Un bărbat pe nume Ove – Fredrik Backman
Luna aceasta am fost provocată să citesc cartea Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman. Deși o văzusem prin grupurile de lectură de foarte multe ori și era deja în coș pe Libmag, am tot amânat-o. Mulțumesc, Mădălina, pentru provocare! Mi-a plăcut foarte mult și acum sunt hotărâtă să citesc cândva și Bunica mi-a spus să-ți spun că-i pare rău și Scandalul, semnate de același autor.
Se pare că Un bărbat pe nume Ove se bucură și de o ecranizare de succes. A fost desemnată cea mai bună comedie a anului la Premiile Academiei Europene de Film în 2016, iar eu am de gând să o vizionez curând și să vă vorbesc despre ea, la rubrica Filmul de sâmbătă seara.
Un bărbat pe nume Ove – un bărbat cum nu se mai „fabrică”
Ove este un bărbat de cincizeci și nouă de ani, morocănos, dar căruia îi place ca lucrurile să fie așa cum trebuie. Regulile sunt reguli, deci trebuie respectate! Consideră că nu trebuie să existe excepții si toată lumea ar trebui să se supună. Ove este un bărbat muncitor. Nu a lipsit niciodată de la muncă, nu a fost niciodată bolnav și a condus mereu aceeași marcă de mașini. Multe lucruri nu i se par normale și nu ezită să își spună părerea. Ove a rămas văduv în urmă cu șase luni. El a vrut încă de pe atunci să se sinucidă pentru a fi alături de soția lui, dar știa că pur și simplu nu se face! Dacă toți s-ar sinucide așa când li se năzare, cine ar mai merge la muncă? Așa obișnuia să gândească Ove…
După ce a fost disponibilizat, Ove își poate duce planul până la capăt. Și-a oprit abonamentul la ziar și la telefon și are de gând să se sinucidă în timpul zilei, pentru a nu rămâne aprins vreun bec și să consume multă electricitate. Planurile îi sunt date peste cap de noii vecini care reușesc mereu să îl întrerupă, având diferite cereri și rugăminți. Ove nu era bărbatul care să cedeze rugăminților, dar pur și simplu nu suporta lucrurile făcute de mântuială. Va reuși să își îndeplinească planul? Vă invit pe voi să aflați!
Cartea este scrisă într-un mod plăcut și foarte ușor de citit. Romanul este împărțit în 39 de capitole scurte + epilog. Autorul ni-l prezintă pe Ove încă de când era doar un copil. Astfel ajungem să îl cunoaștem, să îl înțelegem și să îl îndrăgim. Un bărbat pe nume Ove este o carte amuzantă, sensibilă și minunat de induioșătoare. Dacă nu ai citit romanul, te invit să o faci! Cartea se găsește aici!
Deja imi place de batranul Ove, l-ai prezentat fermecator! Cu siguranta imi doresc sa ii aflu povestea.
E tare simpatic.
Foarte frumos ai prezentat cartea, o carte pe care si eu am recomandat-o cu mult drag! Am citit si Scandalul, este de o intensitate aparte, ti-o recomand!
Multumsc! E pe lista de dorinte.
Cred ca e amuzantă rău! O trec pe lista! Multumesc!
Cu drag!
Am citit doar recenzii pozitive despre cartea asta si, totusi, nu m-a atras. Am incercat sa citesc “Bunica…” dar am renuntat dupa vreo 100 si ceva de pagini. Poate am gresit perioada, tocmai treceam printr-o perioada grea si nu i-a fost momentul. Sper sa o citesc candva.
De Bunica am mai vazut pareri negative. Ove e super!
Sper să o citesc si eu!
Lectură plăcută!
Frumoasă prezentare a lui Ove, abia aștept să îl cunosc și eu. Backman deja m-a cucerit cu Scandalul.
E și pe lista mea , Scandalul.
De abia aștept sa citesc cartea
E super!