Cum pregătim copilul pentru sosirea unui nou membu în familie

La sfârșitul lunii Noiembrie 2018 familia noastră s-a mărit cu încă un membru. Un băițel vesel, iubit și mult dorit, atât de noi, cât și de surioara lui, Maia. Încă de pe la trei anișori Maia a început să ceară un frățior sau o surioară. Era cel mai nedreptățit copil! Doar ea nu avea un frățior sau o surioară. Doar ea nu avea cu cine se juca în casă, pe când prietenii ei de la grădi aveau. Noi am trăit cu impresia că trece printr-o „fază” și se va răzgândi, dar nu a fost deloc așa.

Cu cât trecea timpul, cu atât susținea și mai mult că își dorește o surioară sau un frățior. Faptul că îi repetam că va trebui să-i împartă pe mami și pe tati, că bebelușii au nevoie de multă atenție și din cauza aceasta mami nu va mai putea fi tot timpul la dispoziția ei, nu a descurajat-o.

În cele din urmă ne-am făcut și noi curaj și i-am îndeplinit dorința. Știți de ce am avut nevoie de curaj? Pentru că Maia a fost genul de copil care nu dormea niciodată și mereu avea un motiv să plângă. După ce a mai crescut și am scăpat de legănat și de nopțile albe, parcă aveam rețineri să o luăm de la capăt. Și să vă spun că ne-am făcut curaj degeaba? Albert este un copil liniștit, care prea puțin trebuie legănat. Profită din plin de orele de somn și se trezește peste noapte doar ca să mănânce. Peste zi este vesel și tare cumințel, atât timp cât este cineva lângă el.

Cum a acceptat surioara venirea pe lume a frățiorului mult dorit

Deși și-a dorit enorm un frățior sau o surioară, după ce a aflat că minunea s-a întâmplat și mami avea un copilaș în burtică, Maia a început să își „marcheze teritoriul”. Cerea tot mai des să o iau în brațe, își dorea să doarmă cu mami și cerea mult mai multe dovezi de iubire decât înainte. Cu toate acestea, nicio secundă nu a spus că nu și-ar mai dori frățiorul cerut. Totuși, a fost suficient să îmi dau seama că, ca oricare prim născut, va trece printr-o perioadă de acomodare și că sentimentele de gelozie o vor încerca.

bebe

Cum pregătim copilul pentru venirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare

  1. Îi permiteți să aleagă numele bebelușului. Pentru a conștientiza ideea că în curând nu va mai fi singurul copil din casă, am încercat să o implicăm cât de mult în pregătirile noastre pentru venirea pe lume a bebelușului. Ea a hotărât cum se va numi bebelușul și odată ales numele, nu a mai dat înapoi, indiferent de sugestiile primite de la noi sau de la cei din jur. Și-a dorit un nume mai deosebit pentru frățiorul ei, un nume pe care să nu îl poarte niciunul dintre copiii din clasa ei sau dintre cunoscuții ei.
  2. . Cereți-i părerea atunci când cumpărați lucruri pentru bebeluș! Atunci când am pregătit bagajul pentru spital și am ales primele ținute ale bebelușului, Maia a avut și ea un cuvânt de spus. Primind continuu sugestii de la mine, a ales hăinuțele potrivite pentru frățiorul ei. De asemenea, tot ea a ales Albumul băiețelului meu și alte lucrușoare drăguțe.
  3. Decorați împreună camera copilului sau pătuțul în care acesta va dormi! Maia a decupat o inimioară albastră pe care i-a scris numele și a lipit-o pe pătuț.
  4. Citiți cărticele în care și alți copii se acomodează cu un bebeluș în casă. 
  5. Oferă-i un cadou!. La sosirea bebelușului acasă asigurați-vă că acesta va avea un mic cadou pentru surioara sau frățiorul mai mare. Albert a avut pentru Maia o păpușică tare frumușică, pe care ea pusese ochii de ceva timp.
  6. Implică-l în rutina de îngrijire a bebelușului! Le va face plăcere și se vor simți responsabili.
  7. Oferă-i îmbrățișarea mult dorită. Foarte mult și-a dorit să îl ia în brațe pe frățiorul ei, iar noi i-am permis. Cu multă grijă și atenție din partea noastră, Maia și-a primit îmbrățișarea la care râvnea încă de când frățiorul ei era în burtică.

Copilașii au nevoie să se cunoască și să se accepte.

Deși sunt mici, noi putem avea grijă ca amânoi să fie în siguranță în timp ce se atașează unul de altul. Copiii pot participa la baia bebelușului, pot pregăti cele necesare pentru a ajuta la schimbatul pamersului. Pot alege ce burete de baie va folosi bebe și bineînțeles că se va bucura să aibă și el unul la fel. Cu multă răbdare, iubire și explicații pe înțelesul lor, copiii se vor acomoda cu sosirea bebelușului în familie și se vor bucura de prezența lui!

You may also like...

13 Responses

  1. Dana spune:

    Cât de frumos ai scris acest articol!!! Că-s complet topită după Albert şi Maia, nu cred că e cazul să îi mai spun. Iar abordarea cu Maia, e, din punctul meu de vedere, genială!

  2. Eva Anca spune:

    Bine de stiut, in caz ca va fi vreodata nevoie si la noi. 😀 Sunt tare dulci amandoi! Sa creasca mari si sanatosi!

  3. Silvia spune:

    Foarte frumos ai scris!!!!!

  4. Minunate sfaturi! Implicarea este cheia. Se vede cat de mult il iubeste Maia pe Albert.

  5. Mirela-Carmen spune:

    Superb articolul si extraordinar de utile sfaturile! Fetita mea nu a avut o surioara sau un fratior dar trebuie sa recunosc… au fost cativa ani in care a cerut asta. “Citiți cărticele în care și alți copii se acomodează cu un bebeluș în casă.” este unul din sfaturile pe care le-ai dat si la care, recunosc, nu m-as fi gandit. Categoric, o sa recomand articolul si altor mamici 🙂

  1. 10 septembrie 2019

    […] cu coletul trimis înapoi, deși nu mi-am dorit asta. S-a mai întâmplat de multe ori să doarmă copilul și să nu pot coborî și să am parte de discuții neplăcute. Cu toate acestea, exceptând faza […]

  2. 9 decembrie 2019

    […] imaginația și creativitatea. Când vreau să fac cadou unui copil, fie că este vorba de Maia, Albert sau altul drag nouă, tot timpul mă gândesc ce carte i s-ar potrivi. De aceea, pentru cei care […]

  3. 12 iulie 2022

    […] în care mereu am crezut intră sub o atentă reexaminare. Așadar, începem să ne dăm seama ce contează cu adevărat în viață și pe ce trebuie să punem accent. Astfel, momentele ajung mai importante decât lucrurile, iar […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *