Plăcinte cu ciuperci
Îmi plac foarte mult ciupercile. Le-aș mânca în orice combinație, indiferent de zi. Nu o să mă auzi niciodată zicând că astăzi nu am chef de ciuperci. Atunci când m-am interesat despre Dieta Rina, faptul că am văzut că ciupercile sunt permise zilnic, a fost un factor care a înclinat mult balanța în favoarea ei. Îmi plac pastele cu ciuperci, salata de ciuperci cu maioneză și usturoi, ciupercile umplute cu orice, ciulamaua și multe alte preparate pe bază de ciuperci. În ultima vreme mi-am tot facut plăcinte cu ciuperci, dar nici vorbă să mă fi săturat de ele.
Cel mai mult îmi plac ciupercile de pădure, în special hribii și gălbiorii. Dar, în lipsă de astfel de delicatese, le savurez pe cele de la magazin, fie că le iau proaspete sau la conservă.
În articolul de astăzi, vreau să vă spun cum fac eu plăcințelele umplute cu ciuperci.
Ingrediente necesare pentru a pregăti plăcinte cu ciuperci
Pentru a pregăti aluatul avem nevoie de:
- 350 grame făină + făină pentru a presăra pe blatul de lucru
- Două lingurițe de sare
- O linguriță de zahăr
- 120 ml apă
- 100 ml lapte
- 100 grame unt la temperatura camerei
- Jumătate de plic de drojdie uscată
Pentru umplutură avem nevoie de:
- O conservă de ciuperci
- 4-5 căței de usturoi
- Sare
- Piper
- Jumătate de cană de apă
Cum preparăm aceste plăcințele umplute:
Întâi de toate, pregătim umplutura. Scurgem ciupercile și le mărunțim, impreună cu usturoiul. Apoi, le punem într-o tigaie și le lăsăm să fiarbă până scade apa. Le asezonăm cu sare și piper și le lăsăm să se răcească.
Apoi, ne ocupăm de aluat. Amestecăm făina cu sare și zahăr. Apoi facem o adâncitură în mijloc, iar acolo turnăm drojdia, apa, laptele și untul moale. Frământăm bine, până aluatul devine neted, lucios și nelipicios. Dacă aluatul este prea tare și crăpat, mai adăugăm puțin lapte sau apă. Dacă este prea moale, mai adăugăm puțină făină. Când considerăm că aluatul este gata, acoperim vasul cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară și îl lăsăm să dospească până își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit, facem plăcintele. Eu nu prea le fac de două ori la fel, depinde câtă răbdare am. Uneori, împart aluatul în mai multe bile de mărimea unor prune, iar mai apoi, cu sucitorul, le întind, ca la pizza. Pun câte o lingură de umplutură pe jumătate din ele și le acopăr cu celelalte bucăți rămase, presând marginile.
Alteori, împart aluatul în bile mari cât să îmi încap în palme, iar mai apoi le întind cu sucitorul. Pun umplutură pe o jumătate a cercului creat și trag partea rămasă peste umplutură. Ultima dată când am făcut, am întins bilele de aluat, am pus umplutură în mijloc, iar mai apoi am unit marginile libere sus, învârtind ușor, dându-le aspect de săculeț legat. Ideea este că nu există o regulă. Le puteți face oricum vi se pare mai ușor.
După ce plăcintele sunt făcute și așezate în tavă, le punem în cuptorul încins la 200 grade, pentru aproximativ 15 minute.
Se pot servi și calde, dar și reci, simple sau cu un sosul preferat.
Par tare bune, mai că aş fi tentată să le încerc, deşi nu sunt fan ciuperci.
Si eu sunt o mare iubitoare de ciuperci si chiar zilele astea ma gandeam la placinte. Suna bine reteta ta. <3
Buna reteta o sa fac si eu!
Ador și eu ciupercile! Înainte nu puneam gura pe ele, dar după ce am început eu sa le gătesc… Yummy!
Îmi plac așa de mult ciupercile, încât este musai să le prepar și eu.
Imi plac placintele si ale tale arata delicios, dar in schimb nu sunt fan ciuperci.
O sa iti fur si eu reteta. Arata delicios.
Vaiii, cât de bine arată și ce poftă mi-ai făcut!
Mi-am notat rețeta ta și o voi pune imediat în practică. Abia aștept, mai ales că sunt fan ciuperci. 🙂
Mulțumesc!
Ce forma simpatica au!! Arata asa bine! Mersi pentru ideea de reteta.
Iubesc ciupercile oin fel de fel de combinatii. Cred ca sunt delicioase. Trebuie sa incerc si eu reteta
Miam! Arata delicios! Cred ca sunt perfecte pentru pachetel!
Să le mâncati sănătoși!
Delicios arata. Multumesc pentru idee!