Tocinei moldovenești
În categoria “ce am făcut în concediu”, intră și tocineii dulci cu smântână. Cătălina Coman de la Porția de citit, ne-a găzduit câteva zile și ne-a pregătit tot felul de mâncăruri, care mai de care mai delicioase, dar și deserturi pe măsură. Am ajuns să vorbim despre dulciurile făcute în casă, despre ceea ce ne place și ceea ce ocolim. Deoarece ei habar nu aveau ce sunt aceia tocinei, le-am făcut să guste și s-au declarat încântați de combinație. Noi am crescut cu acest desert și ne place foarte mult, dar cum în zona lor nu se fac, mă gândeam că e posibil să nu le placă, deși consider că acești tocinei sunt pe gustul oricui iubește cartoful.
Tocineii se pot face și ca desert, dar și ca garnitură, adică se pot face și sărați. Eu îi îi prefer în varianta dulce, bineînțeles, dar nici la cei sărați nu zic pas. Mai jos vă voi spune cum pregătesc eu tocineii dulci cu smântână și cum puteți face să îi tranformați într-o garnitură interesantă.
Ingredientele necesare pentru a prepara tocinei
Pentru tocinei dulci
- Cartofi. Eu, acasă, când fac doar pentru noi trei, pun patru cartofi mai măricei.
- Sare
- Făină albă, cam două linguri.
- Două ouă
- Smântână – cam 300 grame
- Zahăr după gust
- Zahăr vanilat – două plicuri sau o lingură de zahăr pudră vanilat
- Ulei pentru prăjit
Pentru tocineii sărați
- Cartofi
- Sare
- Făină albă
- Două ouă
- Smântână
- Brânză sărată – opțional
Cum preparăm tocineii
Tocineii se prepară foarte ușor. Se dau cartofii pe răzătoare. Unul pe răzătoarea mică, restul pe cea mare. Apoi se scurg și se amestecă cu ouăle, făina, un plic de zahăr vanilat și sarea. Între timp punem ulei la încins, dar nu prea mult, nu îi facem în baie de ulei. Când uleiul este încins, punem câte o lingură de compoziție în tigaie și apăsăm cu o lingură până se întinde. Eu îi fac subțiri, deoarece se fac puțin mai crocanți, dar sunt persoane care îi lasă mai groși. Îi rumeniți frumos pe o parte și pe alta, iar apoi îi scoateți pe un șervețel. Între timp, amestecați smântâna cu zaharul vanilat rămas și completați cu cât zahar normal doriți. Acest amestec se pune peste tocineii fierbinți și se mănâncă cu mare plăcere 🙂 .
Dacă alegeți să faceți tocinei sărați, renunțați la zahar. În schimb, puteți adăuga, dacă doriți, brânză sărată. La patru cartofi, se adaugă cam două linguri de brânză de burduf. Dacă adăugați telemea ori cașcaval, se dă pe răzătoarea mare înainte. Și tocineii sărați se pot mânca cu smântână, dar, bineînțeles, fără zahăr.
Tocineii sunt ușor de preparat și foarte gustoși. Vă invit să încercați rețeta, dacă nu ați făcut-o deja.
Arata tare interesant. Poate voi incerca si eu, candva.
Sa imi spui dacă îți plac.
Sunt tare buni! Nu am mancat de mult, trebuie sa imi fac!!! Si mie imi plac cei cu zahar cel mai mult.
Buni, buni.
N-am auzit de ei pînă azi. Mulțumesc, acu’ m-apuc 🙂
Să recenți cu impresii! Poftă bună!
Poftă bună!
I-am făcut sărați, foarte buni, mulțumesc la fel!
Foarte buni au fost, parol!
Mă bucur că v-au plăcut.
Pana la Poiana Stampei nu am mâncat tocini! Sunt deliciosi și foarte ușor de făcut! Imi plac si cei sarati!
Doar bunătăți avem noi aici la Poiana Stampei 🙂
Suna delicii, voi încerca rețeta!
Sa revii cu impresii!
Nu am incercat inca acesti tocinei. fac si eu un fel de chiftelute din cartof cu branza, suna bine si varianta dulce si cea sarata.
Foarte buni
O recomandare excelentă!