în vedere că eu sunt genul de persoană căreia nu îi tace gura deloc. :))

 23. Simona spune:

  Si eu am o serie de preferate de la editura Rao. O sa retin recomandarea ta pentru viitor. Suna interesant!

 1. 11 noiembrie 2019

  […] care a găsit soarele noaptea a apărut anul acesta la Editura Rao. Se găsește în librăriile online, dar și pe site-l […]

 2. 30 decembrie 2019

  […] roman este considerat și SF sau că este încadrat în alte genuri. Totuși, eu aș încadra-o la distopii. Dacă nu sunteți de acord cu mine, să-mi fie cu iertare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *