Biblioteca de la Miezul Nopții – Matt Haig – recenzie

Săptămâna trecută, Editura Nemira mi-a trimis un exemplar în avanpremieră din Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig. Cred că vă puteți daca seama cât de bucuroasă am fost, dar și cât de curioasă, dacă am și citit-o deja.

Matt Haig este un autor destul de cunoscut la noi, dar până la Biblioteca de la Miezul Nopții nu am avut ocazia să citesc nimic scris de el. Acum, după Biblioteca de la Miezul Nopții, pot să spun că sunt cucerită și intenționez să mai citesc și alte cărți de-ale lui.

biblioteca de la miezul noptii, matt haig, recenzie

Biblioteca de la Miezul Nopții – dacă ai avea ocazia să schimbi orice decizie din trecut, ai face-o?

Nora este o tânără femeie cu un potețial extraordinar. Totuși, a ajuns în punctul în care consideră că și-a încheiat socotelile cu viața. Deși excela în orice făcea atunci când era la școală, cu timpul a luat diferite decizii care i-au schimbat parcursul vieții. Acum, proaspăt rămasă șomeră, fără pisică, fără o relație, prieteni sau ceva de făcut, Nora hotărăște că această viață nu este pentru ea. Așadar, încearcă să se sinucidă.

Aflată undeva între viață și moarte, Nora are parte de un lucru la care, poate, cu toții visăm uneori. Nora se află într-o bibliotecă în care toate cărțile de pe rafturi sunt despre ea. Fiecare carte pe care o deschide o duce într-o viață pe care ar fi putut-o trăi, dacă la un moment dat făcea o altă alegere. Tot acolo este și Cartea Regretelor. În această carte sunt notate toate regretele pe care le-a avut de-a lungul vieții.

Ajunsă în această ipostază, Nora începe să „probeze” vieți, sperând să o găsească pe cea perfectă. Așadar, devine muzician, înotător profesionist, soție, mamă, cercetător, îngrijitor de câini și orice i-a mai trecut prin cap, sau nu, de-a lungul timpului. Nora alege vieți în care nu s-ar fi despărțit de iubitul ei. Vieți în care ar fi plecat din țară alături de prietena sa. Vieți în care nu și-ar fi dezamăgit tatăl sau prietenii.

Atunci când se simțea dezamăgită de ceea ce trăia, se întorcea în bibliotecă. Apoi, o lua de la capăt. Deși nu părea să facă progrese și să găsească viața perfectă, Cartea Regretelor devenea tot mai ușoară. Totuși, Nora era conștientă că nu o va putea ține așa la nestârșit. Dar viața perfectă întârzia să apară. O va găsi oare la timp?

„Cel mai bun mod de a învăța este să trăiești.”

Romanul lui Matt Haig ne pune într-o ipostază interesantă, care ne dă mult de gândit. Cu toții avem regretele noastre sau neîmpliniri. Cu toții ne gândim cum ar fi fost viața noastră dacă la un moment dat am fi luat altă decizie. Matt Haig scoate în evidență acest lucru și ne arată, prin intermediul Norei și a Bibliotecii de la Miezul Nopții, importanța deciziilor noastre, modul în care parcursul nostru și al celor din jur este influențat chiar și de cele mai mici decizii, care par nesemnificative.

Biblioteca de la Miezul Nopții ne învață să apreciem viața. Să nu trăim cu regrete. Să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Să nu cedăm când nimic nu funcționează așa cum ne dorim. Să o luăm de la capăt ori de câte ori este necesar.

Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig se află acum la precomandă pe site-ul editurii și va fi disponibil în librării începând cu 1 octombrie 2020.

You may also like...

19 Responses

 1. Eva Anca spune:

  Eu inca nu am citit nimic de la acest autor, desi stiu ca e tare apreciat. Poate o sa ma mobilizez si eu.

 2. Silvia spune:

  O recenzie excelentă!!!!

 3. Oana spune:

  Foarte interesant subiectul, multumim pentru recenzie 🙂

 4. Ana Maria B spune:

  Nu am citit nicio carte a acestui autor. Pare interesantsa poți sa probezi vieți și sa ai și posibilitatea sa o alegi pe cea care ți se potrivește.
  Totusi fiecare viata este frumoasa în felul ei.

 5. Dana spune:

  Cu siguranță mi-ai atras atenția și îmi doresc sa citesc aceasta carte!!

 6. Alexa spune:

  Cat de interesant este subiectul, chiar m-ai convins si acum trebuie sa o cumpar 🙂 abia astept sa se lanseze oficial. <3

 7. anasylvi spune:

  Ce tentanta este aceasta carte! deja am fost tentata de doua ori in 24 de ore. Se retine titlul, multumesc pentru frumoasa recomandare!

 8. Angela spune:

  Este o super carte, multumesc mult pentru recomandare!

 9. Stoica. Viorica spune:

  Chiar ca la un moment dat poate fiecare dintre noi am avea nevoie de o biblioteca unde putem proba ce ni se potriveste si ce nu !

 10. Denisa spune:

  Imi place mult autorul, scrie tare fain. Eu ador Ganduri de pe o planeta nervoasa de la el.

 11. Matt Haig scrie frumos, mi-a placut ce am citit de el pana acum, sigur o voi lua si pe aceasta.

 12. Rokolla spune:

  Nu am apucat sa citesc nimic de la acest autor. Ma atrage tare mult recenzia si cred ca voi comanda si eu cartea

 13. Cat de faina pare cartea! Iar m-ai facut curioasa.

 1. 12 octombrie 2020

  […] datorită titlului. Eu, una, atunci când văd un titlu de carte, care include cuvinte precum biblioteca, cartea/cărți sau cititor, imediat trec titlul în wishlist. Îmi place să citesc despre alți […]

 2. 20 octombrie 2020

  […] Te-am iubit deja în visul meu a apărut de curând la Editura Nemira și poate fi comandat de […]

 3. 29 octombrie 2020

  […] Editura Nemira […]

 4. 8 aprilie 2021

  […] A patra carte care poate fi în coșul vostru cu 50% reducere se numește Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig. Mi-a plăcut foarte mult și acest roman de ficțiune. Ne încurajează să trăim, să riscăm pentru ceea ce ne dorim. Foarte interesant. Recenzia mea aici. […]

 5. 3 noiembrie 2021

  […] alinării a fost scrisă de către Matt Haig de-a lungul anilor. Conține notițe și idei despre lume, despre viață, despre condiția umană. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *