Dosarul Cameleonul de Peter Robinson. Recenzie

„Romanele lui Peter Robinson sunt niște capodopere, sumbre, tulburătoare și profund nuanțate.”- Dennis Lehane



Peter robinson







Acesta este unul dintre citatele de pe coperta a patra a romanului Dosarul Cameleonul de Peter Robinson, apărut la Leda- Grup Editorial Corint. Deși e primul roman semnat de el, pe care eu l-am citit, tind să fiu de acord. Dosarul Cameleonul m-a purtat prin cele mai ciudate stări posibile. De ce spun ciudate? Pentru că, printre altele, m-a făcut să-mi fie milă de un criminal în serie. Bine… nu a ținut mult această stare, dar a fost acolo.

Dosarul Cameleonul de Peter Robinson- o carte complexă

Dosarul Cameleonul de Peter Robinson este un roman captivant, crud și violent. Are acțiune, mister, multă dramă, dar și puțină dragoste.
În Dosarul Cameleonul găsim mai multe tipuri de violență și abuz. Întâlnim soția abuzată din toate punctele de vedere, aflăm povestea unor copii lipsiți de copilărie și privați de șansa la o viață normală și liniștită. Putem observa și efectele unui lucru groaznic asupra comunității și avem șansa de a intra în bârlogul unui criminal în serie. Deasemenea, detaliile polițienești nu lipsesc. Ne este prezentat modul lor de lucru, dar facem cunoștință și cu lucrurile politice ce influențează lucrurile.
Cu alte cuvinte, Dosarul Cameleonul este o carte complexă, pregătiți-vă șă fiți îngroziți, șocați și încântați!

Violența domestică

Maggie s-a mutat pe strada Dealul căutând liniște și fugind de fostul soț abuziv. Acolo ducea o viață liniștită, lucra de acasă și hrănea rațele de pe lac. Ba chiar a îndrăznit șă se deschidă în fața vecinei de la numărul 35 și să își facă o prietenă. Curând, a observat că și Lucy Payne, noua ei prietenă, ar fi abuzată de soțul ei. De aceea, în noaptea în care a auzit zgomote de la numărul 35, s-a alarmat și a sunat poliția.

Ceea ce părea a fi o intervenție normală într-un caz de violență domestică, a degenerat și unul din ofițeri a fost ucis de Terance Payne, soțul lui Lucy. Celălalt ofițer a reușit să îl imobilizeze pe Terance, dar s-a dovedit că l-a lovit prea tare și acum acesta era în comă. Bine i-a făcut! așa am gândit eu, așa probabil ați gândit și voi, dar legile nu permit ca un ofițer să abuzeze de puterea sa și așa ofițerul a ajuns să fie anchetat.

În paralel, cei din echipa de investigații au fost șocați de ceea ce au găsit în pivnița soților Payne și mai apoi în toată curtea. Cadavrele mai multor fete dispărute apăreau pe proprietatea lor ca ciupercile după ploaie. Inspectorul-șef, Alan Banks, își începe investigația.
Trebuie să precizez că mi-a plăcut mult acest personaj. Alan Banks este întruchiparea omului legii perfect, în opinia mea.

Victimă?

Lucy Payne a fost lovită de soțul ei în acea noapte, iar acum se refăcea în spital. Când Banks a discutat cu ea, aceasta i-a lăsat impresia că se ascundea în spatele amneziei apărute după trauma trăită.
Este cunoscut faptul că victima își apără, de obicei, abuzatorul, în aceste cazuri… oare aceste sentimende contradictorii o încercau acum pe Lucy? Să fi fost Lucy Payne mai mult decât o victimă sau singura ei greșeală a fost că s-a căsătorit cu bărbatul nepotrivit?

Maggie- vecina- a fost oripilată de ideea că Lucy este anchetată și pusă la zid din cauza lucrurilor făcute de soțul ei și a încercat să atragă simpatia opiniei publice asupra soției abuzate, chiar dacă risca să își trezească propriile fantome. Va reuși aceasta să o ajute pe Lucy? Ce părere are inspectorul- șef despre toate acestea? Merită Lucy ajutată?

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vreau să știți că Dosarul Cameleonul ( titlu original: Aftermath) de Peter Robinson se poate cumpăra de aici.

Și cartea aceasta m-a impresionat.

You may also like...

22 Responses

  1. Admin spune:

    Pare genul meu de carte! O voi căuta si eu!

  2. Foarte mult imi place cum scrie autorul. Pare o carte buna si asta.

  3. Daniella L spune:

    Desi cam dur, sună bine si cred că din fiecare carte avem câte ceva de învăța. Felicitari pentru descriere, m-ar tenta să o citesc!

  4. Ce subiect interesant, e o carte numai buna de citit!

  5. Foarte interesanta cartea si foarte cuprinzatoare, are multe pagini. Draguta si recenzia!

  6. Dana Otet spune:

    Nu am auzit despre aceasta carte, dar numele autorului imi suna tare cunoscut. Felicitări pentru frumoasa prezentare!

  7. Mi s-a facut pielea de gaina numai cat am citit recenzia!

  8. Nu am citit nimic scris de acest autor până acum, dar recenzia ta este extrem de tentantă. M-ai făcut să îmi doresc acest roman, pare a fi exact pe placul meu. Felicitări pentru recenzie!

  9. Pare exact genul de carte care imi place mie. Foarte faina recenzia!

  10. Un caz cum numai la stirile de la ora 5 mai auzi. Mi-as dori ca aceste cazuri de violenta sa dispara. Urasc violenta si nu mi-as dori vreodata sa trec prin astfel de abuzuri …. Pacat ca nu pot face nimic pentru astfel de femei. O carte plina de actiune

  1. 9 martie 2019

    […] amintire. O carte interesantă pespre care am vorbit de curând. Mulțumesc, Libris! 7. Dosarul cameleonul. Mi-a plăcut foarte mult. Recomand din suflet! Mulțumesc, Grup editorial […]

  2. 15 mai 2019

    […] de James Patterson și David Ellis este un thriller cu adevărat surprinzător! Este delicios de înspăimântător și nu îți oferă ocazia să […]

  3. 28 iunie 2019
  4. 28 ianuarie 2020

    […] de noapte este cel mai bun thriller polițist citit în ultima perioadă. Romanul are personaje foarte bine conturate, intrigă captivantă și […]

  5. 8 iulie 2020

    […] oaspete de MEGAN MIRANDA. Acest roman promite a fi un thriller cutremurător, exact cum îmi place mie. Intenționez să îl încep la noapte, așadar, cât de curând revin cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *