Rulouri cu ciocolată – o idee mai sănătoase

Deoarece de 14 Noiembrie este ziua mondială a diabetului, m-am gândit să vă prezint o rețetă în care nu am folosit deloc zahăr și nici produse cu zahăr adăugat. Nu trebuie neapărat să ai o problemă de sănătate ca să prepari această rețetă. Eu pur și simplu vreau să scad cantitatea de zahăr pe care eu și familia mea o consumăm. Aceste rulouri ne-au satisfăcut pofta de dulce și le-am savurat fără pic de vinovăție, știind că am folosit un îndulcitor natural în loc de zahăr și greentella în loc de ciocolată.

Înainte de a vă prezenta rețeta, vreau să vă spun câte ceva despre produsele fără zahăr adăugat pe care le-am folosit, mai exact Dulcișor și Greentella.

dulcisor, indulcitori naturali

Dulcișor – îndulcitor natural

Dulcișor este un îndulcitor natural de ultimă generație, produs din Stevia Rebaudiana si eritritol (obținut din porumb). Acest îndulcitor natural din Stevia Rebaudiana are 0 calorii și 0 indice glicemic. Așadar, pe lângă faptul că glicemia nu ne crește atunci când îl folosim, ne ajută și în lupta cu kilogramele în plus.

Dulcișor se găsește în trei variante:

  1. pulbere – perfectă pentru prajituri. O linguriță de pulbere (5 grame) este echivalentul unei linguri de zahăr (10 grame). Cutia de Dulcișor îndulcitor natural pulbere are 300 de grame.
  2. piramide
  3. cuburi. Cuburile și piramidele sunt ambalate individual, fiecare având 2,5 grame de îndulcitor, echivalentul unei lingurițe de zahăr (5 grame). Fiecare cutie cu piramide sau cuburi conține 30 de bucăți.

Am folosit acest îndulcitor natural cât de des am putut, pentru a-mi face o părere. Pot să vă spun că este dulce, dar în cafea se simte puțin amărui, schimbându-i ușor gustul. L-am pus și în ceaiul de mentă cu lămâie, iar gustul amărui a fost mai puțin sesizabil în această combinație. Cât despre prăjitura pe care v-o prezint astăzi, vreau să vă spun că a ieșit tare bună. Mi-am servit prietenii cu ea și toți s-au arătat încântați de gust.

retete cu indulcitor natural

Greentella – produs vegan, de post

Greentella este o cremă tartinabilă, vegană, care poate înlocui cu succes ciocolata tartinabilă tradițională. Conține îndulcitor natural, pudră de agave, ulei nehidrogenat de rapiță, pudră de cacao, unt de cacao, lapte praf de cocos, aromă vanilie, emulsifiant: lecitină soia. Deși la prima încercare mi s-a părut puțin cam untoasă, acum mi se pare absolut delicioasă. Are un gust plăcut, e dulce, deși nu conține zahăr adăugat. Am folosit-o atât în prăjituri, cât și pentru micul dejun. Maia este încântată tare de ea, iar eu, știind că nu are zahăr adăugat, o las să mănânce o felie unsă cu greentella în plus, fără rețineri. Greentella mai are un plus: este de post!

Rulouri cu ciocolată

Pentru a pregăti rulouri cu ciocolată veți avea nevoie de:

  • o cană de lapte
  • două ouă
  • două linguri de dulcișor pulbere sau 4 linguri de zahăr
  • 100 de grame de unt
  • două linguri de ulei
  • patru căni de făină
  • un plic drojdie uscată.
  • două linguri de greentella sau ciocolată tartinabilă
  • 3 banane (opțional)
rulouri cu ciocolata si babane. indulcitor natural

Cum preparăm rulourile cu ciocolată:

Amestecăm laptele cald cu o lingură de dulcișor sau două de zahăr și drojdia. După aceea punem o cană de făină și amestecăm iar. Separat, batem bine ouăle cu sare. Peste ouă adăugăm untul topit și restul de zahăr, apoi omogenizăm bine. După aceea, unim acest amestec cu cel cu drojdie și adăugăm făina și uleiul, amestecând continuu. La mine au intrat trei căni jumătate de făină. Aluatul trebuie să fie moale și elastic, dar să se ia de pe bol. Apoi lăsați-l să crească la loc cald, până se dublează.

După ce aluatul crește frumos, presărăm făină pe blat și întindem o foaie, cu un sucitor. Grosimea foii de aluat să fie ca și la gogoși, cam 1 cm. Peste foaia de aluat, întindem greentella sau ciocolata și punem feliile de banană, dacă dorim. Apoi rulăm foaia și tăiem bucăți, cam de patru degete. Le așezăm într-o tavă și le punem în cuptorul încins la 180 de grade, până se rumenesc frumos. Se pot servi așa sau se pot pudra cu zahăr. Poftă bună!

You may also like...

24 Responses

  1. Eva Anca spune:

    Arata absolut delicios! Multumesc pentru reteta!

  2. Dana spune:

    Si bun si sanatos si aratos, reteta perfecta. Trebuie incercat!!!1

  3. Par delicioase rulourile tale. iti voi fura reteta.

  4. Lamiita Petre spune:

    Nu am folosit niciunul dintre produsele prezentate de tine. De aproape 2 ani m-a pricopsit si pe mine diabetul, dar il tin sub control cu ceva pastile si regim, desi …. ma scap cateodata la cele interzise. Interesaanta si tentanta reteta ta de rulouri.

  5. Cred ca sunt delicioase aceste rulouri. Contrar asteptarilor se fac tare usor. Iar indulcite dulcisor sunt ideale pentru copii.

  6. Camelia spune:

    Cum pot sa arate acele rulori, mmmm…Mi-ai facut pofta si de dulcisor, dar mai ales de greentella!

  7. Mihaela spune:

    Stiu despre acest indulcitor natural dar nu l-am folosit inca. Rulourile tale arata delicios si as manca doua acum la micul dejun.

  8. Multumesc de rețete, arată toate delicios! Rulourile cu ciocolata vrea sa încerc și eu sa fac.

  9. Si eu folosesc pentru dulciurile mamei care are diabet un astfel de indulcitor in loul zaharului.

  10. Rokolla spune:

    Eu am inceput sa beau cafeaua cu indulcitor. Inca nu l-am inclus si in dulciuri, dar urmeaza

  11. Valeria Chertes spune:

    Mulțumim pentru rețetă.

  1. 14 noiembrie 2019

    […] trei cutii cu dulcișor – îndulcitorul natural, despre care v-am vorbit deja aici. […]

  2. 31 ianuarie 2020

    […] am înlocuit și mi-am făcut plăcerea. În plus, zahărul din rețetă, l-am înlocuit cu dulcișor de la Sweeteria, deoarece are 0 indice […]

  3. 24 septembrie 2020

    […] renunțat chiar și la rețeta chiflei pe care o foloseam de obicei și m-am inspirat din rețetele Lamarei, pentru o chiflă foarte moale, perfectă pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *