Focaccia făcută după rețeta din cartea Fii brutar în lumea mare

După cum bine știți, comand des pe site-ul editurii Casa. Mereu găsesc ceva interesant la ei, fie că doresc ceva pentru cei mici, fie că doresc ceva pentru mine. În ultimul colet am avut două cărți pentru copii și o carte cu rețete de pâine pentru mine, de unde am luat și rețeta de focaccia despre care vă vorbesc azi.

Am o perioadă destul de lungă de când extrem de rar cumpăr pâine. Mi-am luat un robot pentru frământat și prefer să o fac eu, atunci când timpul îmi permite. Iese mult mai bună și toată familia o mănâncă cu drag. Rețetele de pâine pe care le pregătesc de obicei, le-am găsit în cartea Fii brutar la tine acasă, despre care v-am vorbit într-un articol mai vechi. În cartea respectivă, am găsit o mulțime de sfaturi care m-au ajutat să descopăr tainele preparării pâinii, dar și o mulțime de rețete de pâine, covrigi, plăcinte și nu numai.

Fiind atât de mulțumită de Fii brutar la tine acasă, atunci când am văzut că la Editura Casa a apărut Fii brutar în lumea mare. Ocolul pământului cu 72 de rețete, mi-am dorit neapărat să o am.

Bineînțeles, atunci când a ajuns coletul, Albert a dorit să îl deschidă el și cum aveam și cărticele pentru copii acolo, nu m-a lăsat deloc să mă apropii de a mea. A dorit să le studiem pe ale lui mai întâi, iar eu nu mai puteam de curiozitate. 😀

focaccia reteta simpla, retete pâine

Fii brutar în lumea mare. Ocolul pământului cu 72 de rețete care mai de care mai interesante

Cartea Fii brutar în lumea mare. Ocolul pământului cu 72 de rețete, conține 72 de rețete din lumea întreagă. Pe lângă rețetele în sine, aflăm și lucruri interesante despre originile lor. Vă spun… când în sfârșit am reușit să iau cartea în mâini, nu voiam să o mai las. Foarte interesantă mi se pare și îmi place să o răsfoiesc și să aflu lucruri noi pentru mine despre produsele de panificație.

Rețetele sunt la fel de explicite ca și în Fii brutar la tine acasă, dar aici nu mai găsim atât de multe detalii despre ingredientele de bază, despre pașii de frământare, dospire și coacere, deoarece autoarei nu i s-a părut relevant să le repete, știind cât de bine prezentate sunt în prima carte. Totuși, și aici găsim o mulțime de sfaturi bune și ilustrații care să ne ajute să dăm forma produsului corect.

Deși am în plan să fac majoritatea rețetelor, până acum am apucat să fac doar focaccia. Mai jos vă spun cum am făcut-o, ca să vă convingeți că trebuie să aveți și voi cartea aceasta la îndemână.

Focaccia- cea mai cunoscută lipie italiană, după pizza

focaccia reteta simpla, retete pâine

Ingrediente necesare pentru focaccia:

  • 500 gr făină superioară
  • o linguriță și jumătate de sare
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 300 ml apă
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 50 ml ulei de măsline (pe deasupra)
  • o linguriță sare grunjoasă (pe deasupra)
  • două crenguțe de rozmarin

Mod de preparare:

Fiind un aluat simplu, se prepară extrem de ușor, în stil clasic, cum știm de la bunica. Se cerne făina și se amestecă cu sare. Se face o adâncitură în mijloc, se toarnă apa, uleiul și se sfărâmă drojdia. Apoi frământăm până ce aluatul devine elastic, neted și lucios. Se pune într-un bol uns cu ulei și se lasă la dospit, până ce își dublează volumul.

După ce a crescut, mutăm aluatul într-o tavă de 30×40 și îl întindem cu degetele. Îl mai lăsăm să crească vreo 30 de minute. Apoi, facem adâncituri cu degetele în aluat și il stropim bine cu ulei de măsline. Punem și sarea și ierburile. Tava se introduce în cuptorul încins la 220 grade C, pentru 30 – 35 de minute.

Bineînțeles, în carte indicațiile sunt mai detaliate și primești și sfaturi pentru a aromatiza și altfel aluatul de focaccia.

Am fost plăcut surprinsă când am văzut cât de moale și bună a rămas focaccia și a doua zi. Din punctul meu de vedere, orice gospodină merită cartea aceasta. O găsiți și voi aici.

You may also like...

12 Responses

  1. Eva Anca spune:

    Delicios arata! Ar trebui sa imi iau si eu cartea asta.

  2. Mihaela spune:

    Daca ai zis focaccia pe mine m-ai cucerit! E preferata mea, după pizza.

  3. Ana Maria B spune:

    Arata tare bine. O varianta mai delicioasa a paini clasice

  4. Ana spune:

    Arata bine, cred ca o sa incerc si eu reteta.

  5. sa stii ca paine nu am facut pana acum acasa, chiar m-ar tenta sa incerc!

  6. Simona spune:

    Vaai, ce fain a iesit! Nu am incercat focaccia acasa, m-ai pus pe ganduri acum!! 😀

  7. Elena CM spune:

    M-a luat foamea la cât de bine arată!

  8. Am facut si eu focaccia care arata ca o paine, insa mie imi place varianta ca un fel de turta care este frageda cand e calda si crocanta cand e rece. O fac unii la un restaurant cu catering, dar nu vor sa dezvaluie reteta!

  9. Am si eu aceasta carte si intr-adevar toate retetele mi-au iesit foarte bune!

  10. Dana spune:

    Îmi place mult foccacia! A ieșit minunat!

  1. 15 februarie 2022

    […] procedeele necesare și importanța respectării lor pentur rezultate deosebitte. Apoi mi-am luat Fii brutar în lumea largă, de unde am putut lua o mulțime de rețete din toată lumea și să ne răsfățăm cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *