Prăjitura fanta – rețetă simplă

Prăjitura fanta este prăjitura preferată a fiicei mele, Maia. Mama mea o pregătește cam dintotdeauna, iar Maiei i-a plăcut mult, încă de când era micuță. Cu timpul, mă așteptam să renunțe la ea în favoarea altor prăjituri cu ciocolată, deoarece tare mult îi place și ciocolata. Dar m-am înșelat. Încă îi place foarte mult și o savurează de fiecare dată când are ocazia.

Din această cauză am pregătit-o și pentru Târgul toamnei – târg organizat de școala ei, pentru a strânge fonduri. Atunci am pregătit varianta cu blat de biscuiți și am pus-o în pahare, pentru a o putea vinde mai ușor. Atunci când o fac pentru acasă, o fac cu blat copt în cuptor, iar astăzi o să vă prezint această variantă.

Ultima dată când am pregătit această prăjitură, am făcut-o într-o formă rotundă, pentru tort, de dimensiuni normale. Foarte mult mi-a plăcut cum a arătat și mi-am dat seama că foarte ușor se poate transforma într-un tort fanta aniversar, la nevoie. Arată bine, are gust bun, așa că… de ce nu?

Prajitura fanta reteta simpla

Ingrediente necesare pentru a pregăti prăjitura fanta

Pentru blat:

  • 3 ouă
  • 3 linguri de zahăr
  • 2 linguri de făină
  • 1 lingură de cacao
  • 50 ml ulei
  • jumătate de plic de praf de copt
  • un praf de sare

Din aceste ingrediente va rezulta un blat potrivit, după cum puteți observa în pozele de mai jos. Dacă vă plac prăjiturile cu blat gros, puteți dubla fără probleme cantitățile.

prajitura fanta, tort fanta, reteta simpla

Pentru cremă:

  • un kilogram de brânză de vaci pentru prăjituri. Eu folosesc brânza pentru prăjituri Pilos, de la Lidl. Dacă aveți brânză de vaci normală, adăugați și 1-2 linguri de smântână groasă, de la frigider, pentru a deveni mai cremoasă.
  • 4-5 linguri de zahăr, după gust
  • esență de vanilie

Pentru jeleu

  • un plic de budincă de vanilie
  • 400 ml suc de portocale

După cum v-am dat de înțeles din titlu, aceasta este varianta ușoară a rețetei. Fără gelatină și cu cea mai simplă variantă de a prepara jeleul de deasupra.

Cum pregătim această prăjitură cu brânză de vaci

Prima dată ne ocupăm de blat. Separăm gălbenușurile de albușuri, măsurăm uleiul și îl lăsam deoparte, iar apoi amestecăm într-un alt vas făina cu cacao și praf de copt. Gălbenușurile le mixăm cu zahăr. După aproximativ două minute, adăugăm ușor uleiul, fără a opri mixerul, iar apoi amestecul de făină cu cacao și praf de copt.

După aceea, batem albușurile spumă, cu un praf de sare. Apoi le încorporăm în amestecul realizat anterior, folosind o spatulă sau o lingură. După ce aluatul este omogen, îl turnăm într-o tavă în care am pus hârtie de copt. Îl punem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, funcție ventilator, pentru aproximativ 20 de minute sau până trece testul scobitoarei. La cuptoarele normale punem flacăra pe mediu.

prajitura cu branza de vaci si jeleu

Pentru a pregări jeleul, urmăm instrucțiunile de pe pachetul de budincă, doar că nu mai punem și zahăr, dacă folosim suc fanta sau orice alt suc din comerț.

Crema se prepară foarte ușor. Mixăm brânza cu zahăr și esență, până devine cremoasă.

Când blatul este copt și răcit, iar jeleul s-a răcorit puțin, finalizăm prăjitura fanta. Lăsăm blatul în forma de tort cu pereți detașabili, sau în orice altă formă alegeți să folosiți. Punem crema de brânză deasupra și cu ajutorul unei spatule o întindem omogen. Apoi, turnăm jeleul, acoperim cu folie alimentară, fără a atinge jeleul și o lăsăm la frigider pentru minim 3 ore.

Prăjitura fanta este un desert gustos, apreciat de toată lumea și foarte ușor de realizat. Poftă bună!

You may also like...

22 Responses

  1. Este delicioasa, va garantez. :)))

  2. Eva Anca spune:

    Foarte bine arata. Prajitura Fanta e una dintre preferatele mele. In general, o pregatesc de sarbatorile de iarna.

  3. denisa spune:

    Oh ce imi place prajitura asta! Nu am mai mancat de foarte mult timp.

  4. Alexandra spune:

    Exact aceasta reteta o folosesc si eu.Chiar si branza tot de la Lidl Doar forma tavei mele e dreptunghiulara

  5. anasylvi spune:

    Una dintre putinele deserturi pe care le-am pregatit si eu! foarte buna praji.

  6. anasylvi spune:

    Adica “unul”, mama ei de gramatica… de fapt, dorm pe mine, daca poate fi o scuza…

  7. Chiar cautam o rețetă, imi e cam dor de gustul ei.

  8. Georgiana spune:

    Yummy! Ce bine arata! Reteta e chiar simpla! Cand am facut ultima data Fanta, nu mi-a edit jeleul de portocale… A fost mai degraba sos… O sa incerc si reteta ta ❤️

  9. Pare o reteta usor de facut! Mi-am notat reteta si o voi incerca si eu!

  10. Dana spune:

    Este una dintre cele mai bune prăjituri! Arata foarte bine sub forma de tort și trebuie sa o fac și eu cu blat mai subțire.

  11. Ioana spune:

    Ce bine arată! Sincer, nu mă așteptam să se prepare așa de ușor.

  12. AlinaS spune:

    Cum sa nu ii placa micutei cand arata demential. Cu siguranta e si gustoasă. Sa aveti pofta

  13. Eu folosesc o Fanta mai colorata, ne place glazura roz!

  14. ellafairytale spune:

    Am facut si eu reteta doar ca am modificat-o. Sotului nu ii prea place branza in prajituri, asa ca am renuntat la ea, am pus doar stratul de fanta si unul de frisca.Arata delicios.

  15. Oana spune:

    Arata SUPER BINE si nu am incercat o pana acum, o sa notez reteta si o sa o incerc numaidecat! Mersi!!!

  16. Cât de bine arată! Este un dintre prăjiturile mele preferate.

  17. Simona spune:

    Ce fain arata! PAre un desert numai bun pentru vara, asa racoritor!!

  18. Mirela Marin spune:

    Nu doar că arată fantastic, dar deja mi-am imaginat cum se topește în gură.
    Pfuiii, am înghițit în sec.
    Deși am făcut o prăjitură cu vișine, mă voi mobiliza să fac rețeta ta de prăjitură cu brânză.

  19. Rokolla spune:

    Mmmm arata criminal de bine si sunt sigura ca este buna. Nu am mancat pana acum si asta ma face tare curioasa s-o incerc

  20. Lili spune:

    O sa salvez si eu reteta si o fac cu biscuiti! Multumesc!

  1. 27 iulie 2020

    […] cu brânză , precum prăjitura fanta sau […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *