Bird box. Orbește – cartea sau filmul?

La începutul lunii am citit Cartea Bird Box. Orbește de Josh Malerman. Mi-a plăcut foarte mult și nu mi-a venit să cred când am aflat că Josh Malerman a scris cartea undeva prin 2013-2014. M-am mirat că o carte atât de bună a avut nevoie de ecranizare pentru a ieși în evidență. Bineînțeles că nu am putut să ignor filmul și astăzi am reușit să îl văd.

De obicei sunt dezamăgită de filmele făcute după cărți. Nu înțeleg de ce pur și simplu nu poate fi respectată cartea atunci când se hotărăsc să facă un film după ea. Știu că sunt anumiți „timpi morți” pe care nu îi sesizăm atunci când citim și într-o ecranizare trebuie acoperiți cumva. Dar de aici și până să bagi de la tine secvențe care schimbă povestea aproape în întregime, e drum lung. De obicei nici personajele nu scapă „neactualizate”, de multe ori rolul lor este schimbat. Dacă a fost cazul și în Bird Box. Orbește, vă spun în rândurile ce urmează.

Bird Box. Orbește – cartea sau filmul?

ATENȚIONARE: e posibil să fi scăpat mici spoilere pentru cei ce nu au citit cartea, dar intenționează.

Bird Box. Orbește – cartea sau filmul? Pentru mine răspunsul e simplu. Eu aleg fără rețineri cartea. Emoțiile au fost transmise altfel, frica era cu adevărat prezentă. Parcă și ordinea în care s-au întâmplat lucrurile a fost mult mai firească și credibilă.

Primul lucru care m-a deranjat a fost faptul că, în film, Malorie a fost prezentată de parcă nu și-ar fi dorit copilul. Într-adevăr, nu a fost un copil planificat, dar după ce a aflat de existența lui, l-a iubit. Poate vă gândiți că sunt nebună, că nu e nimic cu adevărat deranjant, dar eu cred că acest lucru spune multe despre o femeie, despre cât este de hotărâtă și altele. Pur și simplu trebuia să lase personajul așa cum a fost creat. Chiar și ceva mai târziu, în film, Malorie a lăsat să se creadă, pentru un moment sau două, că ar face diferențe între cei doi copii. În carte nu a fost niciodată vorba de așa ceva. Mult timp nici nu mi-am dat seama care este cu adevărat al ei.

În legătură cu Malorie m-a mai deranjat faptul că nu s-a respectat momentul în care a sosit ea în casă. Poate au considerat că va părea mult mai vitează sau mai curajoasă dacă ar participa la mai multe întâmplări din casă, dacă ar fi parte activă. Totuși timpul în care a supravețuit singură cu cei doi copii a fost scos, având „milă” de Tom și lăsându-l să trăiască mai mult.

Bird Box. Orbește – un roman de neratat

Mi-ar fi plăcut ca și în film să fie prezentată rutina lor de supravețuire și ca meritele fiecărui personaj să rămână ale lui. Tom a fost aici cel mai nedreptățit. Dintr-un personaj curajos, inteligent și cu intuiție, nu a mai rămas mare lucru. Un alt moment care mi s-a părut foarte important în carte și în film nu a fost respectat, a fost sosirea lui Greg în casă. Modul cum a influențat el relațiile dintre supravețuitori și modul unora de gândire, mi s-a părut vital pentru supravețuirea grupului.

În schimb, mi-a plăcut că în film au fost secvențe în care am observat modul în care s-a creat complicitatea dintre Tom și Malorie. În carte au cam lipsit, din păcate.

Dacă nu ați văzut filmul, poate că va fi filmul de sâmbătă seara! Este un thriller captivant. Dar dacă intenționați să citiți și cartea, cel mai bine ar fi să lăsați filmul pe după și să vă bucurați de poveste la adevărata ei valoare. Recenzia mea făcută cărții o găsiți aici. În caz că tot nu v-am convins să o citiți, mai găsiți o părere demnă de luat în seamă aici.

You may also like...

23 Responses

  1. Hmmm… eu cred că mai aman filmul. Mi-a placut cartea prea mult si sigur ma voi enerva. :)))

  2. Dana spune:

    Nu citesc ce ai scris până nu citesc cartea, apoi văd și filmul.

  3. Eva Anca spune:

    Mi-a placut si cartea, si filmul. Ambele mi s-au parut foarte bune. Totusi, filmul pare a fi inspirat dupa o cu totul alta carte, atat de mult difera! M-a enervat putin si pe mine cat de mult au deraiat de la povestea din carte.

  4. Almona spune:

    Nu sunt genul meu nici cartea, nici filmul. Dar dacă ar fi să aleg, aleg cartea.

  5. Mirela-Carmen spune:

    De cand ma stiu, am preferat cartea. Recunosc, au fost cateva cazuri in care, am vizionat intai filmul si apoi am citit cartea. Foarte putine. Dar, odata cartea citita, mintea mea refuza sa se “delecteze” cu ecranizarea ei.

  6. Candrea Laura spune:

    N-am citit cartea, dar urmează. Apoi voi viziona si filmul. Si eu sunt adepta cărții

  7. Nu am citit nici cartea și nu am văzut nici filmul, dar sunt de acord cu tine. Mereu cartea se diferențiază de film. Întotdeauna e de citit cartea și abia apoi dr văzut filmul.

  8. Abia aștept să ajung și eu la carte și la film! <3

  9. Dana spune:

    Sincer, nu știu dacă vreau să văd filmul, cartea m-a cam pus pe gânduri.

  10. Mihaela Candrea spune:

    Mereu difera cartea de ecranizare. În cazul meu am urmărit filmul și apoi am citit cartea. Ambele au fost ‘infricosatoare’, doar ca văzând filmul îmi imaginam toate personajele din film. Trebuia sa le iau invers ☺️

  11. Dana spune:

    Am vazut si filmul – cartea cu el – alt film :)) Asa ca apreciez mai mult Bird Box, cartea-cred ca aseaza :)))

  1. 23 februarie 2019

    […] ați văzut filmul S-a născut o stea? Dacă nu, poate că va fi filmul de sâmbătă seara. […]

  2. 4 aprilie 2019

    […] Se pare că Un bărbat pe nume Ove se bucură și de o ecranizare de succes. A fost desemnată cea mai bună comedie a anului la Premiile Academiei Europene de Film în 2016, iar eu am de gând să o vizionez curând și să vă vorbesc despre ea, la rubrica Filmul de sâmbătă seara. […]

  3. 1 iunie 2019

    […] Sandra Bullock am văzut-o de curând în Bird Box – Orbește, iar pe Melissa McCarthy am văzut-o săptămâna trecută într-o altă comedie, Hoața de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *